Δεύτερη συνάντηση της ΠΟΦΕΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στις 9 Ιουνίου

Επαναλήφθηκε και χθες η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε συνέχεια της προηγούμενης (Πέμπτη 2 Ιουνίου), στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, με στόχο να εξετάζονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν ή και ζητήματα που εκκρεμούν, ιδίως στην περίοδο των δηλώσεων και όχι μόνο. (Παρέστησαν: ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Βασίλης Καμπάνης, ο Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. Δημήτρης Τσαμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Κώστας Σταυρουλάκης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Γενικός Γραμματέας της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. Γιώργος Χριστόπουλος).
Με προγραμματισμό και συντονισμό των γραφείων, του Υπουργού και του Γ.Γ.Δ.Ε. παρέστησαν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη καθώς και ο σύμβουλος του Υπουργού επί θεμάτων που αφορούν τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς όπως και ο Διευθυντής του γραφείου του Γ.Γ.Δ.Ε..

Οι ώρες "μποτιλιαρίσματος" στο taxis

Μπορεί να μην είστε νυχτερινός τύπος, ωστόσο ένα είναι σίγουρος. Αν υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση τα ξημερώματα τότε είναι σίγουρο ότι το σύστημα θα είναι άδειο και χωρίς προβλήματα. "Σαν μια φωτισμένη λεωφόρο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας, στην οποία μπορείς να αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα", λένε χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών.
Ας δούμε ακριβώς τι δείχνουν τα στοιχεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τις τελευταίες επτά ημέρες.

Σχολιασμός των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ν

Με την Πολ. 1070/2016 που εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας δόθηκαν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ν. Δυστυχώς με την κοινοποίηση των οδηγιών επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε εκφράσει με την κοινοποίηση του εντύπου, περί ελλιπούς προσαρμογής του στα Ε.Λ.Π. αλλά και σε επιμέρους ζητήματα της ίδιας της φορολογίας εισοδήματος. Ας δούμε τα προβληματικά σημεία του εντύπου και των σχετικών οδηγιών, με την ελπίδα διόρθωσης τους από τις υπηρεσίες:
  1. Αρχικά η εγκύκλιος αναφέρει: «κατά την υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου της δήλωσης δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση όλων των κωδικών και πινάκων, αλλά θα συμπληρώνονται μόνο αυτοί που αφορούν στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με βάση την εξής κατηγοριοποίηση:

Γλίτωσαν περικοπή σύνταξης παλιοί του ΟΓΑ που εργάζονται

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 6 του Άρθρου 20 για την «Απασχόληση Συνταξιούχων» που προβλέπει ποινές 60% σε ποσά συντάξεων όσων εργάζονται: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και για τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4.
Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος».
Σημειωτέον πως το Άρθρο 16 του Νόμου 3863/2010 προβλέπει ρητά ότι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που εργάζονται δεν χάνουν τη σύνταξή τους.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2015

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της ΠΟΛ 1049/2016 απόφασης (ΦΕΚ 1238 Β’), με την οποία ορίσθηκε ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2015, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Το έντυπο φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015 είναι ενιαίο για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την κατηγορία τήρησης των βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).

Παρόλα αυτά, κατά την υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου της δήλωσης δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση όλων των κωδικών και πινάκων, αλλά θα συμπληρώνονται μόνο αυτοί που αφορούν στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με βάση την εξής κατηγοριοποίηση: