Πανελλαδική διαμαρτυρία λογιστών στο Σύνταγμα



Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε από τους λογιστές όλης της χώρας.

«Εμείς οι λογιστές ακούσιοι αποδέκτες της απόγνωσης της κοινωνίας για τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη της από την κυβέρνηση, κλείνουμε πάλι τα γραφεία μας, βγαίνουμε και πάλι στο δρόμο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση.


Ακολουθούν αναλυτικά τα αιτήματα των λογιστών:

Aπό το ΕΓΛΣ στα ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Η έλευση και η καθιέρωση του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου από το ξεκίνημα της δεκαετίας του 1980 αποτέλεσε αναμφισβήτητα σταθμό και ορόσημο στην ιστορία της λογιστικής στη χώρα μας. Έβαλε σε μία τάξη τα συστήματα λογιστικής παρακολούθησης των επιχειρήσεων που μέχρι τότε στηρίζονταν στις γνώσεις αλλά και στις σκοπιμότητες των υπευθύνων της κάθε επιχείρησης.

 Το ΕΓΛΣ καθιέρωσε κανόνες καθολικής ισχύος και επιπλέον καθιέρωσε το μέχρι σήμερα ακολουθούμενο σχέδιο λογαριασμών, ορίζοντας κατά τρόπο σαφή το περιεχόμενο και τη συνδεσμολογία των λογαριασμών. Καθιέρωσε τυποποιημένες και με σαφή δομή και περιεχόμενο λογιστικές καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα εντάσσοντας την εσωλογιστική κοστολόγηση σε χωριστό κύκλωμα λογαριασμών, διευκόλυνε και απήλλαξε από περιττά κόστη τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα λάθη και οι διορθώσεις στο Ε9 βήμα βήμα

Να λοιπόν που για μία ακόμη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με το Ε9. Περισσότερο από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χρειαστεί να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 αφού καλούνται να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που τους αναλογεί
Τα διαπιστωμένα λάθη , όπως τα δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι:
* Εκεί που αναγράφεται η λέξη «κενό» σε ξενοίκιαστα ακίνητα δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λάθος ο αριθμός παροχής ρεύματος
* δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός για ημιτελή ακίνητα
* ίδιος ΑΜΚΑ για περισσότερα του ενός πρόσωπα
* λάθος κωδικοί στο Ε1 από άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Ανακοίνωση για την παροχή από το ΟΕΕ της αναγκαίας εκπαίδευσης Λογιστών – Φοροτεχνικών

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού:

Ο Λογιστής Φοροτεχνικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ο.Ε.Ε., εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του π.δ. 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε.

Η έκπτωση δαπάνης που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ και ο αναλογών ΦΠΑ

Διευκρινίστηκε αρμοδίως από την Φορολογική Διοίκηση (Πολ. 1216/2014, για το άρθρο 23 του ΚΦΕ, βλ. και σελ. 1040 του παρόντος τεύχους), η περίπτωση της έκπτωσης δαπάνης άνω των 500 ευρώ, εφόσον η εξόφληση δεν έγινε με την χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Ως αξία συναλλαγής θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό της αξίας αυτής, πριν τον υπολογισμό του ΦΠΑ.

Σε ένα βαθμό αναμενόμενο, όπως έχουμε ήδη σημειώσει από την θέση αυτή, αφού ο ΦΠΑ δεν αποτελεί, κατά κανόνα δαπάνη, αλλά απαίτηση κατά του Δημοσίου, εφόσον ασκείται το δικαίωμα έκπτωσής του. Ωστόσο, χρήσιμο είναι να τονισθεί η περίπτωση (ζ) του παραπάνω άρθρου 23, ότι δηλαδή δεν θα εκπίπτει από το εισόδημα, και ο ΦΠΑ που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως ΦΠΑ εισροών. Με το δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα από συναδέλφους για το θέμα αυτό, επισημαίνεται ότι, ο ΚΦΕ ασχολείται με τον φόρο εισοδήματος και δεν καθορίζει πότε θα εκπίπτει ο ΦΠΑ εισροών από τον ΦΠΑ εκροών. 

Σάλος με τα τέλη κυκλοφορίας των ζευγαριών

Κακός χαμός γίνεται εδώ και μερικές ώρες με τα τέλη κυκλοφορίας. Οι διαμαρτυρίες –κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- πάνε και έρχονται επειδή για τα αυτοκίνητα που ανήκουν από κοινού στους δύο συζύγους έχουν εκδοθεί δύο ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Έχει δημιουργηθεί τεράστια παρεξήγηση καθώς οι συνιδιοκτήτες πιστεύουν ότι τα τέλη έχουν βεβαιωθεί δύο φορές. Μια για τον σύζυγο και μια για την σύζυγο.

Για να κοπάσει ο θόρυβος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε πριν από λίγο διευκρινιστική ανακοίνωση. Με την ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι τα τέλη δεν έχουν βεβαιωθεί δύο φορές και η έκδοση του διπλού ειδοποιητηρίου γίνεται για να μπορέσει αν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας όποιος το επιθυμεί.