ΥΠΟΙΚ: Διαψεύδει τα περί αύξησης προκαταβολής φόρου μικρομεσαίων απο 55% σε 90%

Σε διάψευση δημοσιεύματος αναφορικά με επικείμενες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. 
Με βάση το δημοσίευμα το προσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα αύξανε δραματικά την προκαταβολή φόρου για τους μικρομεσαίους από το 55% στο 90%, θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ οι αποζημιώσεις απολύσεις και θα άλλαζε η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος.

Πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτών

Προθεσμία υποβολής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης
Σε κάθε περίπτωση που μισθωτός αποχωρήσει οικειοθελώς από την επιχείρηση που εργάζεται, ο εργοδότης υποχρεούται την αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού στον Ο.Α.Ε.Δ. εντός προθεσμίας οκτώ (8) ημερών. Η προθεσμία αυτή έχει θεσπιστεί από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 περ. στ΄ του Ν.2556/1997.
Εάν όμως ο εργοδότης δεν αναγγείλει, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από το νόμο, στον Ο.Α.Ε.Δ. την οικειοθελή αποχώρηση μισθωτού και εφόσον η αποχώρηση αυτή δεν αποδεικνύεται από κανένα επίσημο έγγραφο στοιχείο, τα αρμόδια όργανα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. του επιβάλλουν πρόστιμο για την παράβαση αυτή.

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε2-Ε3 2013

1.Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Ε1 2013

1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της Δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ.." (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;Κάντε κλικ και επιλέξτε : 

Μόνο κατ' εξαίρεση η χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων

Άνοιξε το Τaxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις
Υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου θα κατατίθενται από φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις, πλην συγκεκριμένων και αυστηρών περιπτώσεων που θα αποφασίζει ο ίδιος ο έφορος. 

Σύμφωνα με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. 

Υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων θα αφορά μόνο σε ποσά από 250 ευρώ και πάνω

Στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στην δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους. 

Φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα, θα ορίζεται ως όριο για να ισχύσει η υποχρέωση τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων. 

Από σήμερα ο «γολγοθάς» των φορολογικών δηλώσεων

Από σήμερα «κληρώνει» για 8.500.000 πολίτες καθώς ανοίγει τις ηλεκτρονικές του πύλες το σύστημα TAXISnet για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κτλ με καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων την 30 Ιουνίου.
Ωστόσο πολύ είναι εκείνοι, κυρίως οι συνταξιούχοι, που ακόμη δεν έχουν λάβει τη βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που έλαβαν το 2012 ώστε να τα «περάσουν» στη φορολογική δήλωσή τους.

Βήμα - βήμα η διαδικασία για να εισπράξετε το επίδομα παιδιών

Μια «μαραθώνια» γραφειοκρατική διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν περίπου 800.000 οικογένειες για να λάβουν τα νέα επιδόματα τέκνων. Η διαδικασία προβλέπει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ενός νέου πολύπλοκου εντύπου υπεύθυνης δήλωσης μέσω του διαδικτύου, καθώς επίσης και τη συλλογή και υποβολή πλήθους δικαιολογητικών στους ανταποκριτές του ΟΓΑ που βρίσκονται στους δήμους όλης της χώρας.

Επιστολή Διαμαρτυρίας ΠΟΦΕΕ για τις αλλαγές στον Ν.4152/2013.


Το χρονικό του «ανοίγµατος» ενός µόνιµα ανοικτού Επιστηµονικού Επαγγέλµατος

Μέσα σε 48 ώρες η Κυβέρνηση, µέσω της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου
Ανάπτυξης και του αρµόδιου Υφυπουργού, µε ανεπιτυχείς δικαιολογίες, µε διασπορά επανειληµµένων αρνήσεων προς τον Κλάδο µας και το Ο.Ε.Ε. και αποσιωπώντας τις πραγµατικές σκοπιµότητες µε άλλοθι την «τρόικα» κατόρθωσε να ανατρέψει όλα τα Επαγγελµατικά και Επιστηµονικά δεδοµένα ενός ολόκληρου Κλάδου που αριθµεί περίπου 60.000 κατόχους Επαγγελµατικής Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού κατά το µεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Αυξάνεται στο 90% η προκαταβολή φόρου για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις

Αυξάνεται στο 90% η προκαταβολή φόρου για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις.Σύμφωνα με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, κάθε φορολογούμενος (φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα προκαταβάλλει το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου, την 31η Οκτωβρίου και την 31η Ιανουαρίου 30% κάθε φορά του οφειλόμενου φόρου, όπως αυτός υπολογίστηκε με βάση τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους.

Αγορά από χώρα της ΕΕ και εξαγωγή σε τρίτη χώρα

Ελληνική μεταποιητική επιχείρηση αγοράζει εμπορεύματα από την Τσεχία. Τα εμπορεύματα δεν μεταφέρονται στην Ελλάδα αλλά αποστέλλονται απευθείας από την Τσεχία στο Dubai για λογαριασμό της ελληνικής επιχείρησης. Η ελληνική επιχείρηση τιμολογεί απευθείας τον πελάτη της στο Dubai. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ελληνικής επιχείρησης ως προς τον εκτελωνισμό και τον ΦΠΑ. Θα πρέπει να ορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο στην Τσεχία και να καταβάλλει τον ΦΠΑ που της αναλογεί στην Τσεχία ή αρκεί και μόνο να γίνει ο εκτελωνισμός από τον Τσέχο και τον Έλληνα χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση σύμφωνα με την Πολ. 1281/26.8.1993;

Όλες οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση οφειλών στιs ΔΟΥ

Αποκλειστικά μέσω ίντερνετ και μόνον εφόσον παραδώσουν στην εφορία τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών τους για να εισπράττει μόνη της από εκεί η εφορία τις μηνιαίες δόσεις –με πάγια εντολή- θα μπορέσουν να κάνουν την αίτησή τους όσοι χρωστούν στην εφορία.

Οι οφειλέτες θα έχουν όμως δικαίωμα να καθυστερήσουν μία μόνο φορά, μία μηνιαία δόση. Αν αυτό επαναληφθεί και δεύτερη φορά, τότε χάνεται η ρύθμιση και ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό της οφειλής του.

Καταγραφή των εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων από ένα λεπτό

Με την υποβολή του νέου εντύπου E1 - Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013 έγινε γνωστό ότι κάθε φορολογούμενος, που έχει υποχρέωση δήλωση εισοδήματος, πρέπει να δηλώσει, εκτός των άλλων, και τους τόκους από τις καταθέσεις εσωτερικού που έχει στο όνομά του.
Συγκεκριμένα, στην παρ. 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται, μετά από την κωδικοποίηση με τον Ν.4110/2013 ότι «σε κάθε περίπτωση στη δήλωση αυτή αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος».

Έκδοση φορολογικής ενημερότητας χωρίς παρουσία στη Δ.Ο.Υ.

Εκτός από την επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των υποθέσεων κεφαλαίου που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα άλλη μια επιτροπή συστήνεται από το ΥΠΟΙΚ, η οποία  θα διερευνηθεί η δυνατότητα πλήρους αυτοματοποιημένης διαδικασίας για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, με στόχο αυτό να χορηγείται χωρίς να απαιτείται η παρουσία του φορολογούμενου στις ΔΟΥ. 

Εντός Της Εβδομάδας Ανοίγει η ηλεκτρονική Πύλη Του TAXISNET. Φορολογικές δηλώσεις «προκάτ» για υπαλλήλους και συνταξιούχους


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, ενώ για περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους η ΓΓΠΣ ετοίμασε δηλώσεις «προκάτ».

Μην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν κάνεις ΚΛΙΚ σε αυτή την είδηση!


Θα πάρουν φωτιά τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια σε λίγες ημέρες, αφού από μέρα σε μέρα ανοίγει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσειςΦέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία για περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην Εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους» προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. 

Με το νέο Taxis τελειώνει η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ

Στις 29 ανέρχονται οι ΔΟΥ Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του νέου, αναβαθμισμένου, Taxis.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ένταξη των ΔΟΥ Α’ και Δ’ Πειραιά, υπερκαλύπτεται ο στόχος του μνημονίου για ένταξη ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας.

Μάλιστα, ο στόχος επιτυγχάνεται ένα μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (30/06/2013), αφού ήδη από σήμερα έχουν ενταχθεί έσοδα που αντιπροσωπεύουν το 70,3%, ενώ έως 30 Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί η ένταξη του 80% των εσόδων της χώρας.

Εκπαίδευση προσωπικού των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σχετικά με την εκπαίδευση προσωπικού των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής: 
Υπενθυμίζεται και πάλι, ενόψει λήξης της προθεσμίας, στους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (παροχής υπηρεσιών μαζικής εστίασης, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, εργαστήρια και εργοστάσια τροφίμων κτλ), ότι η εκπαίδευση στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί πλέον και νομική υποχρέωσή τους.

Ποια "όπλα" μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τα τεκμήρια

Τα δάνεια από την τράπεζα, οι δωρεές, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση και να αποφύγουν τον «σκόπελο» των τεκμηρίων.

Σύμφωνα με το Έθνος οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν τα ακόλουθα:

Παράταση για τις Α.Π.Δ. περιόδου Μαρτίου 2013 Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων

Με το Γενικό Έγγραφο Γ99/1/72/20.5.2013 το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. παρατείνει την προθεσμία υποβολής της Α.Π.Δ. μηνός ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 των εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε.) εκτός Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ και Ο.Τ.Α. έως 24/05/2013, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Παράταση εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. Γ' κατηγορίας ως 10/06/2013

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1109/17.5.2013 ορίζεται ότι:"
1. Παρατείνουμε την προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2012, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 20η Μαΐου 2013, μέχρι και την 10η Ιουνίου 2013.
2. Προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις που αφορούν την διαχειριστική περίοδο να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων τουλάχιστον έως την 4η Ιουνίου 2013."

Αντιδράσεις προκαλεί η διακοπή από τις εφαρμογές της Γ.Γ.Π.Σ. της διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service): «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας ελεύθερου λογισμικού (ΕΕΛΛΑΚ) εδώ και μερικές ημέρες έχει γίνει αυθαίρετη διακοπή της διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service): «Βασικά Στοιχεία για Μη Φυσικά Πρόσωπα και Φυσικά Πρόσωπα Επιτηδευματίες» που προσφερόταν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). 

Ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία των Ποντίων


Ημέρα εθνικής μνήμης η σημερινή για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθώς σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια ο Τουρκικός εθνικισμός, με αρχηγό τους τον εκσυγχρονιστή Κεμάλ Αττατούρκ, κατάφερε να κάνει μέσα σε περίπου πέντε χρόνια ότι δεν κατάφερε να κάνει ο σουλτάνος σε 5 αιώνες και να διώξει δια της βίας τους Έλληνες και Αρμένιους της περιοχής.