Εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με αγροτικά εισοδήματα

Παραμένει το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την εκκαθάριση όσων έχουν αγροτικό εισόδημα και ταυτόχρονα θεωρούν ότι έπρεπε να τύχουν του αφορολογήτου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν είναι «κλικαρισμένος» ο κωδικός 037, με αποτέλεσμα οι εκκαθαρίσεις να βγάζουν μεγάλα ποσά φόρου προς καταβολή.
Η τροποποίηση του άρθρου 29 του ν.4172/13, μπορεί μεν να δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους έχοντες αγροτικό εισόδημα, να τύχουν του αφορολογήτου, σε καμία περίπτωση όμως (ακόμη) δεν έχει αλλάξει κάτι για μας τους Λογιστές Φοροτεχνικούς, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων.

ΕΦΚΑ: Χωρίς εισφορές το αγροτικό εισόδημα ήδη συνταξιούχων

Εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών αλλά και από τη μείωση της σύνταξής τους συνταξιούχοι έως τις 12 Μαΐου του 2016, που προέρχονται από ταμεία πλην ΟΓΑ, παρότι δηλώνουν όμως αγροτικό εισόδημα στην εφορία.
Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει ότι όσοι κατέστησαν συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 12 Μαΐου 2016, και προέρχονται από ασφαλιστικά ταμεία πλην ΟΓΑ, δεν θα υποστούν μείωση της σύνταξης, εφόσον εξακολουθούν να δηλώνουν αγροτικό εισόδημα. Επίσης, δεν θα υποχρεωθούν στην καταβολή εισφορών για το συγκεκριμένο εισόδημα.