Ποιοι, πως και πότε θα πάρουν το επίδομα πετρελαίου 2013-2014

Την υπουργική απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την απόφαση το επίδομα θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα θα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης εφόσον :

Ηλεκτρονικά από σήμερα οι τροποποιήσεις στο Ε9

Αποκλειστικά μέσω διαδικτύου από σήμερα, 16 Οκτωβρίου, οι διορθώσεις στο Ε9, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού ΦΑΠ του αντίστοιχου έτους, διευκρινίζει εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός, Γ. Μαυραγάνης, από την ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2013 η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων που προβλέπεται στο άρθρο 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε από την ΠΟΛ.1188/30.7.2013 δηλαδή η υποβολή τροποποιητικών (συμπληρωματικών – ανακλητικών) δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2011 και επομένων, πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, μετά την έκδοση του αρχικού εκκαθαριστικού ΦΑΠ του αντίστοιχου έτους.

Περισσότερες κατά 150.000 οι φορολογικές δηλώσεις φέτος


Τη 14η σειρά 145.822 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, απέστειλε η Γενική Γραματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στους φορολογούμενους. Με αυτήν ολοκληρώνεται η εκκαθάριση όλων των εμπρόθεσμων δηλώσεων, καθώς και των χρεωστικών δηλώσεων, που επανελέγχονται, αλλά οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν προσέλθει ακόμη στις ΔΟΥ.

Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει από τις χρεωστικές δηλώσεις της 14ης αποστολής θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη έως την 31η Οκτωβρίου και η δεύτερη ως την 31η Δεκεμβρίου. Η νέα σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων περιλαμβάνει 87.719 χρεωστικές δηλώσεις, 55.414 πιστωτικές και 2.689 μηδενικές.

Ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΕΕ για έλεγχο λογιστών-φοροτεχνικών


Μετά την έκδοση της ΠΟΛ 1228/2013 η οποία καταργεί την υποχρέωση προσκόμισης στις ΔΟΥ της επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή/φοροτεχνικού για την υποβολή έναρξης /μεταβολής εργασιών, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διασυνδέονται ηλεκτρονικά και ελέγχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει έναρξη/μεταβολή εργασιών ανά ΔΟΥ σε κωδικούς δραστηριότητας λογιστή.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αύξηση επιδότησης στα 35 λεπτά το λίτρο και προκαταβολή 25% για περισσότερους


Την διεύρυνση των Κριτηρίων Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης για να το λάβουν φέτος περισσότεροι και αύξηση του Ποσού Επιδότησης προβλέπει η υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για το νέο σύστημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι έτσι θα μπορούν από αύριο να λάβουν επιστροφή μέχρι 350 ευρώ ανά χίλια λίτρα, περίπου 580.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

Τι αλλάζει στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας

Αλλαγές έρχονται στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας από 1.1.2014. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου για να πάρει επίδομα ανεργίας κάποιος δεν θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί περισσότερο από 400 μέρες κατά την προηγούμενη τετραετία.
 Μέχρι και το 2013 το όριο ήταν 450 ημερήσια επιδόματα. Σε περίπτωση που ένας άνεργος την προηγούμενη περίοδο έχει επιδοτηθεί για παράδειγμα 370 μέρες θα λάβει 30 ημερήσια επιδόματα ανεργίας καθώς τόσα υπολείπονται μέχρι και την συμπλήρωση των 400.
 Η αλλαγή αυτή που έρχεται από το 2014 θα στερήσει από πολλούς ανέργους και ιδίως εποχιακά εργαζόμενους να λάβουν επίδομα.

Αμεση παρακολούθηση της κατάστασης των φορολογουμένων απο το ΥΠ ΟΙΚ

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα ανοίξει το δρόμο για την άμεση παρακολούθηση από το υπουργείο Οικονομικών των εισοδημάτων αλλά και της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων. 
Σήμερα λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή και των στοιχείων για τα αγροτεμάχια μέσω του Ε9 και έτσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα είναι πλέον σύντομα σε θέση να καταγράψει το οικονομικό προφίλ όλων των Ελλήνων.