Ανάρτηση των αποφάσεων για τις προϋποθέσεις υπαγωγής οφειλών στα νέα προγράμματα ρύθμισης 2013

Σας γνωρίζουμε ότι για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του ν.4152/2013, έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), καθώς και στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε. (www.publicrevenue.gr) οι σχετικές αποφάσεις, αλλά και κατατοπιστικοί πίνακες που αναφέρονται τόσο στις προϋποθέσεις υπαγωγής των οφειλών στα νέα προγράμματα ρύθμισης, όσο και στα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα :

«Τις πταίει» για την κατάσταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων;

Στα μέσα περίπου του περασμένου μήνα στο άρθρο μας [Ο Γολγοθάς των λογιστών και η «συνέπεια» του Υπ. Οικονομικών] είχαμε αναφερθεί στον τεράστιο όγκο φορολογικών δηλώσεων που καλούνται να υποβάλλουν οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί έως το τέλος Ιουνίου. Σε συνέχεια του παραπάνω άρθρου επανερχόμαστε για να δούμε τα πράγματα όσο μπορούμε πιο ψύχραιμα. Φέτος όπως είναι ήδη γνωστό, ο νόμος όριζε ότι οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβληθούν από 1/2 έως 30/6. Η σχετική διάταξη κατά την προσωπική μας άποψη θα μπορούσε να έχει ισχύ από 1/1/2014 και μετά, όπως σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του φορολογικού νόμου και όχι από την 1/1/2013.

Φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες

Η φορολόγηση της ιδιωτικής παραγωγής αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες του και κυρίως εκείνους τους πολίτες που παράγουν τον πλούτο προς φορολόγηση.

Φυσικά φόρους πληρώνουν και οι υπάλληλοι του κράτους, πλην όμως αυτοί οι φόροι δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο που το κράτος μειώνει το ποσόν που τους πληρώνει. Αν δηλαδή το κράτος δίδει σε κάποιον €2.000 μικτά μηνιαίως αλλά του κρατά τα €700 ως φόρους, στην πραγματικότητα τον πληρώνει €1.300 καθώς τα υπόλοιπα δεν τα αποδίδει σε κάποιον τρίτο, αλλά στον εαυτό του.

(Νέα Ενημέρωση)Οι τόκοι θα εισαχθούν στο TAXISnet μετά τις 24 Ιουνίου

Μετά τις 24 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθούν στο TAXISnet τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τους τόκους που θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι.

Διευκρινήσεις αναφορικά με την διαδικασία υποχρεωτικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ.

Σε συνέχεια του από 28-2-13 εγγράφου μας, με το οποίο στάλθηκαν αρχικές επεξηγήσεις αναφορικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων μέσω του ΠΣ ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και δεδομένης της συνεχούς επεξεργασίας στοιχείων και ερωτημάτων από συναδέλφους και πολίτες, σας στέλνουμε συμπληρωματικές διευκρινήσεις προκειμένου να υπάρξει από τις υπηρεσίες ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος ως προς τα έντυπα αρμοδιότητας ΣΕΠΕ.

Μετά τις 14 Ιουνίου θα συμπληρωθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις δηλώσεις των φυσικών προσώπων

Σε δήλωσή του ο Κος Θεοχάρης τόνισε ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογούμενων, θα παραληφθούν από την ΓΓΠΣ στις 14 Ιουνίου .

http://www.taxheaven.gr/

Γ' Φάση του σχεδίου ενοποίησης και αναδιοργάνωσης ΔΟΥ

Ολοκληρώνεται η Γ’ φάση του σε εξέλιξη σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση και αναδιοργάνωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία 20 ακόμη ΔΟΥ και 45 σημείων ελέγχου.
Ειδικότερα, από 17/6/2013 αναστέλλεται η λειτουργία 6 πρόσθετων ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν στις 1/9/2013. Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη:

Παράταση για την υποβολή εκκαθαριστικής δήλωης Φ.Π.Α. Γ' κατηγορίας έως 17 Ιουνίου 2013

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 10η Ιουνίου 2013 μέχρι και την 17η Ιουνίου 2013.

Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν την διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 12η Ιουνίου 2013.

Φορολογικές Δηλώσεις 2013 - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φορολογικές σας δηλώσεις

www.newmoney.gr

Πως πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις ακινήτων

www.newmoney.gr

Ταυτόχρονη απόδοση ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών από 1/9/2013

Με το Σχέδιο Νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων ΕΛ.Τ.Ε., και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή επέρχεται αλλαγή στο χρόνο απόδοσης του φόρου που παρακρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Κ.Φ.Ε. (Φ.Μ.Υ.). 
Ειδικότερα, όλοι οι υπόχρεοι παρακράτησης Φ.Μ.Υ. (συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών ταμείων τόσο για την καταβολή των συντάξεων όσο και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ταμεία αυτά και για τους οποίου ο ΦΜΥ δεν αποδίδεται συμψηφιστικά) οφείλουν πλέον να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της έδρας τους, μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα.

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προς ΥΠ.ΟΙΚ. για προβλήματα Ε1,Ε7 και Ε9-10/6/2013

Προς το Υπουργείο Οικονοµικών 
Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη 
Κοινοποίηση
• Αναπληρωτή Γενικό ∆ιευθυντή Φορολογίας κ. Γεώργιο Κριτσέλη 
• Γ.Γ.Π.Σ. 
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013 
Αξιότιµε κε Γενικέ, 
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προσπαθώντας πάντα για την βελτίωση της σκληρής καθηµερινότητας τόσο του Κλάδου όσο και των φορολογουµένων , αλλά και την βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών, θέλει έγκαιρα να σας επισηµάνει, προς το παρόν, τα εξής προβλήµατα, ώστε να ληφθεί η αναγκαία µέριµνα προς επίλυση και αποφυγή προστριβών µε τους φορολογούµενους. 
Η «λύση» που θα αποφασισθεί από εσάς, την ∆ιοίκηση, πρέπει να είναι και υλοποιήσιµη αλλά και να συµπεριληφθεί στην εγκύκλιο που αναµένουµε για την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε1.

Διανομή κλειδαρίθμων με το ταχυδρομείο

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι).
Η αποστολή τους θα γίνει με συστημένες επιστολές. Η ταχυδρόμησή τους θα ξεκινήσει 12/06/2013, θα ολοκληρωθεί 14/06/2013 και εκτιμάται ότι θα έχουν παραδοθεί στους αποδέκτες έως 20/06/2013.

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων και εταιρικών κερδών

Της Μαρίας Βουργάνα

Ο πονοκέφαλος για τις βεβαιώσεις των τόκων

Του Γιώργου Χριστόπουλου 
(Φοροτεχνικός, Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. και μέλος στο Δ.Σ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

«Υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα στη δήλωση».
«Υπόχρεος σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι κάθε φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο πρόσωπο του άρθρου 7 του ΚΦΕ». Οι παραπάνω δύο διατάξεις του νόμου 4110/2013, είναι αυτές που έφεραν τα πάνω κάτω για όλους όσους θα υποβάλλουν δήλωση.

Πολλές αντιδράσεις για τις αλλαγές στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Φ.Π.Α. την 20η του επόμενου μήνα (αντί της 26ης) από την φορολογική περίοδο που αφορά (τρίμηνο ή μήνα).Όπως είναι ήδη γνωστό, με τον νόμο 4152/2013 τροποποιήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του νόμου 2859/2000 ΦΠΑ) και η περιοδική δήλωση είναι αποδεκτή, εφόσον με την υποβολή της καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον δέκα (10) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλόμενος φόρος βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις όπως ορίζει η περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2859/2000

Κατάθεση τροπολογίας για παράταση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών, ειδικά για φέτος

Με τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο, Δευτέρα, οι εταιρείες που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν προς δημοσίευση τους ισολογισμούς τους μέχρι τις 10/6, ειδικά για φέτος δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις 10/7/2013.