Υποβάλλετε μέχρι 26 Μαϊου διορθωτικές δηλώσεις για φόρους παρελθόντων ετών

Εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι και τις 26 Μαϊου εκπρόθεσμες αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, λοιπών φόρων και τελών για έτη μέχρι και το 2014 και να πληρώσουν τα ποσά που θα προκύψουν είτε εφάπαξ με ολική απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με "κούρεμα" από 30% έως και 90% σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση κρύβεται πίσω από το κείμενο μιας διάταξης που έχει περιληφθεί στο άρθρο 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4321/2015 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ., τα Τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενικευμένη ρύθμιση «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως την 31η-12-2014.

Η Ανάλωση Κεφαλαίου Χωρίς Χρονικούς Περιορισμούς

Ένα σημαντικό εργαλείο που διέθεταν οι φορολογούμενοι , την Ανάλωση Κεφαλαίου προηγούμενων ετών, για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , έρχεται επιτέλους να ξεκαθαρίσει με εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ ως προς τις δυνατότητες του.

Η Ανάλωση Κεφαλαίου προηγούμενων ετών δεν είναι μια καινούργια διαδικασία που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) του Ν.4172/2013 . Προϋπήρχε και στον προηγούμενο ΚΦΕ , αλλά στη πράξη “σκόνταφτε” στην δυστοκία τη φορολογικής αρχής ως προς την εφαρμογή του και συγκεκριμένα ως προς τη δυνατότητα των φορολογουμένων να επικαλεστούν αποκτηθέντα εισοδήματα του παρελθόντος , χωρίς χρονικό περιορισμό.

Παράταση με το "καλημέρα" για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Πριν καν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 100 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών «εξοπλίζει» την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη με τη δυνατότητα να δώσει παράταση ακόμη και για έναν μήνα στη διαδικασία. Έτσι, η διαδικασία της προκαταβολής...

...κατά την οποία οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν ότι θέλουν και να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις, μπορεί να «τρέξει» όχι μόνο μέχρι τις 27 Απριλίου όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος αλλά μέχρι και τις 27 Μαϊου. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση κάτι βέβαια που είναι το "εύκολο" από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία.

Λογιστικόs μπούσουλαs 2015 απο τον Eumilo.

Με το ΠΑΣΧΑ του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα η τελική μορφή του Ε1, Ε2 και Ε3 και μάλιστα τη Μ. Πέμπτη. Υποτίθεται ότι η εφαρμογή έπρεπε να ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου. Με δεδομένο ότι από φέτος δεν ισχύει πλέον ο Ν. 2238/94, αλλά ο νέος φορολογικός νόμος Ν.4172/13 …ανατρέπονται τα πάντα όλα…:

Είναι να εκδοθούν ένα σωρό ΑΥΟ και εγκύκλιοι… (τις τελευταίες μέρες θάλεγα πήραμε μια πολύ καλή γεύση?….

Επίσης από φέτος έχουμε και ένα άλλο νεωτερισμό…? όχι πλέον οικονομικό έτος, αλλά φορολογικό έτος. (Η φετινή δήλωση ονομάζεται φορολογικό2014 και η περσινή οικονομικό 2014…σύγχιση στο έτος..)

Πως υπολογίζονται οι προκαταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (55%) από την 1/1/2014

Οι φορολογούμενοι ,φυσικά πρόσωπα , υποχρεούνται να καταβάλλουν εκτός από τον κύριο φόρο , και μια προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του επομένου έτους.

Η προκαταβολή η οποία βεβαιώνεται, συμψηφίζεται με τον φόρο που προκύπτει στο επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα από την κατηγορία του εισοδήματος που αφορά και προκύπτει ο φόρος αυτός.

Όμως από την 1/1/2014 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του φόρου προκαταβολής στα φυσικά πρόσωπα και στις ατομικές επιχειρήσεις

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπολογίζεται προκαταβολή εισοδήματος. Σε άλλες περιπτώσεις υπολογίζεται μειωμένη προκαταβολή και σε άλλες περιπτώσεις δεν υπολογίζεται προκαταβολή.