Πρακτική άσκηση φοιτητών - σπουδαστών

Από την άποψη της εργατικής νομοθεσίας.

Οι σπουδαστές και οι φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα των σπουδών τους, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο για την περίπτωση του ατυχήματος (Ν 3232/2004, άρθρο 15, παρ. 10).


 Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 1% επί του τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφαλιστικής κλάσης (όπως κάθε φορά ισχύει). Ωστόσο, στη ως άνω διάταξη αναφέρεται ότι σε περίπτωση που οι σπουδαστές – φοιτητές κατά το χρονικό διάστημα της πρακτικής τους άσκησης δεν καλύπτονται για ιατρική περίθαλψη (παροχές ασθένειας σε είδος, δηλαδή) από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό (πχ Δημόσιο, ΟΑΕΕ κ.λπ.), αμέσως (επειδή, πχ εξακολουθούν να έχουν την φοιτητική ιδιότητα), ή εμμέσως (πχ από τους γονείς τους), υπάγονται και για τον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Έρχεται αιφνίδιος φορολογικός θάνατος σε επιχειρήσεις

Στο… κατέβασμα του διακόπτη για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές και πιάνονται στη φάκα για φοροδιαφυγή ή παραμένουν αδρανείς για σημαντικό χρονικό διάστημα, θα προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ προβλέπεται η απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου που ισοδυναμεί με οικονομικό θάνατο σε μια σειρά περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή φορολογικής συμπεριφοράς.

Στην πράξη, με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ η επιχείρηση χάνει τη δυνατότητα να εκδίδει και να λαμβάνει φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις) ενώ δεν θα μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε είδος φορολογικής δήλωσης καθώς θα κλείσει ουσιαστική και η πρόσβασή της στο taxisnet.

Η ζημία στην ατομική επιχείρηση, ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος και οι τροποποιητικές δηλώσεις

Μία βασική διαφοροποίηση που υφίσταται μεταξύ του νομοθετικού πλαισίου του Ν. 2238/1994 και του Ν. 4172/2013, είναι η αυτόνομη φορολόγηση των πηγών εισοδήματος με τον Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., ενώ προγενέστερα οι πηγές εισοδήματος αθροιζόταν και συνεπώς το συνολικό φορολογητέο εισόδημα ήταν δυνατόν να εμπεριέχει και αρνητικά στοιχεία εισοδήματος (ζημίες).

 Περαιτέρω, οι πηγές εισοδήματος με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Ν. 4172/2013, μειώθηκαν σε τέσσερις (4), έναντι των έξι (6) του προϋφιστάμενου Ν. 2238/1994. Πιο κάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση στα θέματα της μεταφοράς της ζημίας των ατομικών επιχειρήσεων, της φορολόγησης βάσει τεκμηρίων των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα δύο νομοθετικά πλαίσια και της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικής – ανακλητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Παράταση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014 παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2015.

Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 να υποβάλουν τυχόν διορθωτικές καταστάσεις. 

Νέα δεδομένα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Nέα δεδομένα αναφορικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση φέρνει με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

 Και επειδή, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες ότι ο ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια θα καταργηθεί, ο νόμος 4336/2015 που ψηφίστηκε παραμονή δεκαπενταύγουστου εξακολουθεί να ισχύει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να προετοιμάζεται για την είσπραξή του, αν τελικώς δεν καταργηθεί η διάταξη μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα:

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το εργόσημο

Το «Εργόσημο» είναι ειδική επιταγή αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων.

Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την χρηματική αποζημίωση των παρακάτω απασχολούμενων προσώπων για την εργασία που παρέχουν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ: