Παράταση Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ

                                   

                                  
  Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015




                  
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ             



Παράταση Περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ που λήγουν 30-1-2015 έως 27-2-2015 για όλες τις κατηγορίες Βιβλίων .(ΠΟΛ 1034/2015).

Προς παράταση η ετήσια δήλωση Φ.Π.Α. των αγροτών

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του κόμβου, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α. των αγροτών που εκπνέει στις 30.1.2015, θα παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναμείνουμε και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που θα δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει και το οποίο ταλαιπωρεί χιλιάδες συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Ευελπιστούμε η αναμενόμενη ανακοίνωση να κοινοποιηθεί το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στους συναδέλφους που αγωνιούν για το θέμα αυτό και βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.

To δικαίωμα έκπτωσης των δαπανών άνω των 500 ευρώ

Καθώς έχουμε εισέρθει στην περίοδο των εργασιών κατάρτισης των λογαριασμών αποτελεσμάτων χρήσης των επιχειρήσεων και των πρώτων υπολογισμών για τη φορολογική επιβάρυνση, προκύπτουν ζητήματα και προβληματισμοί σχετικά με το δικαίωμα έκπτωσης των επιχειρηματικών δαπανών. Όπως είναι γνωστό φέτος για πρώτη χρονιά θα έχουν εφαρμογή στο συγκεκριμένο ζήτημα οι διατάξεις του Ν 4172/2013.

Στο σημερινό σημείωμα θα μας απασχολήσει μία από τις περιπτώσεις δαπανών που δεν εκπίπτουν, σύμφωνα με το άρθρο 23 του παραπάνω νόμου. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην περίπτωση β του εν λόγω άρθρου η οποία προβλέπει ότι δεν εκπίπτει «κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής».

Συμπλήρωση Βιβλίου Αδειών και υποβολή εντύπου Ε11 στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

Στην υποχρέωση τήρησης του βιβλίου αδειών προστέθηκε πρόσφατα και η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε11.

Κάθε μισθωτός ο οποίος συνδέεται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούται να λάβει ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής του σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση.

Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικά (ποσοστό) με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος στον εργοδότη αυτόν. Η αναλογία της χορηγούμενης άδειας υπολογίζεται βάσει ετήσιας άδειας 20 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και 24 εργασίμων ημερών επί εξαημέρου, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης. Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι τη λήξη του πρώτου ημερολογιακού έτους εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός, να χορηγήσει τμηματικά, την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, n οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση.

Η φορολογική αντιμετώπιση των δαπανών των ΕΙΧ με το νέο φορολογικό νόμο

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για τον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων, των κινητών τηλεφώνων και μια σειρά άλλων δαπανών των επιχειρήσεων, που μέχρι και τις 31.12.2013, δηλαδή μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος του νόμου 2238/1994, θεωρούνταν  μη εκπιπτόμενες δαπάνες, ολικώς ή μερικώς. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση  στην  αντιμετώπιση των δαπανών αυτών με τον νέο νόμο 4172/2013, που είναι  σε ισχύ από 1.1.2014.

37 χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την υποβολή του Ε9

Προθεσμία ως τις 31 Μαρτίου 2015 για την υποβολή του Ε9 έχουν οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2014. Παράλληλα μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Ε9 μέσα σε τριάντα ημέρες από τη μεταβολή, εκτός από τις κληρονομιές ακινήτων, για τις οποίες ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.

Επίσης, χρηστικό οδηγό με 37 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την υποβολή του Ε9 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι εξέδωσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτές είναι οι ακόλουθες: