Χωρίς πρόστιμα και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9

Tο σύστημα θα είναι ανοικτό και θα δέχεται δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμα μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιουνίου

Χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο θα μπορούν, μέχρι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, να υποβάλουν και να διορθώνουν δηλώσεις Ε9 οι φορολογούμενοι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα είναι ανοικτό και θα δέχεται δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμα μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η έκδοση των σχετικών εκκαθαριστικών.

Καταργούνται οι συγκεντρωτικές τιμολογίων τριμήνου πριν εφαρμοστούν

Προς κατάργηση εντός του Ιουνίου οδεύει σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεωνπελατών-προμηθευτών ανά τρίμηνο η οποία παρ ότι ισχύει από τις αρχές του έτους δεν έχει εφαρμοστεί μετά από συνεχείς αναβολές.

 Η τελευταία αναβολή δόθηκε με απόφαση του κυρίου Χάρη Θεοχάρη λίγο πριν εκλογές και με βάση την απόφαση οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2014 έως τα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο οι αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο από τους φοροτεχνικούς όσο και από την τρόικα για την αξία του μέτρου οδηγεί την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αναστολής του.

Υποβάλετε τώρα το Ε9, κάντε διορθώσεις τον Ιούλιο, λέει το υπ. Οικονομικών

Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται για όσους υποβάλουν το έντυπο Ε9 εκπρόθεσμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κάνουν διορθώσεις σε όλα τα στοιχεία του Ε9 από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν το έντυπο Ε9 του 2014 κατά το τρίμηνο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα οποία θα εκδοθούν τον Ιούνιο, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Έρχεται έμμεση παράταση για το Ε9

Υπό τις έντονες αντιδράσεις φορολογουμένων και φοροτεχνικών για την ταλαιπωρία και τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την υποβολή του Ε9, και μετά από την επιστολή του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνου Κόλλια, προς το Χάρη Θεοχάρη, με την οποία ζητούσε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή του Ε9, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φαίνεται πως θα προχωρήσει σε έμμεση παράταση της προθεσμίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, ο Χάρης Θεοχάρης επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κόλλια και του διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας, η οποία λήγει αύριο, Παρασκευή 30 Μαΐου, όμως εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία θα δίνεται νέα προθεσμία 2-3 μηνών για διορθώσεις, ώστε όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωση Ε9, να προχωρήσουν σε διόρθωση χωρίς να επιβαρυνθούν με τις προβλεπόμενες κυρώσεις
http://www.news.gr/

Υποβολή δηλώσεων Ε1. Το μαρτύριο της «σταγόνας»!

Είναι γνωστή σε όλους μας η έκφραση «υπέστη το μαρτύριο της σταγόνας», η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά για να καταδείξει μια αργή και βασανιστική διαδικασία στην οποία υποβάλλεται κάποιος ή μια ομάδα ανθρώπων ή ακόμη και ολόκληρα έθνη.

Όσοι από μας προσπαθούμε να στείλουμε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1) μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Γ.Γ.Π.Σ.1, βιώνουμε καθημερινώς το μαρτύριο αυτό σε όλη του την ένταση. Ακόμη και άνθρωποι που φημίζονται για την ιώβειο υπομονή τους δεν μπορούν να αντέξουν το μαρτύριο αυτό και ξεσπούν.

Ενιαίοs Φόροs Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Περισσότερος φόρος στη μεσαία ακίνητη περιουσία, ιδίως όταν αυτή αποτελείται από τον "κλασσικό" ελληνικό συνδυασμό: Ένα σπίτι στην πόλη και ένα εξοχικό, οικόπεδο ή κάποιο χωραφάκι ή εάν περιλαμβάνει τακτοποιημένα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους. Αντίθετα, λιγότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν διαμερίσματα και μονοκατοικίες, αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας, όπως βίλες στην Εκάλη και τη Μύκονο ή ολόκληρες πολυκατοικίες σε αστικές περιοχές.

Αυτή είναι η εικόνα που θα φανεί τον Ιούνιο, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι ο «κύριος» ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το "χαράτσι" που επιβάλλεται για τελευταία φορά στα κτίσματα μέσω ΔΕΗ), ενώ καί ο «συμπληρωματικός» Ενιαίος Φόρος, που θα επιβληθεί φέτος αντί για το ΦΑΠ θα έχει αφορολόγητο όριο αυξημένο και συντελεστές φόρου μειωμένους σε σύγκριση με τον ισχύοντα μέχρι 31-12-2013 ΦΑΠ.