Οι αλλαγές του νομοσχεδίου σχετικά με το Ε9 .Σε 30 ημέρες από την μεταβολή ή την απόκτηση η υποβολή του Ε9

Προσδιορισμός Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και χρόνος υποβολής δήλωσης

1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσδιορίζεται με πράξη άμεσου προσδιορισμού του φόρου που εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013, Α’ 170).

2. Για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2014 λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που προβλέπονται στο άρθρο 23 του ν.3427/2005 (Α’ 312):
αα) για τα φυσικά πρόσωπα, οι δηλώσεις των ετών 2005 έως και 2014 και
ββ) για τα νομικά πρόσωπα, οι δηλώσεις των ετών 2013 και 2014.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές αποτελούν τη «Δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.» έτους 2014, η οποία συντίθεται μηχανογραφικά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

'Ελεγχοι από την Εφορία στα σπίτια - επαγγελματικές στέγες - Οι ανατροπές στις δηλώσεις - Τα πρόστιμα

Νέες κρυφές επιβαρύνσεις περιέχει το φορολογικό «πακέτο» που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιας και "κρύβει" περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο φοροκυνηγητό για όλους από τη μια, αλλά και διατάξεις για συμψηφισμούς στην εφορία και «εισφορά αλληλεγγύης» 300 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές από την άλλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο εξής οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα!

Διευκρινίσεις για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις εφορίες.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο ορίζεται ότι σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.
Επίσης, ορίζεται ότι οχήματα κυβισμού ακριβώς 1.929 εκατοστών επιβαρύνονται με το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Η εγκύκλιος αναφέρει:
«Για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18Α) «επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης» και της Α.Υ.Ο. – ΠΟΛ.1245/13.11.2013 παρέχονται οι παρακάτω διευκρινίσεις:

Δεν αλλάζουν προθεσμίες και δόσεις στήν υποβολή φορολογικών δηλώσεων οικ.έτουs 2014

Καμία αλλαγή δεν επέρχεται στη φορολογία για τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014.

Παρά τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, στο υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πως και οι όποιες αλλαγές προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ισχύσουν από το 2015 και μετά συγκεκριμένα:

- Χρόνος υποβολής της δήλωσης: αντί για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου, με τις νέες διατάξει ορίζεται ότι θα υποβάλλονται μέχρι και την 30η Απριλίου. Σε άλλο σημείο όμως ορίζεται ότι αυτό θα ισχύσει από το 2015. Ειδικά για το 2014, δηλώσεις θα υποβάλλονται μέχρι τέλος Ιουνίου.

Τροποποίηση Ωραρίου, Όροι Ατομικών Συμβάσεων, Εκκαθαριστικά Σημειώματα….

H επιστημονική ομάδα της Epsilon Net, πιστή στο δόγμα της για την άμεση και τεκμηριωμένη ενημέρωση προς τον κλάδο των Λογιστών, Φοροτεχνικών, Συμβούλων Μισθοδοσίας, Στελεχών Ανθρωπίνου Δυναμικού, αντιλαμβανόμενη τον προβληματισμό των πελατών με βάση τις ραγδαίες αλλαγές στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, προσπαθεί να διευκρινίσει σήμερα με ένα πρακτικό άρθρο όλα τα «θολά» σημεία των πρόσφατων αλλαγών που αφήνουν εκτεθειμένους τους εργοδότες και τους συμβούλους τους απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κατά το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί στο έπακρο.

Δυσοίωνα είναι λοιπόν, τα μηνύματα για όλους τους εργοδότες τόσο από το προς ψήφιση νομοσχέδιο όσο και από την τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα και συνδέεται με την κατάργηση του 48ώρου, που υπήρχε ως παράθυρο για ενημέρωση σχετικά με αλλαγές ή τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας.

Αλλαγές στη διακίνηση των εμπορευμάτων φέρνει η εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ορισμένα θέματα που αφορούν τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, αναμένεται να κατατεθεί στις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο που αφορά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα στο οποίο θα περιλαμβάνονται θέματα που κάλυπτε μέχρι σήμερα ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, και ιδίως θέματα τήρησης, των βιβλίων, των λογιστικών αρχείων και κανόνες τιμολόγησης.
Ακόμη θα περιλαμβάνει λογιστικούς κανόνες για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς – ΔΠΧΑ.
Οι κανόνες αυτοί θα στηρίζονται πάνω στις Οδηγίες για το ΦΠΑ (2006/112/ΕΕ) και την Οδηγίας 2013/34/ΕΕ σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών.

Hλεκτρονικές κατασχέσεις μέσα σε 18 μέρες από την εφορία

Άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογουμένων, καταργώντας το τραπεζικό απόρρητο, αποκτά η εφορία από τις 12 Δεκεμβρίου. Πριν την Πρωτοχρονιά θα πρέπει έχουν γίνει έτσι οι πρώτες κατασχέσεις-εξπρές σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, καθώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.
Με τα νέα δεδομένα καταργείται η χρονοβόρος αλληλογραφία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, που οδηγούσαν σε πολύμηνες καθυστερήσεις. Εντός 24ωρών από τη στιγμή που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτούν τα πλήρη τραπεζικά στοιχεία ενώ θα βλέπουν «live» στις οθόνες των υπολογιστών τους τις κινήσεις και το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν υποχρεωτικά βιβλίο υπερωριών και αλλαγών ωραρίου εργασίας

Σύμφωνα με τροπολογία που εισήγαγε ο υπουργός Εργασίας στο νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης που έδινε προθεσμία 48 ωρών στους εργοδότες να δηλώσουν στο ΣΕΠΕ τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων αφού με την διάταξη αυτή ουσιαστικά αναιρούσε την δυνατότητα ελέγχου και δεν επέτρεπε την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των Επιθεωρητών Εργασίας, με συνέπεια να ευνοείται η εξάπλωση φαινομένων αδήλωτης εργασίας.

Με την τροπολογία αυτή ,εισάγεται η τήρηση Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, στο οποίο θα καταχωρείται από τον εργοδότη κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των απασχολουμένων, καθώς και η πραγματοποίηση υπερωριακής εργασίας τους.

Γεωργία-κτηνοτροφία: Επιδοτήσεις εξπρές σε 12 κλάδους

«Χρυσές» επιδοτήσεις φέρνει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις με διαδικασίες-εξπρές σε δώδεκα επαγγελματικούς κλάδους στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ και αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία των εξής αγροτικών προϊόντων: κρέας, γάλα, αβγά-πουλερικά, μέλι, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόροι - πολλαπλασιαστικό υλικό, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις.

Ο σχετικός προγραμματισμός για την υποβολή των δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη

Λίγο μετά τα Χριστούγεννα και λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Γενικό Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη οι ημερομηνίες υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014.

Ο σχετικός προγραμματισμός για την υποβολή των δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη καταρτίζεται πλάνο για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη διενεργηθεί προπαρασκευαστικές συναντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και βρίσκονται στα χέρια του κ. Θεοχάρη προτάσεις για τις οριστικές, ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων για το 2014.