Παράταση μέχρι και 31 Μαρτίου 2015 για την Ηλεκτρονική Υποβολή της Υ.Δ.


Λόγω της συνεχιζόμενης μεγάλης προσέλευσης των λογιστών φοροτεχνικών στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την παραλαβή του κλειδαρίθμου, δίνεται τελευταία παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής της ΥΔ μέχρι και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015.

 Μετά την ημερομηνία αυτή θα διαβιβασθεί το σχετικό αρχείο των λογιστών φοροτεχνικών που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη από τον Ν.4093/2012 Υπεύθυνη Δήλωση , προκειμένου να δοθεί η πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από σήμερα έως και τις 27 Μαρτίου η ρύθμιση Express

• Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.

• Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

• Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.

H ώρα των βεβαιώσεων αποδοχών - Αντιστοίχιση κάθε είδους αμοιβής με τον σωστό κωδικό

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε δόθηκε μόλις χθες 18/3 στη δημοσιότητα η υπογεγραμμένη από τις 19/2 (!!!) απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Η προθεσμία, όπως είναι γνωστό, για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών καταστάσεων, λήγει στις 31/3 αν και με ανακοίνωσή της η Γ.Γ.Δ.Ε. φρόντισε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ενημερώνοντας ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό και μετά την ημερομηνία αυτή. 

Πάντως ανεξάρτητα από το έως πότε θα μείνει ανοιχτό το σύστημα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξεκαθαριστεί το πότε θα ανοίξει, αφού τουλάχιστον χθες δεν είχε τεθεί σε λειτουργία.

Δηλώσεις 2015 : Νέοι Κωδικοί Εισοδημάτων…

Αναμένοντας το νέο έντυπο Ε1 (Βασικό έντυπο δήλωσης φυσικών προσώπων) έτσι ώστε να “ανοίξει” η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 που αφορά στο φορολογικό έτος (χρήση 2014) , ας δούμε τι καινούργιο περιμένουμε …
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος του Ν.4172/2013 που ισχύει από 01-01-2014 και αφορά στο φορολογικό έτος 2014 , για το οποίο θα κληθούμε να υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις φέτος . προβλέπει ότι εισοδήματα που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου θα δηλώνονται στη φορολογική δήλωση και η απόδοση του φόρου (που αφορά το φυσικό πρόσωπο), θα καταβάλλεται μέσω της φορολογικής δήλωσης.
Η αλλαγή αυτή είναι σημαντική και διευκολύνει τόσο τους φορολογούμενους ‚όσο και στην αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ .

Ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων για το φορολογικό έτος 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και την υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και την υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014, η οποία είναι προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΚΑΔ: Δ19002/25-02-15). Η Απόφαση προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής υποβολής του ανωτέρω αρχείου βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2014 την 31η Μαρτίου 2015.

Ανά εξάμηνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις Πηγή:www.capital.gr

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε αλλαγές στο χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η ΓΓΔΕ είναι, κατόπιν εισηγήσεων των φοροτεχνικών, αποφασισμένη να καταργήσει την συχνή υποβολή των καταστάσεων προκειμένου να ελαφρυνθεί ο φόρος εργασίας των λογιστηρίων και των φορολογούμενων.

Πιο συγκεκριμένα για από τις συναλλαγές του 2015 και εφεξής, η σημερινή υποβολή των συναλλαγών ανά τρίμηνο αναμένεται να γίνει ανά εξάμηνο ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να επιλεγεί τελικά και η ακόμη πιο απλή λύση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά έτος. Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής τους από όλους τους φορολογούμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

Στον αέρα οι δηλώσεις της εφορίας - Κίνδυνος για τα έσοδα του 2015

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως έσοδα για να ενισχύσει τα σχεδόν άδεια ταμεία του Δημοσίου, η επιχείρηση «Φορολογικές Δηλώσεις» βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». 

Τα έντυπα της νέας φορολογικής δήλωσης ακόμη σχεδιάζονται, οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ακόμη δεν έχουν γραφτεί, ενώ ούτε οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν λάβει εντολή για να ξεκινήσουν να στέλνουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις αποδοχές των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Όλα δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με τον νόμο η διαδικασία ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Τεκμήρια 2014 : Ανάλυση που Αφορούν στη Δήλωση 2015

Με το τεκμαρτό “εισόδημα” (Τεκμήρια) έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας γενικά και επιγραμματικά . 

Το θέμα όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρό , μιας και κρύβει σοβαρές φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους και γιαυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε.

1.Αντικειμενικές Δαπάνες Διαβίωσης


α) Αντικειμενική δαπάνη για Κατοικία (ιδιοχρησιμοποιούμενη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη)
β) Αντικειμενική δαπάνη για Αυτοκίνητα
γ) Αντικειμενική δαπάνη για Σκάφη αναψυχής
δ) Αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα
ε) Αντικειμενική δαπάνη για δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες)
στ) Αντικειμενική δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτου, κ.λπ.
ζ) Αντικειμενική δαπάνη των ιδιωτικών σχολείων
η) Ποσό για έξοδα διαβίωσης 3.000 € για άγαμο και 5.000 για εγγάμους (πέραν των παραπάνω).