Άρθρα Οι αργίες των ημερών του Πάσχα και της 1ης Μαΐου 2013

Η Δευτέρα ημέρα του Πάσχα, όπως είναι γνωστό, ορίζεται από το νόμο (Β.Δ. 748/1966), ως υποχρεωτική ημέρα αργίας κάθε χρόνο, ενώ η εορτή της 1ης Μαΐου ως προαιρετική ημέρα αργίας, με δυνατότητα όμως του Υπουργού Εργασίας να κηρύσσει και αυτή με απόφασή του ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα του Κράτους. 

Έτσι παρότι στο Β.Δ. 748/1966 η 1η Μαΐου χαρακτηρίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/1968, που εξακολουθεί να ισχύει, κάθε χρόνο η εορτή αυτή με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική αργία και επομένως έχουν εφαρμογή κατ’ αυτήν οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και λοιπές μέρες υποχρεωτικής αργίας του παραπάνω Β. Δ/τος.



 Εφέτος επειδή η 1η Μαΐου συμπίπτει με την Μ. Τετάρτη, εκτός από την κήρυξή της ως υποχρεωτικής ημέρας αργίας ο Υπουργός Εργασίας μπορεί, σύμφωνα με το νόμο 74/1975, με απόφαση που εκδίδει μπορεί να κηρύξει την εορτή αυτή ως υποχρεωτική αργία, να την μεταφέρει συγχρόνως σε άλλη ημέρα εντός της επομένης εβδομάδας μετά το Πάσχα. 

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ 774 τ. Β΄ της 3-4-2013, η αριθμ. 9280/196/1.4.2013 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας με την οποία η εορτή της 1ης Μαΐου θα εορτασθεί εφέτος την Τρίτη ημέρα του Πάσχα (7-5-2013) ως υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, οι οποίες λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, σύμφωνα με το παραπάνω Δ/γμα του έτους 1966. Οι επιχειρήσεις αυτές που εξαιρούνται είναι αφενός οι βιομηχανικές που λειτουργούν συνεχώς χωρίς διακοπή σε τρεις (3) ομάδες εργασίας (βάρδιες), ανεξαρτήτως του είδους και της παραγωγικής τους διαδικασίας, αυτές που εκτελούνται στην ύπαιθρο, αυτές που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, (εστιατόρια, καφενεία, μπαρ και άλλα συναφή καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομεία, κλινικές, μεταφορικά μέσα, ταξί κλπ).


Αφού επομένως οι ημέρες αυτές (Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα), θα είναι υποχρεωτικές ημέρες αργίας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τις Κυριακές και που αμείβονται με ημερομίσθιο, κατά την εβδομάδα 6-11 Μαΐου 2013 θα λάβουν, πλήρεις τις αποδοχές της εβδομάδας αυτής για έξη (6) ημερομίσθια. Δηλαδή θα λάβουν τα ημερομίσθια της Δευτέρας και Τρίτης του Πάσχα, που είναι υποχρεωτικές αργίες εκ του νόμου χωρίς να εργασθούν και τα ημερομίσθια της Τετάρτης, της Πέμπτης, και της Παρασκευής για όσους εργάζονται με 5θήμερο ή και του Σαββάτου, για όσους εργάζονται με 6ήμερο, αν εργασθούν κανονικά, ή λάβουν μέρος της κανονικής τους αδείας έτους 2013, με κατάτμηση.


Όσοι δε εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές, θα λάβουν πλήρεις τις αποδοχές τους του μηνός Μαΐου καίτοι δεν θα έχουν εργασθεί κατά τις 6 και 7 Μαΐου, που είναι υποχρεωτικές ημέρες αργίας.

Αντίθετα όσοι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως του τρόπου αμοιβής τους με ημερομίσθιο ή μηνιαίο μισθό, εργασθούν κατά τις ημέρες αυτές (6 και 7 Μάιου), νόμιμα ή παράνομα, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους ή το 1/25ο των μηνιαίων αποδοχών τους με προσαύξηση κατά 75%. Η προσαύξηση αυτή, για όσους εργαζομένους λαμβάνουν αποδοχές ανώτερες των νομίμων, αυτών δηλαδή που προκύπτουν από την οικεία Σ.Σ.Ε. στην οποία υπάγονται, μπορεί να υπολογισθεί επί του αντίστοιχου νομίμου ημερομισθίου τους. 


Να σημειωθεί επίσης ότι σε περίπτωση σύμπτωσης των ημερών αυτών (6 και 7 Μαΐου) με ημέρα προγραμματισμένου ρεπό για εργαζομένους που απασχολούνται σε εργασίες συνεχούς λειτουργίας, το ρεπό τους πραγματοποιείται κανονικά κατ’ αυτές και δεν μεταφέρεται σε άλλη ημέρα της ίδιας ή της επομένης εβδομάδας. 


Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Τετάρτη 1η Μαΐου είναι για εφέτος κανονική εργάσιμη ημέρα.

Τέλος να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αφού για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις ή Υπηρεσίες, του Δημοσίου τομέα με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, εκτός αν οι αρμόδιοι για το προσωπικό αυτό Υπουργοί, εκδώσουν σχετική απόφαση με βάση άλλες εξουσιοδοτικές για το θέμα αυτό διατάξεις νόμου. 


Υπόλοιπες ημέρες 

Η Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2013) δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία, βάσει ειδικών διατάξεων (διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις κλπ).
Ειδικά για τα καταστήματα σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ 748/1966, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα όμως είναι δυνατόν με απόφαση του Νομάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την παραπάνω ημέρα εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν (Ν.425/1976).

Το Μ. Σάββατο (4-5-2013) είναι εργάσιμη ημέρα - δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρε­ωτικές αργίες - για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εκτός ωρισμένων κατηγοριών μισθωτών που με εσωτερι­κούς κανονισμούς ή ΣΣΕ και ΔΑ έχουν καθιερώσει την ημέρα αυτή ως υποχρε­ωτική Αργία. Οι εργαζόμενοι την ημέρα αυτή δικαιούνται αφού δεν παρέχουν εργασία των αποδοχών τους. Ειδικότε­ρα για τους οδηγούς φορτηγών σύμφω­να με την από 2.3.95 ΣΣΕ (πράξη καταθ. Υπ. Εργασίας 37/6.4.95) προβλέπεται χορήγηση προσαύξησης 75% στους απασχολουμένους το Μ. Σάββατο κα­θώς και για τις ημέρες των Οεοφανείων, Δευτέρας ημέρας των Χριστουγέννων, Καθαρός Δευτέρας, Πρώτης του έτους. 
Για τους μισθωτούς του Δημοσίου ΝΠΔΔ - ΟΤΑ το Μ. Σάββατο είναι αργία.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5-5-2013) ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.

Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης. Εάν δεν δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης . Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου ωρομισθίου, ως αποζημίωση για την στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης χορηγείται υποχρεωτικά εφόσον οι μισθωτοί απασχολήθηκαν πάνω από 5 ώρες.

Αρθρο της  ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ


Υπολογισμός δώρου Πάσχα και σχετικοί πίνακες