Εφορία : Οδηγίες για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Ακόμα δεν ξεκίνησε καλά-καλά η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής φορολογικών δηλώσεων, και το υπουργείο Οικονομικών προσέχει για να έχει, δίνοντας οδηγίες προς τους φορολογουμένους σε περίπτωση λαθών του συστήματος, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα, ειδικά στο θέμα της προσυμπλήρωσης των εντύπων.

Με νέα ανακοίνωσή της λοιπόν απόψε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι:

- Σε περίπτωση που δε βλέπετε προσυμπληρωμένα στοιχεία εισοδημάτων, θα πρέπει να επικοινωνείτε με το χορηγό της βεβαίωσης (π.χ. εργοδότη), για να πληροφορούνται πότε θα δηλώσει τα στοιχεία αποδοχών. Οι δε χορηγοί της βεβαίωσης μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις εμπρόθεσμα μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Μέσω Τaxisnet το «μέρισμα» των 500 ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν


Όσοι έχουν την υποψία ότι μπορεί να δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα, θα μπορούν από τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο να μπαίνουν με τους κωδικούς τους στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί και να ενημερώνονται

Ούτε καν αίτηση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τα περίπου 900.000 φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το «μέρισμα» των περίπου 500 ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Αν και τα ακριβή κριτήρια χορηγήσεώς του δεν αναμένεται να καθοριστούν και να ανακοινωθούν πριν την ερχόμενη εβδομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ήδη στο μηχανισμό που οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα.

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Εκπλήξεις και νέοι κωδικοί.


"Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη. "

Με αυτό το μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων 2014


Ήδη κατά την πρώτη ώρα το Taxis είχε δεχθεί πάνω από 50 δηλώσεις.

Στα έντυπο Ε1 έχουν ήδη προσυμπληρωθεί οι κωδικοί των παρακρατούμενων φόρων, των τόκων, των συντάξεων, και των εισοδημάτων από όσους υπόχρεους βέβαια είχαν στείλει τις προηγούμενες ημέρες τις αντίστοιχες βεβαιώσεις.

Παράταση για αγρότες: 15/4/14 για έναρξη, 30/5/14 για δήλωση αποθεμάτων

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δίνεται παράταση στις δηλώσεις ενάρξεων και μετατάξεων των αγροτών μέχρι και τις 15 Απριλίου, ενώ στις δηλώσεις αποθεμάτων δίνεται παράταση έως 30 Μαΐου 2014.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1079/19.3.2014

"2. Ειδικά για τους αγρότες που υποχρεούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με τήρηση απλογραφικών βιβλίων από 1.1.2014, η δήλωση έναρξης ή μεταβολής μπορεί να υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι 15.04.2014.

Η περιπέτεια με ....την ένταξη των αγροτών συνεχίζεται...

ΑΓΡΟΤΩΝ …..ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

(Συνέχεια από τα προηγούμενα..)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

α) Μετάταξης των αγροτών στο κανονικό καθεστώς:
15η Απριλίου, (περιμένουμε την ανακοίνωση από στιγμή σε στιγμή).
β) Δήλωσης αποθεμάτων:
30η Απριλίου, (περιμένουμε την ανακοίνωση από στιγμή σε στιγμή).

γ) Κατάσταση απογραφής:

Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήριο) κατοικίας για το φορολογικό έτος 2014

Η αναγραφή στο Ε1 των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων, που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο 3843/2010, αποτελεί υποχρέωση για τους φορολογούμενους από την χρήση του 2011. Φέτος στην υποχρέωση αυτή προστέθηκαν και οι επιφάνειες που ταχτοποιήθηκαν με τον νόμο 4178/2013.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4178/2013, ήλθε να αντικαταστήσει των νόμο 4014/2011, νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός από Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναγραφή τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων στο Ε1
Από το οικονομικό έτος 2012, όσοι φορολογούμενοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους με τον νόμο 3843/2010, είναι υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν σαν κύριους χώρους στον πίνακα 5, στην αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

Η ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών, αμοιβών και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (2013)

Για πρώτη φορά, κατά το τρέχον οικονομικό έτος 2014, θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. οι βεβαιώσεις τριών κατηγοριών εισοδημάτων, που απέκτησαν οι δικαιούχοι το 2013. 
Η αποστολή θα γίνει με ευθύνη εκείνων που κατέβαλαν τις αποδοχές, αμοιβές κ.λπ., μέσω δημιουργίας κατάλληλων ηλεκτρονικών αρχείων, τα οποία θα «φορτωθούν» στη σχετική εφαρμογή. 
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαρτίου. Οι τρεις κατηγορίες εισοδημάτων (σύμφωνα με τον παλαιό ΚΦΕ, οι διατάξεις του οποίου ισχύουν έως και τις 31/12/2013), είναι:

(α) εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες,

(β) εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και

(γ) εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.

Φορολογικό αλαλούμ

Πριν καλά – καλά ανοίξει το σύστημα και ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οδεύουμε προς αν όχι τυπική σίγουρα ουσιαστική αναβολή. 
Την πρώτη χρονιά, που επιχειρείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πλήρως οργανωμένα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλους, και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των εκκαθαριστικών, φαίνεται ότι αρχίζουμε στραβά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου, έως και τις 30 Ιουνίου.
 Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους και ότι τα έντυπα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες θα μπουν στο σύστημα προσυμπληρωμένα σε ότι αφορά αποδοχές και έσοδα.
 Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. Το βασικότερο όλων προκύπτει από τα όσα έχει ορίσει το ίδιο το υπουργείο οικονομικών.

Νέες πλήρεις οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων 2014

Η Γενική Γραμματεία δημοσιών εσόδων με νέα εγκύκλιο (ΠΟΛ.1078/17.3.2014) δίνει πλέον πλήρης οδηγίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Διευκρινίζεται επίσης ότι για το 2014 οι καταστάσεις θα υποβληθούν ανά τρίμηνο ενώ για το πρώτο τρίμηνο η υποβολή θα γίνει έως τις 2 Ιουνίου 2014.

Αναλυτικά η υποβολή των καταστάσεων για το έτος 2014 θα γίνει ως ακολούθως:

4.1. Χρόνος υποβολής καταστάσεων πελατών και προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014

Φορολογία κατοίκων εξωτερικού

Tο ζήτημα της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού έχει αρχίσει να μας απασχολεί ιδιαίτερα, όχι εξαιτίας της ήδη και από χρόνια υπάρχουσας ομογένειας, αλλά κυρίως εξαιτίας της τάσης μετανάστευσης που διακρίνει την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας. 
Βέβαια η φυγή ενός Έλληνα πολίτη δεν τον κατατάσσει αυτόματα και ως κάτοικο εξωτερικού, καθώς τις περισσότερες φορές είναι σύντομη και αφορά πρόσκαιρους βιοποριστικούς λόγους.

Το ζήτημα της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού σύμφωνα με το moneyguru.gr για ευνόητους λόγους απασχόλησε και τη φορολογική διοίκηση της χώρας από το 2011 και έπειτα.