Υποχρεωτικά από λογιστή θα υπογράφονται όλες οι χρημοτοοικονομικές καταστάσεις των Ε.Λ.Π.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο των Ε.Λ.Π. που ψηφίστηκε χθες στη βουλή, υπάρχει μία σημαντική διάταξη που αφορά όλους τους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 5: Διασφάλιση αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος

«4. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις κάθε οντότητας, που υπόκεινται στον παρόντα νόμο, προ της έκδοσής τους, εγκρίνονται κατά περίπτωση από το αρμόδιο όργανο διοίκησης της οντότητας και υπογράφονται από το εξουσιοδοτημένο μέλος του και τον κατά το νόμο υπεύθυνο λογιστή για τη σύνταξη αυτών».

Μια εγκύκλιος καθυστερεί τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου θα έπρεπε να είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς 450.000 δικαιούχων, που υπέβαλαν αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έως τα τέλη Οκτωβρίου, η προκαταβολή της ενίσχυσης.

Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η εγκύκλιος που να αποσαφηνίζει ότι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Διευκρινήσεις για την παροχή από το ΟΕΕ της αναγκαίας εκπαίδευσης των λογιστών φοροτεχνικών

  1. Οι Λογιστές Φοροτεχνικοί που θα υποβάλουν την προβλεπόμενη από τον Ν 4093/2012 ΥΔ για το έτος 2015, έχουν ενημερωθεί για την διαδικασία της παρακολούθησης της αναγκαίας εκπαίδευσης από τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας. Όμως, λόγω των ερωτημάτων που μας έχουν τεθεί διευκρινίζονται τα παρακάτω:

    Το ποσό των 30€ αφορά στην παρακολούθηση όλων των θεματικών ενοτήτων (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ ), Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων για Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας)

Η φαιδρότητα της παράτασης του Ε9

Χθες το απόγευμα είδε το φως της δημοσιότητας μία τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση στην υποβολή των δηλώσεων Ε9 –για τις διορθώσεις που επηρεάζουν και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.-, έως και την 19η Δεκεμβρίου 2014.

Θα μπορούσα να είμαι ιδιαίτερα καυστικός στο σημερινό μου σχόλιο, όμως τα όρια της σάτιρας και των σκωπτικών σχολίων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πεπερασμένα, ειδικά όταν νιώθεις μέσα σου να ξεχειλίζει η αγανάκτηση και ο θυμός. Αυτές τις στιγμές δεν έχεις τη διάθεση ούτε καν να καυτηριάσεις με ειρωνική διάθεση τη βούληση της ηγεσίας του υπ. Οικ. να δώσει μία τέτοια παράταση. Προφανώς, οι άνθρωποι που πήραν αυτή την απόφαση βρίσκονταν σε ντελίριο γαλαντομίας την ώρα της σύσκεψης!

Παράταση στην υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Παράταση ώς τις 19 Δεκεμβρίου στη υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου.

Η αργοπορημένη έναρξη της λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής στο taxisnet, η πληθώρα των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, καθώς και το γεγονός εμφάνισης προβλημάτων τις προηγούμενες ημέρες κατέστησαν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 επιβεβλημένη.

Πότε πληρώνετε πρόστιμο για τη διόρθωση του Ε9

Αντιμέτωποι με πρόστιμα ή πρόσθετους φόρους μπορεί να βρεθούν αρκετοί από όσους φορολογούμενους υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2013 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε πρόσφατα στο σύστημα TAXISNET.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις:

-Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για το έτος 2010, επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο 120 ευρώ, το οποίο κατόπιν συμβιβασμού με τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μπορεί να μειωθεί στα 40 ευρώ.

Ποια είναι τα βασικότερα λάθη στο Ε9

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet προκειμένου να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να αλλάξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους μέσα σε 24 ώρες και χωρίς πρόστιμο.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τα «Νέα», οι φορολογούμενοι μπαίνουν στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος "Περιουσιολόγιο" και αν διορθώσουν το Ε9 του 2014 σε παραμέτρους που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ, όπως μεταξύ άλλων για παράδειγμα ο όροφος, οι προσόψεις, τα τετραγωνικά, η συνιδιοκτησία, ή η επικαρπία, αυτόματα γίνεται νέα εκκαθάριση του φόρου ακινήτου και αναρτάται το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.