Αποτελέσματα εκλογών οικονομικού επιμελητηρίου 15/12/2013

Πρόστιμα-φωτιά για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Αυστηρότερο γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ποινολόγιο της εφορίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Για οφειλές που βεβαιώνονται από το νέο έτος καταργούνται οι μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής 2,5% και τη θέση τους παίρνει η επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σε αυτό προβλέπεται ότι οφειλή που είναι ληξιπρόθεσμη για διάστημα 2 μηνών θα επιβαρύνεται με υψηλό πρόστιμο 10%. Επιπλέον θα επιβάλλονται και τόκοι που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενός έτους το πρόστιμο θα αυξάνεται στο 20% και δύο ετών στο 30%.

Επιδότηση ως 50% σε νέους για επιχειρήσεις

Πέντε χρηματοδοτικά προγράμματα ανοίγουν τον δρόμο σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα που θέλουν να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο. Φέρνουν επιδοτήσεις έως 50%, ενώ καλύπτουν ακόμη και τις λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή τα έξοδα για ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν νέοι και νέες.
Πρόκειται για τα εξής:
Τον νέο επενδυτικό νόμο που αφορά σε επενδυτικές προτάσεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων καθώς και την εκτροφή και μεταποίηση προϊόντων που προέρχονται από την εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΙΝΗ 10.550,00€ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ





                                                                                      
Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου                                                                     Αρ. Πρωτ: 21 /12-12-2013,  Ρόδος
Γρ. Λαμπράκη  7  851 00 Ρόδος                ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ       
Τηλ : 22410/36500 – fax : 22410/32108                 Κο ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ 


Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί άμεσης ενεργοποίησης ηλεκτρονικού μηχανισμού ελέγχου και ταυτοποίησης των απασχολούμενων εργαζομένων, στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», και την επιβολή προστίμου ύψους 10.550,00€ σε περίπτωση διαφοράς σε σχέση με τα δηλωθέντα στοιχεία ασφάλισης στην οικεία ΑΠΔ, θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, για την διαχειριστική παρεκτροπή του κρατικού μηχανισμού και την απροθυμία υπηρεσιακών παραγόντων να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς προς εξεύρεση βιώσιμης λύσης εξόδου από την κρίση.

Πώς φορολογείται η διαφορά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ανάλογα με το εισόδημα

Πολλές ερωτήσεις έρχονται στην εταιρία μας αυτές τις ημέρες σχετικά με τη φορολόγηση της διαφοράς του εισοδήματος που προκύπτει από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με τα πραγματικά εισοδήματα.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση του τρόπου φορολόγησης αυτής της διαφοράς, τόσο για τις δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2013 (δηλώσεις του 2014), όσο και τις δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2014 (δηλώσεις του 2015).

Να σημειώσουμε ότι η φορολόγηση της διαφοράς εξαρτάται άμεσα με την πηγή των εισοδημάτων που έχει ο φορολογούμενος. Επίσης ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης στα εισοδήματα του 2013 και στα εισοδήματα του 2014.

Τί προβλέπει η εργατική νομοθεσία για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, «ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα των Χριστουγέννων(25η Δεκεμβρίου) κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές» και προβλέπεται:

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.