Πώς θα υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

Σειρά ανοικτών θεμάτων που άπτονται των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ–τόσο του 2014 όσο και των επόμενων ετών- καθορίζει απόφαση της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ.

Η απόφαση εκδίδεται καθώς είναι προγραμματισμένο να αναρτηθούν και τα τελευταία εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2014 στην ιστοσελίδα του TAXISnet από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η οποία στη συνέχεια θα ανοίξει και πάλι το σύστημα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου προκειμένου να επιτραπεί και η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ. Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση καθορίζει:

Παράταση για τις τριμηνιαίες συγκεντρωτικές - Η νέα προθεσμία

Με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία δόθηκε παράταση στην υποβολή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του ημερολογιακού έτους 2014, η οποία επρόκειτο να λήξει στο τέλος Ιανουαρίου 2015.

Ειδικότερα, οι καταστάσεις όλων των τριμήνων του 2014 θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο μέχρι και 2 Μαρτίου 2015.


Επισημαίνεται ότι οι τροποποιητικές καταστάσεις για τη διόρθωση αποκλίσεων των υποβληθέντων στοιχείων θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου 2015.

http://www.naftemporiki.gr/

O τρόπος έκδοσης των Αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών από 1.1.2015

Με την Πολ. 1002/2014 δόθηκε τελικά η λύση που αναμενόταν, όσον αφορά τον τρόπο έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών. Όπως είναι γνωστό στον Ν 4308/2014 και σε αντίθεση με τη γενικότερη φιλοσοφία απλοποίησης των συναλλαγών που τον διέπει, περιλήφθηκε η πρόβλεψη έκδοσης των στοιχείων λιανικών συναλλαγών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού. Ωστόσο υπάρχει στον ίδιο το νόμο η πρόβλεψη έκδοσης απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε. για εξαιρέσεις από την παραπάνω υποχρέωση. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την έκδοση της παραπάνω απόφασης η οποία προβλέπει:

1. Τη δυνατότητα έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών χωρίς την χρήση μηχανισμού, με οποιοδήποτε τρόπο (χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά) και χωρίς άλλες προϋποθέσεις από τους παρακάτω υπόχρεους:

Έως 31/1/2015 η υποβολή στο ΕΡΓΑΝΗ του Έντυπου για τις ετήσιες άδειες του προσωπικού

Υποχρεωτική γίνεται από την 1.1.2015 και μετά η υποβολή από τους εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του εντύπου Ε11, που αφορά τη γνωστοποίηση των στοιχείων για την ετήσια κανονική άδεια.

Δουλεύοντας με μπλοκάκι

Αν και για το θέμα έχει χυθεί πολύ μελάνι, θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μία ακόμα προσέγγιση, παραθέτοντας το σχετικό νομικό πλαίσιο, επειδή ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν αντοχές σε επί πλέον φορολογική επιβάρυνση. Άλλωστε υπάρχουν μεταβολές για το 2014 που πρέπει να επισημανθούν.

Με την ΠΟΛ. 1085/20.3.2014 δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με διατάξεις άρθρων του Ν.4110/2013. Για τα εισοδήματα της χρήσης 2013, στην παρ. 11 του άρθρου 1 ορίζεται ότι «Θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, αφού αφαιρεθούν από αυτό οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο (2) προϋποθέσεις, χωρίς να τίθεται θέμα επιλογής από το φορολογούμενο: