Οι Εορτές της Μεγάλης Παρασκευής, της Δεύτερης Ημέρας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς 2016

1. Η Μεγάλη Παρασκευή 
 Η Μεγάλη Παρασκευή δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και επομένως χαρακτηρίζεται εργάσιμη ημέρα, για όλους αυτούς τους εργαζόμενους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.
Αντιθέτως, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, η Μεγάλη Παρασκευή είναι επίσημη ημέρα αργίας  (παρ. 11, του άρθρου 1, του Ν 1157/1981). Κατά την ίδια έννοια, η ημέρα αυτή είναι αργία για τους μισθωτούς του Δημοσίου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (βλ. «Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις», Ιωάννου Ληξουριώτη, Έκδοση Νομικής Βιβλιοθήκης).

Ζητήματα που προκύπτουν κατά την πληρωμή αποδοχών ταυτόχρονα με ασφαλιστικές εισφορές και ΦΜΥ μέσω τραπέζης

Με την παρ. 10 του άρθρου 38 του σχεδίου νόμου "Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων", που βρίσκεται σε διαβούλευση, ορίζεται ότι «10. Από 01/07/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου.

 Για το σκοπό αυτόν κάθε υπόχρεος εργοδότης υπογράφει σχετική σύμβαση με τράπεζα που επιλέγει. Κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.»

Τρίτο Δελτίο Τύπου για το Ασφαλιστικό


Τίτλους τέλους βάζει στην υγιή Ελληνική επιχειρηματικότητα το σχέδιο νόμου που τελικά κατατέθηκε όπως ήταν το αρχικό και μάλιστα με αλλαγές που το κάνουν "χειρότερο" παρά τις διαμαρτυρίες όλων των Κλάδων των Επιστημονικών φορέων και των Επαγγελματικών Φορέων των Μικρομεσαίων.
Στα ακροτελευταία άρθρα του περιλαμβάνει και το «κερασάκι της τούρτας» που δεν είναι άλλη από την νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις μεν στα χαμηλά εισοδήματα αλλά με άθροισμα εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές επιβαρύνει υπέρμετρα τα μεσαία εισοδήματα καθώς οδηγεί σε εξοντωτικά ποσοστά τα οποία μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν σε "δήμευση" εισοδημάτων καθώς η μείωση του εισοδήματος ξεπερνά το 60%.

Φορολόγηση μερισμάτων από 01/01/2014 και μετά

ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1/1/2014

Η φορολόγησή τους το 2015

(ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ)


Μέρισμα σε μετρητά ή σε είδος

Μέρισμα είναι το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο και προκύπτει μέσα στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος

Από πού προκύπτει το Μέρισμα:

Το μέρισμα είναι εισόδημα που προκύπτει από :

Αποχή απο την υποβολή φορολογικών δηλώσεων


Το Δ.Σ. τηs Ένωσηs Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κιλκίs στα πλαίσια τηs αποχήs απο την υποβολή  των φορολογικών δηλώσεων ,που αποφάσισαν απο κοινού το Ο.Ε.Ε., η  Π.Ο.Φ.Ε.Ε.και η  Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε. μέχρι 3/5/2016, καλεί  όλουs τουs λογιστέs -φοροτεχνικούs μέλη και μη τηs Ε.Φ.Ε.Ε.Κιλκίs να συμμετέχουν .
Κατά το διάστημα τηs αποχήs συντάσσουμε αλλά δεν υποβάλλουμε φορολογικέs δηλώσειs.
Επίγουσεs περιπτώσειs υποβολήs εξετάζονται κατά περίπτωση και εφ'οσον συντρέχει σοβαρόs λόγοs.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδροs                     Πιστικούδηs Παναγιώτηs

Ο Αντιπρόεδροs               Παντελίδηs Σίμοs

Ο Γ.Γραμματέαs               Κυριακίδηs Σάκηs

Ο Ταμίαs                           Καραμανίδηs Στράτοs

Ο Εφ.Δημ.Σχέσεων         Παπαδόπουλοs Γιάννηs

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θέλοντας να ξανατονίσει την αντίρρηση του στο προσχέδιο του ασφαλιστικού αλλά και στο νέο φορολογικό το οποίο διαρρέεται, αποφάσισε να ανανεώσει την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέχρι τις 3/5/2016.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, συγχαίροντας τους για την μέχρι τώρα πετυχημένη συμμετοχή τους, στην συνέχιση της μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ο Πρόεδροςο Γενικός Γραμματέας
Καμπάνης ΒασίλειοςΣταυρουλάκης Κων/νος
ο Α’ Αντιπρόεδροςο Β’ Αντιπρόεδρος
Μουζάκης ΑντώνιοςΠάτσιας Χρήστος
ο Οικονομ. Επόπτηςη Αν. Γεν. Γραμματέας
Καρκαντός ΓεώργιοςΤσιώρα Ανδρομάχη
ο Εφ. Δημ. Σχέσεωντα Μέλη
Χριστόπουλος ΓεώργιοςΠανίδης Αβραάμ
Πατέλης Νικόλαος
Γρηγορίου Θωμάς
Σιδερίδης Αστέριος

Πώς αντιμετωπίζεται φορολογικά και λογιστικά η ιδιοχρησιμοποίηση βιομηχανοστασίου

Το θέμα της ιδιοχρησιμοποίησης των βιομηχανοστασίων από τις επιχειρήσεις έχει απασχολήσει το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια πώς και αν πρέπει να φορολογηθεί.      
Είχε γίνει δεκτό ότι για τις Α.Ε. και Ε.Π.Ε. η επιχείρηση μαζί με τα ακαθάριστα έσοδα από τις εμπορικές εργασίες δύναται να φέρει στα βιβλία της ως έσοδο το τεκμαρτό μίσθωμα των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της, αντιστοίχως δε να εκπέσει εκ των ακαθαρίστων αυτής εσόδων, υπό τύπο γενικού εξόδου, το τεκμαρτό ενοίκιο των αυτών ακινήτων, σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.Δ.3323/1955. Επειδή όμως στην περίπτωση αυτή το ποσό του εσόδου (τεκμαρτό μίσθωμα) είναι ίσο με το ποσό του εξόδου (τεκμαρτό ενοίκιο) και κατά συνέπεια τα ποσά αυτά λογιστικώς αντιλογίζονται, η επιχείρηση είχε τη δυνατότητα να μην εμφανίσει τα ποσά στα βιβλία της, καθόσον αυτό καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα (εγκύκλιος 139/1958). 

Aμφισβήτηση αντικειμενικών δαπανών

 Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε στους κωδικούς 707-770 και 851-858 μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. 


Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι: