Περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. και καταβολή του φόρου

Μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (πλέον νόμος 4254/2014), έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές και στην καταβολή του Φ.Π.Α. Επειδή πολλοί συνάδελφοι έχουν μπερδευτεί με τις αναρίθμητες αλλαγές σας παραθέτουμε όσα έχουν αλλάξει σχετικά με το θέμα, προκειμένου να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Ι. Η παρ. 2 του άρθρου 38 του κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) έχει ως εξής:

Αρθρο 38. Δήλωση και συναφείς υποχρεώσεις
[...]
Η παράγραφος 2 τροποποιήθηκε ως εξής:

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 από τους υπόχρεους αναμένεται να κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από Μισθωτή Εργασία και συντάξεις.

Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του ν. 4172/2013 ( ΦΕΚ Α΄ 167) που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως αυτή ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του ίδιου νόμου, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου ως ακολούθως:

Οι αργίες του Πάσχα και πώς αμείβονται οι μισθωτοί

Η Μεγάλη Παρασκευή δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, αλλά στις κατ' έθιμο αργίες.

Για τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει θεσμοθετηθεί ως αργία

Στον ιδιωτικό τομέα, τη μέρα αυτή επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών, με εξαίρεση τους κλάδους για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία, βάσει ειδικών διατάξεων (διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις κλπ).

Ειδικά για τα καταστήματα σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ 748/66, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής. Παράλληλα όμως, υπάρχει δυνατότητα, με απόφαση της Περιφερειας, και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων τη συγκεκριμένη μέρα, εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν (Ν.425/76).

Τα πληροφοριακά στοιχεία της φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1, πίνακας 2)


Συνήθως «προσπερνάμε» με σχετική ευκολία τον πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (Ε1). Ωστόσο, ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία που σχετίζονται με την σωστή εκκαθάριση των εισοδημάτων και καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το ύψος του φόρου.


 Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών στον πίνακα αυτόν είναι συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως απαραίτητες για τον σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Επισημαίνεται ότι οι ενδείξεις του πίνακα συμπληρώνονται μόνο σε καταφατική περίπτωση, οπότε ο φορολογούμενος επιλέγει το "X", πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" (λεκτικό μέρος).

Ας δούμε τον συσχετισμό κάθε ερωτήματος του ως άνω πίνακα, με την σχετική διάταξη, ώστε να είναι διακριτή η ωφέλεια που ενδεχομένως προκύπτει για τον υπόχρεο ή την σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη, κατά περίπτωση (η αναφορά γίνεται στον Ν 2238/1994):

Αθεώρητη από 7/4/2014 η απογραφή αποθεμάτων των αγροτών


Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, που έγινε με το πολυνομοσχέδιο (Ν.4254/14 - ΦΕΚ 85- 7/4/14) παύει η θεώρηση των καταστάσεων απογραφής των αγροτών, καθώς απαλείφθηκε η φράση περί θεώρησης.


Πιο συγκεκριμένα το επίμαχο εδάφιο στην παρ. 7 που περιέχεται στην τροποποίηση του άρθρου 41, αναφέρει:

7. Οι μετατασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη μετάταξη, απογραφή που να περιλαμβάνει:

Πως φορολογείται η διαφορά εισοδήματος και αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης

Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε από τις λοιπές αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν η πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν είναι μικρότερη από την αντικειμενική δαπάνη, όπως αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά.

Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει μόνο από τους υπόχρεους οι οποίοι:

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη η προκαταβολή για τα οικογενειακά επιδόματα του 2014

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, από φέτος το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλονται στους δικαιούχους από τον ΟΓΑ, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέσα σε (20) είκοσι ημερολογιακές ημερες από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου.

Η απόφαση ορίζει ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης χορήγησης επιδόματος παιδιού (του εντύπου Α21 το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) τη 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Δηλαδή για τα επιδόματα του έτους 2014 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης Α21 λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2015.

Προκαταβολή για όσους ήταν δικαιούχοι του επιδόματος και το 2013

Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα με την κλίμακα μισθωτών


Ένα σοβαρό θέμα που ανακύπτει για το οικ. έτος 2014 (χρήση 2013), αναφέρεται στον τρόπο φορολόγησης των ασκούντων ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα
του άρθρου 48 του Ν. 2238/94, με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας.

H κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων προσδιορίζεται από το άρθρο 9 του Ν. 2238/1994, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν. 4110/2013 και έχει ως εξής:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Novotel η Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. όπου ύστερα από διαλογική συζήτηση υπερψηφίστηκαν τα εξής: 

· Παράσταση διαμαρτυρίας στο Οικονομικό Επιμελητήριο (Μητροπόλεως 12-14) την Τρίτη 08/04 και ώρα 09:00 οπότε και είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Διοίκησης του με το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. Στη Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκε η πρόταση μη αποδοχής οποιασδήποτε διαδικασίας εξετάσεων για την απόκτηση - αναβάθμιση αδείας , μοναδικά κριτήρια εξέλιξης των συναδέλφων να είναι το πτυχίο και η προϋπηρεσία.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΤΕΑ (Φιλελλήνων 13-15) την ίδια ημέρα και συνάντηση με τη Διοίκηση του Ταμείου όπου θα δηλωθεί για μία ακόμη φορά η καθολική άρνηση μας να επωμιστούμε την υποχρέωση υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων.

· Συμμετοχή την ένωσης μας στην κινητοποίηση και πανεργατική απεργία την Τετάρτη 09/04 με το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Κοινωνικό μέρισμα: €500 ανά άτομο, €833 για 4μελή οικογένεια

Στα 500 ευρώ ανά άτομο, το οποίο αυξάνεται σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, ορίζεται το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ εντός του Μαΐου σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπά.

Αυτό προκύπτει έως τώρα από τη νέα σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαππα και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Δικαιούχοι του βοηθήματος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) Νομικών Προσώπων

1. Ποιο θεσμικό πλαίσιο διέπει την επιβολή Ειδικού φόρου επί των ακινήτων Ε.Φ.Α

Με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3842/2010 τροποποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων (άρθρα 15 έως 17 του ν. 3091/2002).
Ειδικότερα, με τις ισχύουσες διατάξεις από το έτος 2010 αναπροσαρμόσθηκε ο φορολογικός συντελεστής της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 από 3% σε 15% και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των προσώπων - οντοτήτων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολής του φόρου.

2. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης;

Αναλυτικότερα υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

Προσοχή στους συναδέλφους που ασχολούνται με εταιρίες ΑΠΕ

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους που παρακολουθούν παραγωγούς ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) να μην βιαστούν να κλείσουν την χρήση 2013, να μην καταρτίσουν ισολογισμό αλλά και να μην προβούν στην συμπλήρωση και αποστολή της φορολογικής δήλωσης πριν οριστικοποιήσουν τις εκπτώσεις που αποφασίστηκαν μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προς τον ΛΑΓΗΕ.

Συγκεκριμένα

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: