Αλλαγές στη διαδικασία και τα δικαιολογητικά απόδοσης Α.Φ.Μ./μεταβολής στοιχείων και έναρξης/μεταβολής και διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας

Με την ΠΟΛ 1178/2015, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ Β' 1940/09-09-2015, τροποποιείται και συμπληρώνεται η ΠΟΛ 1006/2013 σχετικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, το έντυπο Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» υποβάλλεται από οποιοδήποτε πρόσωπο (συγγενή ή μη) με την προσκόμιση μόνο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, το αργότερο μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.

Η παρακράτηση του φόρου μισθωτής εργασίας σε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου


Κατά την γνώμη μου, το ζήτημα αυτό, έπρεπε να είχε προβλεφθεί και τακτοποιηθεί εξ αρχής. Ήταν λογικό: η παρακράτηση φόρου θα έπρεπε να διενεργείται κατ’ αναλογία με τον αριθμό των μηνών (ή της περιόδου) απασχόλησης του μισθωτού.


 Αντί αυτού, η Πολ. 1072/31-3-2015 «Οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν 4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις», ήταν παραπάνω από σαφής:

Η ανάρτηση των αποδεικτικών υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών στο Γ.Ε.Μ.Η.

                             Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες ρωτώντας τους επιχειρηματίες – πελάτες μας ότι δεν γνωρίζει κανείς τίποτε, σχετικά με τη νέα υποχρέωση που έχουν οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε).

Στο παρόν δελτίο τύπου θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια και χωρίς την επίκληση διατάξεων, να εξηγήσουμε στους επιχειρηματίες τι ακριβώς συμβαίνει. Άλλωστε όσο περισσότερες αναφορές σε διατάξεις, νόμους, διευκρινιστικές εγκυκλίους και παραρτήματα έχει μια ανακοίνωση, τόσο περισσότερο  βέβαιον είναι, ότι γράφεται με τον τρόπο αυτό εσκεμμένα ώστε να μην καταλαβαίνει κανείς τι λέει.

Έτοιμα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουμε

Έρχονται! Αμέσως μετά τις εκλογές. Τα εκκαθαριστικά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2015 είναι υπολογισμένα με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007 αλλά και με βάση το σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας» που προβλέπει ο νόμος 4223/2013.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει - παρά ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Εφορίες τέλος για το κοινό από το 2016

Το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό μέσα στο 2016 προανείγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

 Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ που υπογράφεται από την πρόεδρο κα Άννα Πουλάκη σημεώνεται ότι ενημερώθηκαν από τον κο Αλεξιάδη ότι "οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο".