Νέα εγκύκλιος με διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ

Αναλυτικές οδηγίες για την διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ στα πωλούμενα αγαθά, δίνει με εγκύκλιό της προς τους επαγγελματίες οι Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Η εγκύκλιος καλύπτει όλες τις κατηγορίες αγαθών και καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων. Μπαίνει σε τέτοια λεπτομέρεια διευκρινίζοντας ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.

Που θα επικεντρώνονται και σε τι οι φορολογικοί έλεγχοι

Ελέγχους ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών στην αγορά , για τη πάταξη της φοροδιαφυγής… Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται κυρίως στην έκδοση των Λιανικών Συναλλαγών (Πώλησης & Υπηρεσιών) ιδιαίτερα κατά την έξοδο των πελατών από κάθε επαγγελματική εγκατάσταση.

“… κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητά το προβλεπόμενο από το ν.4308/2014 παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Εφόσον διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε το προβλεπόμενο από το ν.4308/2014 παραστατικό, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, Α.Φ.Μ., διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.).
 Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο των μελών του συνεργείου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.