Διευκρινίσεις από την Γ.Γ.Δ.Ε. για το εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Τις ΠΟΛ.1184/2014 και ΠΟΛ.1185/2014 εξέδωσε η Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τη δήλωση - πράξη διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014.

Στην ΠΟΛ.1184/2014 δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τη μηχανογραφική διαχείριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Πρόγραμμα Voucher για 38.000 ανέργους 25-29 ετών

Το πρόγραμμα Voucher «Επιταγή εισόδου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», παρέχει σε άνεργους νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με αμοιβή.

Από τους συνολικά 38.000 ανέργους νέους, οι 15.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ &ΤΕΙ ενώ οι 23.000 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις αρχές Αυγούστου θα εκδοθεί η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα για το 2014 περιλαμβάνει:

Πόσο φόρο ακινήτων θα πληρώσετε; Υπολογίστε με ακρίβεια, απλά και γρήγορα

Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για να υπολογίσετε εύκολα, απλά και γρήγορα τονΕνιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που προκύπτει για την ακίνητη περιουσία σας έχει δημιουργήσει το money-money.gr.

Τα ηλεκτρονικά αυτά εργαλεία υπολογίζουν με ακρίβεια το φόρο ακινήτων, με βάση τα στοιχεία (έκταση, θέση κ.λπ. τα οποία εισάγετε σε μια απλή φόρμα υπολογισμού.




Καταργούνται η εκκαθαριστική ΦΠΑ και ανενεργά ή "ύποπτα"

Πληρωμές μέχρι τέλος του μηνός και σε 2 ισόποσες δόσεις, κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης, αλλά και την αρμοδιότητα στη Γενική Γραμματέα Εσόδων να αποφασίζει και να δίνει η ίδια παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων, αντί τον υφυπουργό Οικονομικών, προβλέπουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με άλλες διατάξεις καθορίζεται με ποια κριτήρια θα χάνουν το ΑΦΜ τους όσοι χρωστούν στην εφορία, ενώ γλιτώνουν τον κίνδυνο να πληρώσουν έως 2.100 ευρώ πρόσθετο φόρο όροι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη δήλωσή Ε1 στο taxisnet, μετά τις 14 Ιουλίου.

Ειδικότερα, για τα φορολογικά θέματα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

Στο TAXIS από 1 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά Ενιαίου Φόρου Ακινήτων


Από 1ης Αυγούστου ξεκινά η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS net των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) που σημαίνει ότι στις 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου.

 Οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των δόσεων καταβολής του φόρου δεν έχουν ακόμη ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί σε 5 δόσεις ως και το τέλος του έτους.

Πώς θα προστατέψετε τον τραπεζικό λογαριασμό από κατασχέσεις της εφορίας

Με γνωστοποίηση που θα υποβάλετε ηλεκτρονικά μπορείτε να δηλώσετε το βασικό λογαριασμό τραπέζης, για τον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Σαββαΐδου, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για να γλιτώσει κάποιος τις κατασχέσεις των καταθέσεών του από την εφορία. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: