Συγκεντρωτικέs καταστάσειs 2014

Για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται από 1.1.2014 υπάρχει η υποχρέωση για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών σύμφωνα με την ΠΟΛ 1022/2014.

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) για τις καταστάσεις αυτές και το σύστημα υποδοχής και ανάρτησής τους.

A. Υπόχρεοι, Περιεχόμενο και Προθεσμίες

Νωρίτερα θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ

Εντολή για να δοθούν ένα μήνα νωρίτερα από ότι προβλέπεται οι επόμενες καταβολές των επιδομάτων τέκνων και ειδικών επιδομάτων τριτέκνων - πολυτέκνων, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Β.Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα, τα επιδόματα για το 3ο τρίμηνο να καταβληθούν 18 Σεπτεμβρίου αντί Οκτωβρίου και να περιληφθούν σ' αυτήν την καταβολή και τα δικαιούμενα επιδόματα 1ου και 2ου τριμήνου για όσους δικαιούχους δεν τα έχουν λάβει μέχρι τώρα.

Επίσης, τα επιδόματα για το 4ο τρίμηνο να καταβληθούν 18 Δεκεμβρίου αντί του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ στα ημιτελή κτίσματα - Το λάθος που ανέβασε το φόρο

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το 100% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά ημιτελή κτίσματα που έχουν δηλώσει στο Ε9 των προηγούμενων ετών, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από το 60% του φόρου για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους.

Η λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε πρέπει να αναζητηθεί στην υποβολή διορθωτικού Ε9 διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών η υπερχρέωση με μεγάλα ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. οφείλεται σε παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων.
Δείτε πόσος είναι ο σωστός φόρος ακινήτων και συγκρίνετε με το εκκαθαριστικό

Επανεξέταση και εξορθολογισμός των προστίμων

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) σε όποιον φορολογούμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είναι υπόχρεος για την απόδοση παρακρατηθέντος φόρου (π.χ. από μισθωτή εργασία κ.λπ.), τον οποίο δεν έχει αποδώσει εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε και υπολογίζεται κατά την είσπραξη του φόρου.

 Εκτός όμως από το πρόστιμο υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, για τους οποίους είχα σχετική αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και άλλα πρόστιμα που προβλέπει ο ΚΦΔ, ανάλογα με την περίπτωση. Ειδικότερα:

Εισφορές ασθενείας ακόμα και χωρίς να παρέχει κάλυψη ζητεί ο ΟΑΕΕ από τους ασφαλισμένους

Θέμα διαγραφής των εισφορών για τον κλάδο ασθένειας εγείρουν δικαστικά χιλιάδες ασφαλισμένοι που χρωστούν στον ΟΑΕΕ με το αιτιολογικό ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ασφαλιστικό βιβλιάριο λόγω οφειλών, και δεν έχουν κάνει χρήση των παροχών ασθένειας (περίθαλψη, φάρμακα, εξετάσεις, κ.λπ) δεν μπορεί να τους ζητείται από τον ΟΑΕΕ να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές για τον κλάδο ασθένειας.

Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις και ήδη ετοιμάζουν μέσα από νομικά γραφεία να διεκδικήσουν δικαστικά τη μη πληρωμή εισφορών για τον κλάδο ασθένειας, και να καταβάλουν μόνο την εισφορά για τον κλάδο σύνταξη, ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα σύνταξης.