Η Φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστικών εισφορών

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με το με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1034297 ΕΞ 2016/3.3.2016 έγγραφό της, παρέχει οδηγίες σχετικά με την φορολογική μεταχείριση των ασφαλιστικών εισφορών και ειδικά σχετικά με το αν ο ασκών ατομική επιχείρηση και μετέχων ως εταίρος Ε.Π.Ε., εκπίπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε, από τα ακαθάριστα έσοδα της Ε.Π.Ε., από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης ή τις εμφανίζει ως εκπιπτόμενο στοιχείο κατευθείαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου. Επί του θέματος:

1. Με τις διατάξεις των περ. β΄ και γ΄ του άρθρου 22 του Ν.4172/2013 ορίζεται, ότι κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι οποίες:

Χειμερινή απόδραση στο Κιλκίς και τις Σέρρες

Πατώντας αυτά τα χώματα, στο Κιλκίς και τις Σέρρες, πραγματικά κατακλύζεσαι από τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς ενώ ένδοξες αλλά και μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί  σε αυτά τα τιμημένα χώματα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η γειτνίαση των τοπίων αυτών με δύο βαλκανικές χώρες έχει αποτυπώσει αρκετές επιρροές με οικονομικό,κοινωνικό και πολιτιστικό αντίκτυπο.

 Στην κατακλείδα πάντως  ο αέρας που αποπνέεται είναι  «δροσερός  και πάντα ελληνικός» ακόμη και εάν κάποιοι ντόπιοι κάτοικοι,μεγάλης κυρίως ηλικίας,χρησιμοποιούν σλαβικά ιδιώματα στην καθομιλουμένη τους.

Ζητήματα φορολόγησης των κατοίκων εξωτερικού

Μία ιδιαίτερη κατηγορία φορολογουμένων αποτελούν οι (φορολογικοί) κάτοικοι εξωτερικού. Οι κάτοικοι εξωτερικού φορολογούνται κατ’ αρχήν μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα. Αναφερόμενοι σε εισόδημα εννοούμε πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο.
Στην περίπτωση που αποκτούν πραγματικό εισόδημα, θα ενεργοποιηθούν για αυτούς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης οι οποίες δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση για αυτούς. Πέρα τούτου εάν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, δεν ισχύουν ούτε οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση υποβολής και φορολογικής δήλωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού:

Ο λογιστής - φοροτεχνικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ο.Ε.Ε., εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του ΠΔ 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών - Φοροτεχνικών και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε..

Πώς θα μαζέψουμε 40% του εισοδήματος σε αποδείξεις για έκπτωση φόρου

Αποδείξεις έως και για το 40% του εισοδήματος θα δέχεται η εφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσουν για το 2016 οι φορολογούμενοι. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την τελική πρόταση που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα κατατάσσονται σε κλίμακες ανάλογα με τις ετήσιες αποδοχές τους - ώστε να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.500 ευρώ (το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος.
Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.