Παραστατικά πωλήσεων ΠΟΛ 1003/2015

Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 
Γενικά 
8.1 Οι ρυθμίσεις του κεφαλαίου αυτού ενσωματώνουν στο εσωτερικό δίκαιο τις σχετικές ρυθμίσεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΕ. Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, δίνεται ο ορισμός της έννοιας του τιμολογίου, καθορίζεται η ευθύνη του πωλητή για την έκδοση τιμολογίου πώλησης και παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου από άλλα πρόσωπα. Επίσης, παρέχεται απαλλαγή από την έκδοση τιμολογίου στο δημόσιο και λοιπούς οργανισμούς δημοσίου δικαίου, για δραστηριότητες ή πράξεις, που πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α.. Ακόμα, αντιμετωπίζονται ειδικά θέματα που αφορούν την τιμολόγηση (άρνηση έκδοσης τιμολογίου, τιμολόγηση στην περίπτωση μη υπόχρεου σε έκδοση τιμολογίου, πώληση αγαθών για λογαριασμό τρίτου). Τέλος, ορίζεται ότι τα εκδοθέντα ή ληφθέντα τιμολόγια, αποτελούν μέρος των λογιστικών αρχείων της οντότητας. 
8.2 Η έννοια της χονδρικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών δεν ορίζεται στις διατάξεις αυτές, προκύπτει όμως εξ αντιδιαστολής με την έννοια της λιανικής (ιδιώτες καταναλωτές). Συνεπώς, εκδίδεται τιμολόγιο, για πωλήσεις προς άλλη οντότητα που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα ή αγρότες του ειδικού καθεστώτος του Φ.Π.Α. ή εξαγωγές ή γενικά πρόσωπα του άρθρου 1 του παρόντος νόμου. 

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (π.ε.α.) και στις τροποποιητικές συμβάσεις σε υφιστάμενες μισθώσεις

Ο νόμος προβλέπει την Εκδοση στοιχείων Π.Ε.Α. στις περιπτώσεις μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδος.

Όμως η ΓΓΔΕ αξιώνει δήλωση στοιχείων ΠΕΑ ΚΑΙ στις Τροποποιητικές Συμβάσεις υφισταμένων μισθώσεων.

Οι πιο πολλές τροποποιήσεις αφορούν μείωση μισθώματος.

Για την έκδοση ΠΕΑ θα πρέπει να προηγηθεί επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού, εφόσον αυτά ξεπερνούν σε ισχύ τα 20 και 12 κιλοβάτ αντίστοιχα.

Πώς οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ μπορούν να μπουν στο νόμο Κατσέλη

Εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για το πώς οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, για προστασία από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέδωσε ο Οργανισμός.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι:

1. Χορήγηση βεβαίωσης

Χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικών οφειλών, όπως έχουν διαμορφωθεί με τα τέλη καθυστέρησης και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής σχετικού αιτήματος. Στη βεβαίωση περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, χορηγείται “Γνωστοποίηση Οφειλής”, καθόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης.

O νέος πίνακας Κ του Ε3

Η σημαντικότερη ίσως καινοτομία του φετινού Ε3 είναι ο νέος πίνακας Κ τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές αυτή τη στιγμή εάν η συμπλήρωσή του θα είναι υποχρεωτική για όλες τις κατηγορίες οντοτήτων ή μόνο για αυτές που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Στον νέο πίνακα θα καταγράφονται οι προσωρινές διαφορές λογιστικής φορολογικής βάσης. Υπενθυμίζεται ότι οι διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών από τα ακαθάριστα έσοδα

Σύμφωνα με την γενική αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων, οι δαπάνες στην πλειονότητά τους αναγνωρίζονται στη χρήση κατά την οποία καθίστανται δεδουλευμένες και εκκαθαρισμένες, ανεξάρτητα αν έχει καταβληθεί το αντίτιμο τους ή όχι. 

Όμως, αναφορικά με την έκπτωση των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει ρητή αναφορά στο άρθρο 23 του ν. 4172/2013. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα: 
"Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν: 
....
γ) οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,  [...]".