Διευκρινίσεις για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων

Με την με αριθμό ΠΟΛ. 1045/10.2.2015 εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φυσικών και νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων. Η εγκύκλιος αποτελεί συνέχει της προϋφιστάμενης ΠΟΛ. 1084/24.3.2014 εγκυκλίου διαταγής.

Με την νέα εγκύκλιο καθορίζονται διαδικασίες σχετικά:

· Με τη δήλωση παύσης δραστηριότητας και έναρξης εργασιών σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής επιχείρησης

· Με την λύση, θέση σε εκκαθάριση και διακοπή εργασιών των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τις υποχρεώσεις αυτών σχετικά με τη διαγραφή τους από το Γ.Ε.ΜΗ.

Πώς θα φορολογηθούν φέτος οι επιχειρήσεις – Όλη η εγκύκλιος

Τις διατάξεις των άρθρων 44,45 και 46 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με οδηγίες για τον ορθό τρόπο εφαρμογής τους κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων.

Η εγκύκλιος 1044 εμπεριέχει αναλυτικές οδηγίες για τη φορολογία των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων. Ουσιαστικά, η εγκύκλιος, περιγράφει τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων με το νέο καθεστώς που ισχύει για τα κέρδη που αποκτήθηκαν από την 1/1/2014 και τα οποία θα δηλωθούν φέτος.


Τα πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων είναι:

Η απόφαση για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ των αγροτών το 2014

Σύμφωνα με την απόφαση

1. Οι αγρότες φυσικά πρόσωπα που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές παραδόσεις και εξαγωγές των αγαθών παραγωγής τους, και οι οποίοι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, υποβάλλουν για το έτος 2014 ετήσια δήλωση ΦΠΑ.

2. Η υποβολή της δήλωσης πραγματοποιείται με τη χρήση του εντύπου «050 – ΦΠΑ ΕΚΔΟΣΗ 2η 2011, Φ2 TAXIS», για τον τελευταίο μήνα του έτους 2014 εφόσον τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων με βάση τα πλήρη λογιστικά πρότυπα, ή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους στις λοιπές περιπτώσεις, αναγράφοντας σε αυτή το σύνολο των πράξεων που πραγματοποίησαν για ολόκληρο το έτος.

ΕΠΕ & Προσωπικές Εταιρείες : Φορολογία Για Τη Δήλωση 2015

Το φορολογικό καθεστώς των δύο πιο συνηθισμένων νομικών μορφών εταιρειών  ΕΠΕ και Προσωπικών, παραμένει και για τη φετινή δήλωση του 2015 στο ίδιο πλαίσιο με το περσινό. Τα Κέρδη που θα δηλωθούν θα αφορούν στο Φορολογικό έτος 2014 (01/01–31/12/2014)

Α. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (Ε.Π.Ε.)
Φορολογία στο σύνολο των κερδών της Ε.Π.Ε. με συντελεστή 26%.
Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 31/05
Ο φόρος αποδίδεται σε 8 ισόποσες δόσεις μέχρι 31/12 (η τελευταία)*
Προκαταβολή φόρου 80%.
Φορολογία διανεμομένων κερδών τα οποία διανέμονται στους εταίρους ως μέρισμα με συντελεστή 10%.

Σεμινάριο φορολογίαs αγροτών


Οι 12 αλλαγές στη φορολογία, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα χρέη

Εξειδίκευση των προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, περιμένουν οι φορολογούμενοι αλλά και η αγορά. Ομοίως, αναμένονται διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σχετικά γενικόλογα στο τι θα αλλάξει σχετικά με τους φόρους στο εισόδημα, τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις αν και μίλησε για ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» της είσπραξης των εσόδων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις: