Επάγγελμα λογιστής: Η πρώτη τριπλή αναγνώριση από το υπ. Οικ.

Σήμερα δεν θα αναφερθώ καθόλου στο θέμα των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ), δηλαδή αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υποβολής τους, αν θα πρέπει να μπει όριο, αν θα πρέπει να καταργηθούν κ.λπ., γιατί όλοι μας έχουμε εκφράσει την άποψή μας επ΄αυτών των θεμάτων. Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από όλη αυτή την κατάσταση, αλλά σήμερα δεν θέλω να αναφερθώ διόλου σ΄αυτά, παρόλο που έχουμε τσαλαπατήσει την ψυχική μας υγεία εξαιτίας της αμετροέπειας των ιθυνόντων.

Πριν κάμποσο καιρό ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου αναφέρονταν στον λογιστή μόνο όταν επρόκειτο για τον θάνατό του. Τότε το γεγονός αυτό με ώθησε να γράψω ένα άρθρο με τίτλο Ο θάνατος του λογιστάκου..., καυτηριάζοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση του υπ. Οικ. απέναντι στον επαγγελματία λογιστή - φοροτεχνικό.

Φορολογική αντιμετώπιση της δαπάνης των κινητών τηλεφώνων των επιχειρήσεων με το νέο φορολογικό νόμο

Η αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος αλλά και η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν (άρθρο 22 του ν.4172/2013) και για αυτές που δεν εκπίπτουν (άρθρο 23 του ν.4172/2013), έχουν φέρει σύγχυση στην αντιμετώπιση των δαπανών των επιχειρήσεων.

Μια από αυτές τις δαπάνες είναι η δαπάνη για την κινητή τηλεφωνία.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση στην αντιμετώπιση των δαπανών αυτών με τον νέο νόμο 4172/2013, που είναι σε ισχύ από 1.1.2014, με ότι γνωρίζαμε έως 31.12.2013

Η λογική που βάζει ο νόμος, είναι:

Η νέα ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Oσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές πάνω από 15.000 ευρώ και οι «μη έχοντες» εισοδήματα «ευνοούνται» ιδιαίτερα από τη νέα ρύθμιση των οφειλών που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Oλοι οι οφειλέτες (ακόμη και εκείνοι οι οποίοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ) αποκτούν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 8,5 ετών (έως 100 δόσεις) και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις αν επιλέξουν να πληρώσουν σε πάνω από 50 δόσεις.

Tαυτόχρονα δίνεται περίοδος χάριτος ενός έτους σε όσους έχουν μηδενικό εισόδημα για να «μπουν» στη ρύθμιση.

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: Η επιμέτρηση των αποθεμάτων

Τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν 4308/2014), εκτός των άλλων καινοτόμων σημείων, επιχειρούν και την καθιέρωση νέων όρων και εννοιών στην λογιστική πρακτική, όπως: αναβαλλόμενος φόρος, οντότητα, απομείωση, αρχική αναγνώριση, εύλογη αξία, ανακτήσιμη αξία, επιμέτρηση κ.λπ.

 Ο όρος «επιμέτρηση» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των λογιστών τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το ΕΓΛ Σχέδιο (ΠΔ 1123/1980), με το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, όλοι διδαχτήκαμε, διδάξαμε, μάθαμε και εφαρμόσαμε την Λογιστική, χρησιμοποιούσε την περίπου ομοίου περιεχομένου έννοια, της «αποτίμησης». 

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τα χρέη

Τη δυνατότητα να διαγράψουν ακόμη και το μισό τους χρέος θα έχουν όσοι προσέλθουν μέχρι τον Απρίλιο για να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους.

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να «κουρευτούν» όχι μόνο προσαυξήσεις αλλά και κεφάλαιο. Αρκεί ο οφειλέτης να είναι πρόθυμος να πληρώσει τώρα το 50% των ποσών που οφείλει.
Αυτή θα είναι η τελευταία δυνατότητα που θα δοθεί, ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία παρουσίασε και άλλες αλλαγές στη ρύθμιση, οι οποίες ουσιαστικά ισοδυναμούν με άρση όλων των περιορισμών.

Σεμινάριο στο Κιλκίs με θέμα: Επίκαιρες Εργασιακές Αναλύσεις

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διοργανώνει δωρεάν επιμορφωτικό 5ωρο εργασιακό σεμινάριο την Παρασκευή,20 Φεβρουαρίου 2015 (5:00-10:00μμ) στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητήριου Κιλκίs με θέμα:

Επίκαιρες Εργασιακές Αναλύσεις με βάση τους Ν.4310 , 4303 , 4254 , 4225/2014 , τις Υ.Α .29502/85/1.9.2014 & 49327/10702 (ΦΕΚ 3456 Β/23.12.2014)

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Ραπανάκης Πέτρος, Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π, Εργασιακός Σύμβουλος, Αρθογράφος, Συγγραφέας - Εισηγητής με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία.
Αναλυτικά θα αναφερθεί σε:

ΜΥΦ 2014 : Η Γελοιότητα του 0,01 Λεπτού

Σε ένα “αγώνα” συμφωνίας & υποβολής έχουν αποδοθεί τα λογιστήρια όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους , για να συμφωνήσουν τις συναλλαγές τους κατά το 2014 με την ακρίβεια του … 0,01 λεπτού.

Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2015 θα πρέπει να υποβληθούν με βάση τη 4η(μάλλον) παράταση που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών , οι ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις Εσόδων & Εξόδων ) από όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας.


Στις καταστάσεις αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις με χωρισμό της καθαρής αξίας και του ΦΠΑ ώστε να διασταυρωθούν μεταξύ τους χωρίς όριο αξίας συναλλαγής , τουτέστιν από το 1ο λεπτό.

Πότε οι μη μισθωτοί έχουν αφορολόγητο 9.950 ευρώ

Τις περιπτώσεις των φυσικών προσώπων που, αν και δεν αμείβονται με μισθούς, φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και ως εκ τούτου δεν πληρώνουν φόρο για ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.550 ευρώ αποσαφηνίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, με αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, εισοδήματα που αποκτώνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης και ως εκ τούτου μπορούν να θεωρηθούν ως εισοδήματα από μισθωτή εργασία είναι και τα παρακάτω:

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία - Τι προβλέπει, ποιοι ευνοούνται

Νέα ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία με ισχυρά κίνητρα όπως «κούρεμα» προστίμων έως και 50%, 100 δόσεις για όλους τους οφειλέτες, κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ και άρση όλων των περιορισμών καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη είναι να ενταχθούν μαζικά περισσότεροι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση με την οποία θα μπορούν να εξοφληθούν σε 100 δόσεις όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 αντί για την 1η Οκτωβρίου 2014 που προβλέπει η υπάρχουσα ρύθμιση.