Το βιβλιαράκι με τιs οδηγίεs για τη συμπλήρωση των φορολ. δηλώσεων οικ έτουs 2014

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικ. έτος 2014 κοινοποίηση η ΓΓΔΕ, προκειμένου να βοηθήσει στην ορθή υποβολή της δήλωσης η οποία υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2014.

Στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων στη δήλωση

Οριστικά λήξαν θεωρείται το θέμα ενδεχόμενης εξαίρεσης τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ από την υποχρέωση συμπλήρωσής τους στις φορολογικές δηλώσεις σύμφωνα με το euro2day.gr

Οι τόκοι καταθέσεων θα πρέπει να καταγραφούν φέτος στις δηλώσεις από το πρώτο ευρώ και ήδη αναλυτικά στοιχεία για τους τόκους που κατεβλήθησαν στη διάρκεια του 2013 από τις τράπεζες έχουν σταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο προωθούσε απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ, όπως συνέβη πέρυσι. Η πρόθεση αυτή, όμως, σκόνταψε στις ενστάσεις της τρόικας και σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικός οδηγός για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων 2014

Η ώρα της εφορίας «τρέχει» για περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά.

 Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, αφού το έντυπο Ε1 έχει πολλούς νέους κωδικούς, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2013, ενώ κρύβει «παγίδες» που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Στο ετήσιο ραντεβού με την εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ημερίδα -ΕΦΕΕΑ - Δ.ΗΛΕ.Δ - Οδηγίες συμπλήρωσης Δηλώσεων Ε1 Με το σύνθημα «10+1 λόγοι συνεργασίας για να υποβληθούν ομαλά φέτος οι δηλώσεις...

Φορολογική μεταρρύθμιση, συνέχεια στην προχειρότητα

Η προχειρότητα, με την οποία επιτελεί το νομοθετικό έργο της η βουλή, φαίνεται να μην έχει τέλος. Από τον Ιούλιο του 2013, οπότε και ψηφίσθηκαν δύο βασικοί νόμοι, ο Ν.4172 και Ν.4174 και πριν ουσιαστικά εφαρμοστούν στο σύνολό τους, αρκετές από τις διατάξεις τους έχουν ήδη τροποποιηθεί ή ακόμα και καταργηθεί. 

Στο τρίμηνο ισχύος τους, αντί να φέρουν την περίφημη απλοποίηση της φορολογίαςδημιούργησαν τελικά μεγάλη αναστάτωση, λόγω ουσιωδών ελλείψεων που τους καθιστούσαν σε πολλά σημεία ανεφάρμοστους. 
Τρανά παραδείγματα, χωρίς να είναι τα μόνα, ο φόρος υπεραξίας μεταβίβασης ακινήτων, ο φόρος επί των δικαιωμάτων (royalties) αλλά και η διενέργεια παρακράτησης φόρου επί αόριστα περιγραφόμενων υπηρεσιών. Το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο στερήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την αδυναμία σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας.

Προσοχή στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του εντύπου Ε1

Στην Ημερίδα που διοργάνωσε εχθές η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ε.Ε.Α., συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την συμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων Ε1.
Η ημερίδα θα αναρτηθεί από τον κόμβο και θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε σύντομα, αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποια σημαντικά σημεία που χρήζουν της απολύτου προσοχής των συναδέλφων.
-Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις βεβαιώσεις αποδοχών, αμοιβών ελ. επαγγελμάτων ή εισοδήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, θα συμπληρώνονται στην δήλωση, μόνο οι κωδικοί παρακρατούμενων φόρων και όχι οι κωδικοί των εισοδημάτων.
-Για τους προ συμπληρωμένους κωδικούς (αυτοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί πλαίσιο) δεν υπάρχει δυνατότητα διαγραφής η αλλαγής.

Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος 30/03/2014

Οι αλλαγές στους παρακρατούμενους φόρους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, αλλάζουν ουσιαστικά ορισμένες διατάξεις του ΚΦΕ σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους.

α) Στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 αντικαταστάθηκε η φράση "τεχνικές υπηρεσίες" με την φράση "τεχνικά έργα" ενώ διαγράφηκε η φράση "υπηρεσίες και άλλες αμοιβές" δίπλα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

β) Στο δεύτερο εδάφιο της παραπάνω περίπτωσης δ' προστέθηκε η φράση "ανεξαρτήτως αν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα".

Με τις δύο παραπάνω αλλαγές ουσιαστικά αποσαφηνίζεται ότι πλέον με η παρακράτηση 20% θα γίνεται :

Αυτές είναι οι 32 αλλαγές στους φόρους για το 2014

Αν περιμένετε μείωση των τεκμηρίων στα ΙΧ θα απογοητευτείτε. Διάταξη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Αν περιμένετε επίσης ότι στις φορολογικές μας δηλώσεις δεν θα αναγράψουμε τους τόκους έως τα 250 ευρώ, θα απογοητευτείτε και γι’ αυτό καθώς ούτε αυτή η διάταξη πέρασε.

 Αν από την άλλη αγοράζετε και πουλάτε μετοχές στο ΧΑ, γλιτώνετε από τον φόρο υπεραξίας καθώς αυτός αποφασίστηκε να βαρύνει μόνο όσους απέκτησαν μετοχές μετά το 2009 και αγοράσουν ή πωλούν μεγάλα πακέτα μετοχών.

Το πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνει συνολικά 32 αλλαγές στους φόρους. Το fpress.gr τις παρουσιάζει μια προς μία. Δεν υπάρχει αυθαίρετη ερμηνεία. Οι αλλαγές κωδικοποιούνται όπως ακριβώς περιγράφονται στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους. 

Οι αλλαγές στην υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Με την αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ΦΠΑ καθιερώνεται η πλήρης αποσυσχέτιση της υποβολής των εμπρόθεσμων περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ με την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, βάσει της οποίας (αποσυσχέτισης) είναι δυνατή πλέον η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων, ανεξαρτήτως της καταβολής του οφειλόμενου φόρου.
Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για τις εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, εάν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, διατηρείται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου ποσού φόρου σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, με την διαφορά, σε σχέση με την έως τώρα υφιστάμενη διάταξη ότι, με την προτεινόμενη ρύθμιση, η δεύτερη δόση δεν επιβαρύνεται με προσαύξηση.