Από λογιστής, κλητήρας ...


Η έκφραση «από δήμαρχος, κλητήρας», που χρησιμοποιείται κυρίως για να τονίσει τον ξεπεσμό ή τον υποβιβασμό ενός επαγγελματία στην ιεραρχία του κλάδου του, είναι γνωστή στους περισσότερους νομίζω. Αλλάζοντας τη λέξη «δήμαρχος» με τη λέξη «λογιστής» θέλησα να τονίσω το δικό μας ξεπεσμό και την υποβάθμιση του κλάδου μας γενικότερα.

 Να σημειώσω εδώ ότι δεν χρησιμοποιώ υποτιμητικά το επάγγελμα του κλητήρα, ούτε έχω κάτι με την επαγγελματική αυτή δραστηριότητα, απλώς δανείστηκα τη φράση αυτή κάνοντας το σχετικό λογοπαίγνιο του τίτλου.

Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, ως λογιστές δεν είχαμε ποτέ την δέουσα αντιμετώπιση από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπ. Οικ., ούτε υπήρξε ποτέ μία αναγνώριση του έργου το οποίο παράγουμε εδώ και τόσα χρόνια. Όμως, όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο και τους συναδέλφους σε αδιέξοδο.

Μεγάλες ανατροπές στην καταβολή ΦΠΑ - Πώς θα πληρώνουν από την 1η Οκτωβρίου οι επαγγελματίες

Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους, έρχονται από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθούν από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν ΦΠΑ όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Πλέον η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Στα μέσα Οκτωβρίου η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Στοιχεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και των φορολογικών εντύπων Ε9 και Ε2 θα αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσουν στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τους δικαιούχους έκπτωσης 20% που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών Άννα Κόλλια μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος η εφαρμογή του Ε9 για διορθώσεις στοιχείων ακινήτων χωρίς πρόστιμα θα ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης.

Παρατάθηκε η προθεσμία εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών επιχειρήσεων

Παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιανουαρίου 2015 η υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους. Η σχετική προθεσμία εξέπνεε αύριο Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα λογιστών και φοροτεχνών, υπέγραψε απόφαση με την οποία παρέτεινε την υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζεται πως η ημερομηνία της 30ης Ιανουαρίου 2015 θα είναι και η καταληκτική. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία, ως ημερομηνία διακοπής θα λαμβάνεται για τα μεν φυσικά πρόσωπα η ημερομηνία οριστικής παύσης της δραστηριότητας τους, για τα δε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ημερομηνία της λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο κατά περίπτωση.

Αδύνατη η ηλεκτρονική ρύθμιση οφειλών για αγρότες

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δίνονται οδηγίες σχετικά με τις αιτήσεις ρυθμίσεων με τον Ν. 4152/2013. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Επισημαίνεται ότι από 18.07.2013 η σχετική αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίεςθα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία αυτών στις Δ.Ο.Υ.

Το δικαίωμα της επικαρπίας και της ψιλής κυριότητας, ως προς τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1 του Ν 4223/2013, υποκείμενα πρόσωπα για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) είναι όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, για τα δικαιώματα που έχουν, επί των ακινήτων που βρίσκονται στη χώρα μας.

 Στην παρ. 3 του ως άνω άρθρου αναφέρεται ότι «ο πλήρης κύριος υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του». Κατά την γνώμη μας, η σωστή διατύπωση θα ήταν: «ο έχων την πλήρη κυριότητα…» και όχι: «ο πλήρης κύριος…», αλλά ας μην μείνουμε στην λεπτομέρεια αυτή, ο οποία πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα δείγμα της βιαστικής… μετάφρασης των κειμένων.

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές

Με νέες προϋποθέσεις θα βγάζουν σύνταξη τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους χρωστούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν στο εξής το ποσό που αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους θα φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά τον συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη.

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας η διαδικασία του συμψηφισμού χρεών από σύνταξη αλλάζει και κυρίως ξεμπλοκάρει –υπό προϋποθέσεις- η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΑΕΕ στις περιπτώσεις που το ταμείο αυτό θα πρέπει να δώσει τμήμα σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση.

100 δόσεις για τους πολλούς και 72 για λίγους

Την απόφαση να μην κάνουν πίσω στο σχέδιο για 100 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, φαίνεται πως έχουν λάβει στο υπουργείο Οικονομικών.

 Αν και δεν έχουν αποσπάσει την έγκριση της Τρόικα, στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν αποφασισμένοι τη φορά αυτή να προσφέρουν στους πολίτες ακόμα και 8 χρόνια περιθώριο για να πληρώνουν ό,τι μπορούν στην εφορία για τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ – Πρακτικά αδύνατον!

Μέχρι και τα τέλη του έτους 2013 η δυνατότητα να δοθεί απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ ήταν μια εύκολη σχετικά διαδικασία.

Για τους απασχολούμενους νεοασφαλισμένους σε δραστηριότητα ασφαλιστέα στον ΟΑΕΕ με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, υπήρχε η δυνατότητα απαλλαγής από τις εισφορές του ΟΑΕΕ. Άλλωστε, η οικονομική κρίση οδήγησε και οδηγεί όλο και περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες να αναζητούν κάθε δυνατή λύση ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδά τους.

 Η ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. και η διμηνιαία τσουχτερή δόση ήταν και παραμένει στην κορυφή αυτής της λίστας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις για απαλλαγή από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. αυξήθηκαν υπέρμετρα.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και πώς θα τα διαβάσετε

Μην νομίζετε ότι επειδή αναρτήθηκαν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις καινούργιες αξίες για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα, έχετε απαλλαγεί από την ιστορία. Και δεν αναφερόμαστε στην υποχρέωσή σας να προσέλθετε στην τράπεζα μέχρι το τέλος του μήνα για να πληρώσετε την πρώτη δόση.

 Μιλάμε για τον «γολγοθά» της διόρθωσης των λαθών, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη αν θέλετε φυσικά να αποφύγετε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Χρειάζεται όμως να κάνετε διορθώσεις;

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα υπολογιστούν οι εκπτώσεις - Η ώρα της πληρωμής

Μέχρι την επόμενη Τρίτη θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από 6,2 εκατ. φορολογούμενους.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία, κάτι που άλλωστε φαίνεται και στα εκκαθαριστικά που μπήκαν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Taxis.



Συγκεκριμένα οι οικονομικά αδύναμοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ: ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Σε λίγες ηµέρες κλείνουµε 9 µήνες από το νέο καθεστώς της δηµιουργίας
βιβλίων αγροτών και διαπιστώνουµε ότι το τοπίο παραµένει θολό, ίσως
περισσότερο από πριν.. 


Μέχρι και το τέλος Μαΐου είπαµε αµάν να ξεκαθαρίσουµε, ποιοι θα ενταχθούν και ποιοι όχι στο καθεστώς των βιβλίων. 

Αφού αυτό το θέµα έληξε, εξακολουθούν να παραµένουν θολά όλα τα υπόλοιπα, τα οποία θα προσπαθήσουµε να ταξινοµήσουµε σήµερα, ελπίζοντας ότι µε τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν όλοι οι εµπλεκόµενοι.

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στον “αέρα” του Taxisnet βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αφορούν σε πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο Taxisnet, τα εκκαθαριστικά αυτά αφορούν σε:

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,
(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και (δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. Που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.