"Όμηροι" της εφορίας 2,6 εκατ. πολίτες και 160.000 επιχειρήσεις

Την εκτίμηση ότι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, αλλά και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια που θα κατατεθεί την επομένη εβδομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που αναμένουν κυβέρνηση και τρόικα εκφράζουν νομικοί κύκλοι και ενώσεις καταναλωτών.

Όπως επισημαίνουν σήμερα 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές 70 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο οι οποίες αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι συνεχείς αυξήσεις φόρων, οι συνεχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα λουκέτα που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους, αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.

Ποιους καλύπτει και για ποιους αφήνει ερωτήματα για την ένταξή τους, η ρύθμιση των 100 δόσεων

Ανάσα για τους συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και παγίδες ή και απαγορευτικά εμπόδια για όσους έχουν πάρει «την κάτω βόλτα» κρύβει η νέα ρύθμιση χρεών με 100 δόσεις που καταθέτει το μεσημέρι σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αφού εξασφάλισε πρώτα την "ανοχή" της Τρόικας. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και παράταση της έκτακτης εισφοράς με μείωση 30% για ένα ακόμη χρόνο.

Η ρύθμιση χρεών θα καλύπτει οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014. Θα μείνει ανοικτή μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Πρακτικά θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Δεκέμβριο ή τα τέλη Νοεμβρίου το νωρίτερο, μόλις ετοιμαστούν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές στο Taxisnet για να υποδεχτούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι, πώς και πότε θα πάρουν έκπτωση

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε απόφαση της ΓΓΔΕ, Κατερίνας Σαββαϊδου σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο φορολογούμενος για να λάβει τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για δύο αποφάσεις από τις οποίες η μία θα υλοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο και η άλλη τον Νοέμβριο. Η πρώτη απόφαση αφορά την έκπτωση για κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους, ενώ η δεύτερη αφορά εκπτώσεις με βάση συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2014

Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου φέτος συμπίπτει με ημέρα της εβδομάδος Τρίτη. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ. 748/1966, η ημέρα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, οπότε η απασχόληση ή μη των εργαζομένων μισθωτών, ανήκει στην κρίση του εργοδότη.

Β. Προσαύξηση αποδοχών σε περίπτωση απασχόλησης


Σημειώνεται ότι το παραπάνω Βασιλικό Διάταγμα τροποποιήθηκε με τον Α.Ν. 380/1968, με τον οποίο ορίστηκε ότι δύναται κατ έτος να ονομάζεται υποχρεωτική αργία η 1η Μαΐου βάσει υπουργικής απόφασης, αλλά και με το Ν.Δ. 147/1973, με το οποίο καθιερώθηκε η προσαύξηση αποδοχών, σε περίπτωση απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ημέρες αργίας, οπότε για τον σκοπό αυτό, η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου ονομάστηκε «εξαιρέσιμη εορτή».

Τι αλλάζει στα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
- Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

Νέες οδηγίες για τον έλεγχο εμβασμάτων εξωτερικού

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εγκύκλιο ΠΟΛ 1228/15-10-2014, με θέμα την παροχή πρόσθετων οδηγιών στο πλαίσιο χειρισμού των υποθέσεων φορολογούμενων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011, με την οποία χαράζει νέα πορεία και αλλάζει -δυστυχώς πολύ καθυστερημένα- κατεύθυνση.

Η διαταγή αυτή είναι συνέχεια της ΠΟΛ.1033/21-2-2013, η οποία καταστρατηγήθηκε από τα Διευθυντικά στελέχη του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π), που την ερμήνευσαν και εφάρμοσαν αυθαίρετα κατά την δική τους κρίση.

Τι ακριβώς προβλέπει η εγκύκλιος και ποιες κατευθύνσεις παρέχει στους υπαλλήλους του υπουργείου, σχετικά με την σωστή και πιστή εφαρμογή της Νομοθεσίας;

ΠΟΛ 1186/2014: Οδηγίες για διόρθωση λαθών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ

Οδηγίες για τη διόρθωση των λαθών των δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τη μη επιβολή προστίμων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων ετών 2011, 2012 και 2013, δίνει η εγκύκλιος ΠΟΛ.1186 της γγ Εσόδων Αικ. Σαββαίδου.

Ειδικότερα:
ΠΟΛ.1186/31.7.2014
Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 52 του ν. 4276/2014

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 4276/2014 (ΦΕΚ 155 Α΄) και σας παρέχουμε οδηγίες για ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

«Μινι φορολογικό» κατεβάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ερχονται μείωση επιβαρύνσεων για αγρότες και «εκπτώσεις» στο πόθεν έσχες για ακίνητα. Τα σχέδια για τα κίνητρα απόσυρσης Ι.Χ. και τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για άτομα με αναπηρία. Πίστωση χρόνου για φορολογικές διαφορές.

Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες έναντι του ενδεχόμενου να φορολογηθούν με συντελεστή 26%, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, πρακτική απενεργοποίηση του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, παράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος.