Τόκοι: πώς φορολογούνται

Ο όρος «τόκοι» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από απαιτήσεις κάθε είδους, είτε εξασφαλίζονται με υποθήκη είτε όχι, και είτε παρέχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη του οφειλέτη είτε όχι, και ιδιαίτερα εισόδημα από καταθέσεις, κρατικά χρεόγραφα, τίτλους και ομολογίες, με ή χωρίς ασφάλεια, και κάθε είδους δανειακή σχέση, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων ωφελημάτων (premiums), των συμφωνιών επαναγοράς (repos/reverse repos) και ανταμοιβών τα οποία απορρέουν από τίτλους, ομολογίες ή χρεόγραφα. ( παρ. 1 του άρθρου 37 του ΚΦΕ- Ν.4172/2013. σχ. βλ. και την πολ. 1042/26-1-2015)

Στην έννοια των τόκων εμπίπτουν κάθε είδους τόκοι:

Ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τόκοι δανείων, οι τόκοι υπερημερίας λόγω συμβατικής υποχρέωσης, καθώς και οι τόκοι που επιδικάζονται με δικαστική απόφαση, ανεξάρτητα αν αυτοί αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης. (Σχ. με τους τόκους υπερημερίας βλ. και το έγγρ. αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1061927 ΕΞ 2015/5.5.2015, της Γ.Γ.Δ.Ε.).

Δύο γκάφες στο Taxis φέρνουν άδικες επιβαρύνσεις

Δύο σημαντικά λάθη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στην προσυμπλήρωση συγκεκριμένων κωδικών του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 έχουν γίνει αιτία να κινδυνεύουν να φορολογηθούν άδικα, αλλά και να χάσουν δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι με βαριές αναπηρίες καθώς επίσης και πολλοί άλλοι Ελληνες πολίτες οικονομικά αδύναμοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2015 έθεσαν τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους σε ακινησία ή αποφάσισαν να διακόψουν την ακινησία των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος:

Επίδομα παιδιών (Α21) 2016

Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε και την αίτηση Α21 για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού, στην ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία, εφόσον βέβαια καλύπτετε τα εισοδηματικά κριτήρια.


Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα του taxisnet (http://gsis.gr/gsis/info/gsis_site/index.html) και στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους πολίτες» να επιλέξετε το σύνδεσμο «Αίτηση Α21».

Πολλοί οικογενειάρχες δεν γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι για το επίδομα παιδιώνκαι δεν έχουν ενδιαφερθεί να πληροφορηθούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταβολής των νέων αυτών παροχών.