Διαμαρτυρία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για την νέα διάκριση των τάξεων του λογιστή-φοροτεχνικού που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του Υ.Ο.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ( Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης ,Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
κ Νότη Μηταράκη
Τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής

Οι 24 αλλαγές στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο

Εικοσιτέσσερις σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το capital.gr, πρόκειται για αλλαγές που, μεταξύ άλλων, αφορούν στον τρόπο ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, στον νέο χαράτσι, στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στην καταβολή του ΦΠΑ και στην οργανωτική δομή του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικά το φορολογικό τμήμα του πολυνομοσχεδίου προβλέπει τα εξής:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ν. 4046/2012, 4093/2012 ΚΑΙ 4127/2013»

Υποπαράγραφος Η.2. 
Τροποποίηση του ν. 2515/1997 και του π.δ. 340/1998 1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2515/1997 (Α΄ 154) 
αντικαθίσταταιως εξής: 
«Η επαγγελματική ταυτότητα του Λογιστή Φοροτεχνικού διακρίνεται σεεπαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ και Β΄ τάξης:»

Υποβάθμιση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΑΕΙ & ΤΕΙ


Με έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωράει σε ρύθμιση για την κατάργηση των υπαρχουσών τάξεων λογιστών – φοροτεχνικών και τη διατήρηση μόνο δύο τάξεων, δίνοντας τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής ταυτότητας Λογιστή – Φοροτεχνικού της ανώτερης τάξης και σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Η ρύθμιση οδηγεί:

Δεν θα κάνουν δήλωση τελικά οι 18άρηδες

Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή περιλαμβάνει σημαντικές διαφορές σε σχέση με όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες καθώς αίρεται ο μέγιστος αριθμός των 48 δόσεων.Aκόμη και για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, η μείωση στο χαράτσι θα είναι τελικά οριζόντια κατά 15% ενώ γλιτώνουν τελικά από την υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης οι 18ηρες οι οποίοι θα αναγκαστούν μόνο να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. 

Κατάθεση εντύπων ηλεκτρονικά σε ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ οικονομοτεχνικού έργου

Οικοδομοτεχνικο έργο με ΑΜΟΕ καταθέτει πρόσληψη, απόλυση, πίνακα ωρών εργασίας κλπ με την ηλεκτρονική μέθοδο από 01/03/2013; και αν ναι με τους κωδικούς του οικοδομοτεχνικου έργου η διαφορετικούς.
Οι κωδικοί της ηλεκτρονικής υποβολής των ΑΠΔ που αφορούν την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών που απασχολούνται για την ανέγερση της οικοδομής ή την εκτέλεση του τεχνικού έργου, εκδίδονται στο όνομα του κυρίου του έργου, του εργολάβου ή του/ των υπεργολάβων, κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του έργου που πρόκειται να εκτελεστεί 
Η ενέργεια αυτή συνάδει και με τα άρθρα 35-51 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Ν 2972/2001) στα οποία ορίζεται ότι:

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για ενέργειες επι των αλλαγών στις άδειες των Λογιστών-Φοροτεχνικών-24/4/2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.



Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση


Παράταση υποβολής Υπεύθυνων Δηλώσεων ΟΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΙΚΟΥΣ

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης των λογιστών φοροτεχνικών για την κατάθεση της Υ.Δ που προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός τους, η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας αποφάσισε να παρατείνει την παραλαβή των Υ.Δ από την Κεντρική Υπηρεσία και τα Περιφερειακά Τμήματα μέχρι την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πώς ένας νόμος για την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, δημιουργεί προβλήματα στην αγορά


Εδώ και πολλά χρόνια καθολικό πάγιο αίτημα των παραγωγικών φορέων ήταν η κατάργηση του αναχρονιστικού και τυπολατρικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την ονομασία Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων, με το διάταγμα της 7ης Ιουλίου 1952 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με τον α.ν. 4/1968, το π.δ. 99/1977 και το ισχύον μέχρι 31.12.2012 π.δ. 186/1992. Πέραν όμως από αίτημα των φορέων η κατάργηση του ΚΒΣ ήταν μόνιμη προεκλογική εξαγγελία, ειδικά των τότε κομμάτων εξουσίας, προεκλογική εξαγγελία η οποία ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί.

Μέχρι 100 δόσεις για οφειλές έως 5.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία

Tο σχέδιο της νέας ρύθμισης, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία «έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία», θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

«Eνα νέο οικονομικό εργαλείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη σχέση των ασφαλιστικών ταμείων με τους οφειλέτες τους σε μια νέα πραγματικότητα», αποτελεί, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η νέα ρύθμιση την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή» στη μορφή με την οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας με το πολυνομοσχέδιο. Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η οποία «έχει τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία», θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

Ηλεκτρονικά θα δηλώσουμε στο Ε9 όλες τις εκτάσεις εκτός σχεδίου,αγροτεμάχια, βοσκοτόπια



Νέα ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Το Ιούνιο η πληρωμή εισφορών του δώρου Πάσχα.

Με την ψήφιση του νόμου 4144/2013 και την δημοσίευσή του στο ΦΕΚ επανήλθαν οι διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1846/1951 που καθόριζαν την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διάταξη που αρχικώς είχε τροποποιηθεί με τον νόμο 4075/2012, όριζε την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 5η Εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα απασχόλησης.