ΕΛΕΓΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Διαβάστε όλη την εγκύκλιο

Ελέγχους χωρίς ειδοποίηση, ακόμα και από το γραφείο τους, θα μπορούν να διενεργούν οι έφοροι, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία για περιπτώσεις φοροδιαφυγής των φορολογουμένων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Επίσης, οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν να διενεργούν και επιτόπιους ελέγχους έξω από τις επιχειρήσεις για να διαπιστώνουν εάν εκδίδονται κανονικά οι προβλεπόμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και «εφόδους» στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση, εφόσον υπάρχουν καταγγελίες εξ αποστάσεως ή βάσιμες ενδείξεις για φοροδιαφυγή.

Τι αλλάζει στη φορολογική νομοθεσία με το Ν.4261/5-5-2014

Με το ν. 4261/2014 "Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις", ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 107/5-5-2014, επήλθαν μεταβολές, μεταξύ άλλων,και σε φορολογικές διατάξεις άμεσου ενδιαφέροντος.

Προς ενημέρωση των συνδρομητών και χρηστών του Forin.gr, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στους σημαντικότερους φορολογικούς νόμους.
Όλες οι μεταβολές που επέφερε ο Ν. 4261/2014 έχουν καταχωρηθεί στους κωδικοποιημένους νόμους της βάσης Φορολογικής Νομοθεσίας του Forin.gr και με τον τρόπο αυτό, όλοι οι νόμοι της βάσης Φορολογικής Νομοθεσίας του Forin.gr είναι ενημερωμένοι, ακριβώς όπως ισχύουν, μετά και το ν.4261/2014. 

Aναγραφή του εισοδήματος των τόκων στους κωδικούς 667-668

Σε προηγούμενα σημειώματα, μάλιστα πριν την ψήφιση του Ν 3986/2011, με τις διατάξεις του οποίου επιβλήθηκε η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (άρθρο 29, διαχειριστικές χρήσεις 2010-2014), είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι όλα τα εισοδήματα (φορολογητέα, απαλλασσόμενα, αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης) πρέπει να αναγράφονται στην φορολογική δήλωση, για ευνόητους λόγους. Αναφέρουμε δύο:


 Πρώτον, έτσι σχηματίζεται η πραγματική εικόνα των εισοδημάτων του φορολογούμενου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα της επίκλησης εισοδημάτων για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών ή δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αυτό που ονομάζουμε «ανάλωση κεφαλαίου».

Τέσσερα νέα προγράμματα σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες από τον Ο.Α.Ε.Δ

Ο ΟΑΕΔ στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στην αγορά εργασίας, για την ανάσχεση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας, εφαρμόζει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επτά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης από τα οποία ωφελούνται 34.600 άνεργοι.

Ταυτοχρόνως, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή – σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης - τεσσάρων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, με τα οποία παρέχεται πλήρης απασχόληση σε 49.761 ανέργους.

Τους επόμενους μήνες, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τέσσερα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, από τα οποία θα ωφεληθούν συνολικά 35.500 άτομα.

Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Με το άρθρο 54Α του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), που προστέθηκε με το άρθρο 9 του ν. 4223/2013 ορίζεται ότι:

«Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, με το οποίο πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε (5) προηγούμενα έτη.

Τα SOS για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Πριν αρχίσετε να συμπληρώνετε την δήλωση σας, διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες και συμπληρώνοντας βήμα - βήμα τα έντυπα ανατρέξτε στους αντίστοιχους κωδικούς για περισσότερες διευκρινήσεις.

Οι δηλώσεις χρήσης 2013 (οικ. έτους 2014) υποβάλλονται υποχρεωτικά ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ εκτός από κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. θάνατος φορολογούμενου που υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή αποδεδειγμένη αδυναμία).


Οι δηλώσεις υποβάλλονται από 20-3-2014 έως και 30-6-2014, οι δηλώσεις που θα υποβληθούν ΜΕΤΑ την 30/6/2014 θα είναι ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ.

Υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αρχικές δηλώσεις και οι συμπληρωματικές (ένα μήνα μετά την υποβολή της αρχικής δήλωσης).

Ισοτιμίεs νομισμάτων για το οικ έτοs 2014

Εμφάνιση 20140320_122146.jpg

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος

Μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τα μέλη του, παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης των νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υλοποιήθηκαν μέσω των κάτωθι τριών έργων:

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας προς τα μέλη του και τους πολίτες

Λανθασμένα στοιχεία στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Ε1

Λάθη στα ποσά από συντάξεις -και όχι μόνον, όμως- με τα οποία έχουν προσυμπληρωθεί φέτος οι φορολογικές δηλώσεις στο taxisnet, ανακαλύπτουν χιλιάδες φορολογούμενοι. Ακόμη και όσοι απέστειλαν ήδη τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν στην ανάγκη να διασταυρώσουν και εκ των υστέρων ακόμη, αν καλώς αποδέχθηκαν τα προσυμπληρωμένα ποσά, προκειμένου να μην ελεγχθούν για υποβολή ανακριβούς δηλώσεως.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να απευθύνει πιεστικά εκκλήσεις στους πολίτες να συντομεύουν την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων και να μην «ποντάρουν» ξανά σε νέα παράταση στις καταληκτικές διορίες, ώστε να μην βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωποι με πρόστιμα, στην πράξη όμως αποδεικνύεται λάθος η υποβολή της δήλωσης αν οι φορολογούμενοι εμπιστευτούν τυφλά ό,τι αναγράφεται στο δικό τους Ε1.