Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του κόμβου ο αναπληρωτής υπ. Οικ. κος Τρ. Αλεξιάδης, αναμένεται να υπογράψει σήμερα απόφαση για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων φ.π.α. (3ου τριμήνου 2015 για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και μηνός Σεπτεμβρίου 2015 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία), μέχρι την 6η Νοεμβρίου 2015. Η ημερομηνία αυτή θα ισχύει αντίστοιχα και για την καταβολή του φόρου.

 Στην απόφαση αυτή θα δίνεται και λύση αναφορικά με το θέμα της ταυτότητας οφειλής που έχει ήδη εκδοθεί για όσους έχουν υποβάλει επιτυχώς μέχρι τώρα τις σχετικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. 

Παράταση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων για το 2014

Παρατείνεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2015 η προθεσμία για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι. 

Όπως σημειώνεται ειδικά για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2014, θα υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και 31/12/2015.

Τέλος, για το ημερολογιακό έτος 2015, οι καταστάσεις θα υποβληθούν μέχρι και 30/09/2016, ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι και 30/11/2016.

http://www.news.gr/

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2015 (ημέρα Τετάρτη)

Α. Προαιρετική αργία

Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου φέτος συμπίπτει με ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ. 748/1966, η ημέρα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, οπότε η απασχόληση ή μη των εργαζομένων μισθωτών, ανήκει, κατά μία έννοια, στην κρίση του εργοδότη.


Β. Διαφορές της προαιρετικής με την υποχρεωτική αργία

Η διάκριση μεταξύ υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας, έγκειται στο γεγονός ότι κατά την υποχρεωτική αργίααπαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων στην επιχείρηση, με εξαίρεση, ασφαλώς, των περιπτώσεων όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, άρα οι επιχειρήσεις αυτές, κατά νόμο, θεμελιώνουν δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους και σε υποχρεωτικές αργίες (όπως είναι και η Κυριακή).