Από πότε και για ποιους αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Διευκρινίσεις για την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνει με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου. Πρόκειται για την εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες στις φορολογικές υπηρεσίες για την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και αφορούν τη φορολογία εισοδήματος.

Εφαρμόζοντας λοιπόν τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2016 η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται στο 75%, ενώ το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με 100% του οφειλόμενου ποσού.

Ποιοι γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο βάσει της οποίας θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από το φόρο, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο:

-Χορηγείται έκπτωση 20% από τον φόρο για τα αποπερατωμένα κτίσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν απενεργοποιημένη την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι δηλωμένα κενά στη αναλυτικά κατάσταση μισθωμάτων (Ε2).

Πώς θα δοθούν οι εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ - Όλη η απόφαση

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τα εκκαθαριστικά να εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως τις 20 Οκτωβρίου.

Απόφαση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (π.χ. σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ.).

Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι:

Οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων για το 2014

Με την απόφαση 12244/24.9.15 της Προέδρου της Βουλής, καθορίστηκε το περιεχόμενο του ειδικού εντύπου δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α΄ έως και κδ΄, κζ΄, λα΄ έως και μγ΄, με΄, μστ΄ και μζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3213/2003, όπως ισχύει, καθώς και το περιεχόμενο του εντύπου δήλωσης οικονομικών συμφερόντων.

 Στα συνημμένα έντυπα που επισυνάπτονται στο έγγραφο εμφανίζονται το ειδικό έντυπο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατά το άρθρο 2 του Ν. 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 223 του Ν. 4281/2014, καθώς και το έντυπο δήλωσης οικονομικών συμφερόντων κατά το άρθρο 229 του Ν. 4281/2014 και υποβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο μέσα σε ενενήντα ημέρες από το τέλος υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικά φέτος έως και την 30ή Νοεμβρίου 2015.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΦ


Τώρα που τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε στις ΜΥΦ των αγροτών τις επιδοτήσεις, αλλά και γενικότερα τα έσοδα και τα έξοδα.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014, θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με την παράταση που δόθηκε πρόσφατα.

Θα προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν.

Μόνον με επιταγές οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία

Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 200 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία μειώνεται το όριο των 500 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο τη μείωση της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων και την αντιμετώπιση των ληστειών.

Υπενθυμίζεται ότι για πληρωμές προς την εφορία μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει χρηματικό όριο.

http://www.news.gr/

Μεταφορά ζημίων σε επόμενη χρήση

Φορολογουμενος με ζημιες χρησης 2013 (οικον.2014) 91.585,14 εισοδημα απο μισθωτες υπηρεσιες 335,25 αγροτικο εισοδημα 3.105,22 και τεκμηρια 3.000,00 ως ανυπαντρος δυναται να μεταφερει τις ζημιες στην επομενη χρηση 2014 (φορολογικο ετος 2014); οι ζημιες ειναι απο ατομικη εμπορικη επιχειρηση.

Κατά τη χρήση που αναφέρετε στο ερώτημά σας, ήταν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν 2238/1994. Στο άρθρο 19, παρ.1 ο Ν 2238 προέβλεπε ότι: «η διαφορά του εισοδήματος που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα πρόσωπα που τους βαρύνουν ή προσδιορίστηκε από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και της συνολικής ετήσιας δαπάνης τους, των άρθρων 16 και 17, προσαυξάνει τα εισοδήματα που δηλώνονται ή προσδιορίζονται από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας κατά το ίδιο οικονομικό έτος, του φορολογούμενου ή της συζύγου του της πηγής από την οποία δηλώνονται τα μεγαλύτερα εισοδήματα και, αν δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, η διαφορά αυτή λογίζεται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες».