ΠΟΛ.1219/26.9.2013 Παράταση προθεσμίας υποβολής για καταστάσεις του Κ.Β.Σ. και ισοζυγίων

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι, υπεγράφη Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής όλων τωνσυγκεντρωτικών καταστάσεων  του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α΄) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, καθώς και των ισοζυγίων για τις χρήσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012, παρατείνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:

Τι είναι η εκ περιτροπής εργασία και πότε επιβάλλεται από την επιχείρηση




Με βάση τους εργασιακούς νόμους του 2010, ο εργοδότης σε περίπτωση περιορισμού των δραστηριοτήτων και του τζίρου του μπορεί, αντί να καταφύγει στο έσχατο μέτρο της απόλυσης, να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να ξεπερνάει τους εννέα μήνες ανά έτος, εφόσον προηγουμένως ενημερώσει τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι βασικές προϋποθέσεις, που θέτει ο νομοθέτης, προκειμένου να είναι έγκυρη η εκ περιτροπής απασχόληση, είναι οι ακόλουθες:

Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων έως το τέλος Νοεμβρίου

Δεκτή έκανε την εισήγηση του ΥΠ.ΟΙΚ. ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κος Θεοχάρης για παράταση των Συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών.
Οι νέες προθεσμίες 
Η υποβολή των ανωτέρω καταστάσεων μετά την παράταση θα γίνεται ανά ΑΦΜ, (όπως και στις προθεσμίες του Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου) με το τελευταίο ΑΦΜ να λήγει στο τέλος Νοεμβρίου.

Αποσβέσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων με τις νέες διατάξεις ΠΟΛ 1216/13


Με την ψήφιση του Ν.4110/2013 καθώς και του Ν.4172/2013, εκτός των άλλων, επήλθαν σημαντικές αλλαγές σχετικά με τα ποσοστά και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Με αφορμή την κοινοποίηση της ΠΟΛ.1216/2013, αναλύονται οι διατάξεις με τις οποίες επέρχονται αλλαγές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή τους και να κρίνεται αναγκαία η έκδοση από τον νομοθέτη περαιτέρω ερμηνευτικών εγκυκλίων για την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Τέσσερις μήνες περιθώριο για διορθώσεις και συμπληρώσεις στο Ε9


Τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του 2013 ακόμη και μετά την λήξη της προθεσμίας της 27ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δηλώσουν αλλαγές που επήλθαν το 2012 ή λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, θα έχουν οι φορολογούμενοι, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, πιθανότατα την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Φεβρουαρίου 2014.

ΓΓΠΣ: Ειδικά ειδοποιητήρια σε 7.000 φορολογουμένους λόγω της εμπλοκής με το Ε9

Οι τραγελαφικές καταστάσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών λόγω κενών ασφαλείας στο Taxisnet αναγκάζουν τώρα τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αποστείλει ειδικά ειδοποιητήρια σε περίπου 7.000 φορολογούμενους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά το Ε9 στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προκάλεσε η εμπλοκή του συστήματος.