Ενεργοποίηση δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 100 δόσεις

Από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνεται ότι σήμερα 20 Ιουνίου 2013 σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4152/13 και των ΠΟΛ 1111/2013 και ΠΟΛ 1140/2013, ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα ρύθμισης στις Αρμόδιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ, Τελωνεία κλπ) ληξιπρόθεσμων οφειλών Φυσικών και Νομικών προσώπων σε έως 100 δόσεις (πρόγραμμα ρύθμισης «Τελευταία Ευκαιρία»).

Κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης χρήσης 2012- δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού και αλλαγές

Ένα θέμα που έχουμε διαπιστώσει και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους επιτηδευματίες και τις εταιρίες που απασχολούν προσωπικό είναι αυτό της έκπτωσης των δαπανών μισθοδοσίας.
Για το θέμα σας παραθέτουμε την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 374 του περιοδικού Λογιστική PROSVASIS, του Γ. Κορομηλά (Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας).

Ρύθμιση Καθυστερούμενων Ασφαλιστικών Εισφορών στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ανακοινώνει ότι με τις διατάξεις των Υποπαραγράφων ΙΑ.1 & ΙΑ.2 της Παραγράφου ΙΑ' του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (ΦΕΚ. 107 /τ.Α΄/ 9-5-2013) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013", παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, να προχωρήσουν στην εξόφληση αυτών, με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους συνταξιούχους του, ότι από σήμερα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων του έτους 2012 μέσα από τον ιστότοπο του Οργανισμού (www.oaee.gr) πληκτρολογώντας το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους.
Οι βεβαιώσεις αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ καθώς και τους συνταξιούχους των Τομέων (ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ & ΤΕΑΠΥΚ).

Μετ΄εμποδίων οι δηλώσεις ΦΠΑ στο Taxisnet

Τεχνικά προβλήματα παρουσιάζει από το πρωί το site της ΓΓΠΣ με συνέπεια να πραγματοποιείται μετ΄εμποδίων η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, γεγονός που δημιουργεί εκνευρισμό και παράπονα εξαιτίας της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας αύριο. Το site ήταν νωρίτερα πεσμένο για κάποια ώρα, ενώ η υποβολή της δήλωσης γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.


ΠΟΛ 1140 ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών «τελευταίας ευκαιρίας» της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α/09.05.2013)

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107 A') και την κατ΄ εξουσιοδότηση εκδοθείσα Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1111/21.5.2013 (ΦΕΚ 1237 Β') και παρέχουμε οδηγίες για ενημέρωση και ενιαία εφαρμογή αυτών.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος για τον ιδιωτικό τομέα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται από ΣΣΕ ή ΔΑ) σε αντίθεση με τον Δημόσιο Τομέα για τον οποίο η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως επίσημη αργία. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα λειτουργήσουν κανονικά και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.
Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

Ποιοι και πώς υπάγονται στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Αναλυτικές οδηγίες στις εφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι έως 31/12/2012 δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιό του που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Να σημειωθεί πως από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τα χρέη τους, επωφελούμενοι την μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις.

Τι αλλάζει το 2014 με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Να κλείσει άπαξ και δια παντός τα παράθυρα της φοροδιαφυγής στους επιτήδειους στοχεύει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Ενσωματώνοντας τη τεχνογνωσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) σε θέματα εταιρικής φορολόγησης το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στα τέλη του Ιουνίου θα τερματίζει το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών που συνδέονται με εξωχώριες εταιρείες, θα περιορίζει τις ενδοομιλικές συναλλαγές και θα δημιουργεί τις συνθήκες για την επιβολή μεσοπρόθεσμα ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης (flat tax rate) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις ΕΠΕ τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες.


Γιατί δεν συμφέρει να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση καθυστερημένα

Όλες οι προθεσμίες που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πάνε πίσω.
Με την παράταση στην υποβολή της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, θα καθυστερήσει να βγει το εκκαθαριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς.

Ισχύουσες διατάξεις για οικιακά φωτοβολταϊκά

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων που τέθηκαν στην ημερίδα του ΟΕΕ που έγινε την περαμένη Πέμπτη και αφορούσαν τον χειρισμό (φορολογικό-λογιστικό) των μη επαγγελματικών φωτοβολταϊκών (μέχρι 10ΚW), σας επισυνάπτω την Πολ.1007/2008 αλλά και την κοινή σχετική Υπουργική Απόφαση του 2009.

Ελπίζω να βοηθήσουν τα μέλη που έθεσαν σχετικά ερωτήματα μιας και αρκετά από τα ερωτήματα (τουλάχιστον όσα άκουσα) θεωρώ ότι καλύπτονται από το επισυναπτόμενο υλικό.