Σοβαρή εμπλοκή έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Σοβαρή εμπλοκή έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λόγω των αλλαγών που εισήγαγε στη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να υποβληθούν φέτος όλες οι δηλώσεις ηλεκτρονικά ακόμα και από τους ηλικιωμένους και παράλληλα να διενεργούνται αυτόματα, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την επαλήθευση των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων, των παρακρατηθέντων φόρων και των εκπιπτόμενων δαπανών που δηλώνουν πολλοί φορολογούμενοι, δημιούργησαν πρόβλημα σε περίπου 1,7 εκατομμύρια πολίτες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Πότε η μεταβίβαση ακινήτων σε παιδιά και οι δωρεές είναι αφορολόγητες; Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται και με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η διαδικασία;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του money-money.gr αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εκτός ρύθμισης οφειλών θα τεθούν όσοι δεν δώσουν πάγια τραπεζική εντολή εξόφλησης

Όσοι ζητούν ρύθμιση οφειλών από την εφορία, δεν αρκεί να δώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό για τις μηνιαίες πληρωμές, αλλά πρέπει να δώσουν πάγια εντολή εξόφλησης στην τράπεζα για να μην χάσουν τη ρύθμιση, γράφει το money-money.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των υπευθύνων δηλώσεων εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης από τους οφειλέτες αλλά και η προσέλευσή τους στις τράπεζες για την ενεργοποίηση πάγιων εντολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων.

Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για τη συγκέντρωση εσόδων

Προσθήκη λεζάντας
Τις επιστροφές φόρου στους οφειλέτες του Δημοσίου, ακόμα και σε εκείνους που έχουν προχωρήσει σερύθμιση των χρεών τους, θα «μπλοκάρει» η εφορία, μετά από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο αυτόματος συμψηφισμός που κάνει σήμερα η εφορία μεταξύ επιστροφών φόρου και χρεών προς το Δημόσιο, επεκτείνεται και στις περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης του χρέους τους, ακόμα και αν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Πρόστιμα-φωτιά για τη «μαύρη» εργασία

Ασύμφορη για τον εργοδότη γίνεται από τις 15 Σεπτεμβρίου η απασχόληση εργαζομένων χωρίς ασφάλιση καθώς τα νέα πρόστιμα για κάθε έναν αδήλωτο στο ΙΚΑ απασχολούμενο που θα εντοπίζουν οι επιθεωρητές εργασίας θα φτάνουν το δεκαοκταπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλ. τα 10.549,44 ευρώ για τον υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και τα 9.197,10 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη).

Άνοιγμα υποβολής όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέχρι 30 Αυγούστου

Ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).