Παρακράτηση φόρου: Τι αλλάζει από τον Ιούνιο

Μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι ακούνε ή διαβάζουν για «φορο-καταιγίδες» τις οποίες η κυβέρνηση αποκηρύσσει επιχειρώντας να πείσει ότι σχεδόν κανένας δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω. Νέα αύξηση φόρου στην τσέπη του, από τις αρχές του χρόνου δεν έχει βιώσει κανείς.

Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού πακέτου όμως την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο έρχεται η ώρα της αλήθειας αλλά και η ώρα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αποτελούν τα «προεόρτια» γιατί ίσως και σήμερα στο EWG που προγραμματίζεται θα προκύψει ο λογαριασμός για τους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να εισφέρουν στα κρατικά ταμεία έως και 1,8 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2018. Το «πακέτο» αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή μαζί με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τον περίφημο «κόφτη».

Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι αγρότες για το 2016

Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με 13% από το πρώτο ευρώ, την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου διαμορφούμενου από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων και την εφαρμογή κλιμακούμενων συντελεστών φορολόγησης προβλέπει για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες ο πρόσφατα ψηφισθείς ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος.
Ταυτόχρονα, όμως, ο νέος νόμος περιλαμβάνει διάταξη για τον συνυπολογισμό των βασικών αγροτικών ενισχύσεων στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό των φορολογητέων καθαρών εισοδημάτων τους.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στο κρέας.

 Στις 23 Απριλίου 2016, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο – προβληματισμό σχετικά με τον ΦΠΑ στα ζώντα ζώα. Με αφορμή την ανάγκη (περισσότερο από ποτέ ένεκα και των εορτών το Πάσχα) να διευκρινιστεί αν, η πώληση από τους κτηνοτρόφους προς τις επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος (κρεοπωλεία κλπ), υπόκειται σε ΦΠΑ 13% ή 23%.

Ανέφερα ότι «..Προσωπικά δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ. Δεν έχω να χάσω ή να κερδίζω κάτι, γιατί με το σκεπτικό που λειτουργώ κανείς από τους πελάτες μου δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι έκανα λάθος.  Δεν με ενδιαφέρει επίσης να αποδειχθεί ότι είχα δίκιο ή άδικο γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα δημοσίευα το παρόν άρθρο για να μην εκτεθώ στην περίπτωση που η απόφαση της Διοίκησης είναι διαφορετική από τη δική μου άποψη».

Οδηγίες για την συμπλήρωση του πίνακα 6, του εντύπου Ε1 & η φορολογική αντιμετώπιση των επιδομάτων

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στο πίνακα 6 του εντύπου φορολογίας εισοδήματός φυσικών προσώπων, έντυπο Ε1, θα κατατεθούν οι δηλώσεις για το έτος 2016 που αφορά την φορολογία των εισοδημάτων του φορολογικού έτους 2015.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1041/2016, (ΦΕΚ Β' 926/05-04-2016), με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την συμπλήρωση , της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2015:

«Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία)

Αυτοί είναι οι τελικοί φόροι για μισθωτούς - συνταξιούχους (πίνακας)

Έξτρα φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα που έχουν έως 2 παιδιά, φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 40.000 ευρώ αλλά και επιβαρύνσεις για τις  μικρομεσαίες προσωπικές εταιρείες φέρνουν οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι συνάρτηση με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών του φορολογούμενου και από τις 9.545 ευρώ που είναι σήμερα διαμορφώνεται: