Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με τον Νόμο 4334 - 16.7.2015

Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου.

Στην απόφαση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Αυξάνεται από 26% σε 29% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες.Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Δείτε την διευκρινιστική εγκύκλιο ΦΠΑ με τις αλλαγές αναλυτικά

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4334/2015 αναφορικά με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.

 Ειδικότερα:
Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13% αντίστοιχα ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%.

 Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.

Στον μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:

Μεταβολή συντελεστών ΦΠΑ

Στο παρα-ένα της ψήφισης του νομοσχεδίου Τσακαλώτου ανέκυψαν οι πιο μεγάλες και επαχθείς ανατροπές . Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στην Βουλή επήλθε σωρεία νέων αλλαγών που βάζουν φωτιά στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και βάζουν τέλος στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή:

Μεταβολή συντελεστών ΦΠΑ – Ισχύει από σήμερα, 16/7/2015!

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4334/16-7-2015, οι μεταβολές στον Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) οι οποίες έχουν έναρξη εφαρμογής από σήμερα 16/7/2015 αφορούν:

Μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών του παραρτήματος ΙΙΙ σε άλλο συντελεστή ΦΠΑ. Για να δείτε το παράρτημα πατήστε εδώ.
Καθιέρωση συντελεστή ΦΠΑ 6% αντί 6,5% που ίσχυε.

(Σημ.: Από τις απαλλαγές του ΦΠΑ (άρθρο 22) εξαιρούνται τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.)

‘Όσον αφορά την έναρξη ισχύος των αλλαγών σημειώνουμε ότι από την σημερινή έναρξη ισχύος εξαιρούνται:

Προς νέα παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Προς νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις επιχειρήσεις, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών
Με τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών αλλά και την αναστάτωση των ημερών, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων πάγωσε. Έτσι, ενώ βρισκόμαστε 6 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας για τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων και 12 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα, υπολείπονται περισσότερες από 150 χιλιάδες δηλώσεις επιχειρήσεις και περίπου τρία εκατομμύρια δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Ανατροπές στις 100 δόσεις φέρνουν τα νέα μέτρα

Ανατροπές σε ένα από τα βασικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, αυτό της ρύθμισης των 100 δόσεων, φέρνει η συμφωνία και τα όσα έχουν ζητήσει οι θεσμοί ως προαπαιτούμενα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στη νέα συμφωνία, θα αφαιρεθούν συγκεκριμένες προβλέψεις της ρύθμισης των 100 δόσεων προκειμένου να μην επιβραβεύονται οφειλέτες οι οποίοι ενώ διέθεταν τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς το δημόσιο επιβραβεύτηκαν με ένταξη στη ρύθμιση.

Απόδοση Φ.Π.Α εντός 5 ημερών

β. Στο άρθρο 20 του ν.3842/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:

«8. Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2,3 και 7 του παρόντος άρθρου και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής.

Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου.

Ολο το πολυνομοσχέδιο για ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, φόρους

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.


 Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.


Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

pro-rata 2014

ΦΠΑ – ΠΟΛ.1149/10.7.2015 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015
ΠΟΛ.1149/10.7.2015
Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015