Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των ΑΕ

Όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των Ανωνύμων Εταιρειών στη χώρα μας κλείνει την οικονομική της χρήση στις 31/12 και πολλές από τις εταιρείες αυτές εξαντλούν τον χρόνο που προβλέπεται από τον ΚΝ 2190/1920 και πραγματοποιούν την τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τους, η οποία εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης την 30/6 του επόμενου έτους. 
Για το σκοπό αυτό θα επιχειρήσουμε μία ανασκόπηση στο σημείωμα αυτό των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημοσιότητα των αποφάσεων των γενικών αυτών συνελεύσεων, μετά τις αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. και στην υπό όρους κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων στον ημερήσιο τύπο.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ι. Υποβαλλόμενα στοιχεία πριν την Γενική Συνέλευση

ΙΙ. Υποβαλλόμενα στοιχεία μετά την Γενική Συνέλευση

ΙΙΙ. Παράδειγμα - Χρονοδιάγραμμα

IV. Υποδείγματα εντύπων Γ.Ε.ΜΗ.




Ι. Υποβαλλόμενα στοιχεία πριν την Γενική Συνέλευση

Κατ΄ αρχήν η Ανώνυμη Εταιρεία υποχρεούται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 43β του ΚΝ 2190/1920 να υποβάλλει τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την ημερομηνία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης (έως την 10η Ιουνίου για τις εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν την Γενική τους Συνέλευση την 30η Ιουνίου), στην αρμόδια διοικητική αρχή τα παρακάτω στοιχεία :

1. Αντίγραφα των οικονομικών καταστάσεων νόμιμα υπογεγραμμένα.

2. Το προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων, νόμιμα υπογεγραμμένο.

3. Επικυρωμένο αντίγραφο πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου για την σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

4. Επικυρωμένο αντίγραφο της πρόσκλησης των μετόχων στην Τακτική Γενική Συνέλευση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

5. Επικυρωμένο αντίγραφο της έκθεσης διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Γενική Συνέλευση για την χρήση που έληξε.

6. Επικυρωμένο αντίγραφο της έκθεσης των ελεγκτών προς την Γενική Συνέλευση για την χρήση που έληξε.

7. Τα φύλλα της οικονομικής εφημερίδας που περιέχουν την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων ή την γνωστοποίηση ανάρτησης τους σε ιστοσελίδα.

8. Τα φύλλα της οικονομικής εφημερίδας που περιέχουν την πρόσκληση των μετόχων στην Τακτική Γενική Συνέλευση ή την γνωστοποίηση ανάρτησης της σε ιστοσελίδα.

9. Διπλότυπο είσπραξης Δημόσιου Ταμείου και ΤΑΠΕΤ για δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο ΦΕΚ (Αξία με ΤΑΠΕΤ : 544,67 Ευρώ).

10. Διπλότυπο είσπραξης Δημόσιου Ταμείου και ΤΑΠΕΤ για δημοσίευση της πρόσκλησης των μετόχων στο ΦΕΚ (Αξία με ΤΑΠΕΤ : 289,72 Ευρώ).

Αρμόδια διοικητική αρχή για την υποβολή των παραπάνω στοιχείων είναι πλέον το τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. όπου έχει καταχωρισθεί η μερίδα της εταιρείας.

Επί των παραπάνω πρέπει να σημειώσουμε τα εξής :

Α. Οι οικονομικές καταστάσεις που πρέπει να υποβάλλει η εταιρεία είναι:

• Ο ισολογισμός.

• Η κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης.

• Ο πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων.

• Η κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων1.

• Η κατάσταση ταμειακών ροών 1.

Β. Οι παραπάνω καταστάσεις πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από:

• τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ή τον αναπληρωτή του,

• τον διευθύνοντα ή εντεταλμένο σύμβουλο και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος σύμβουλος ή η ιδιότητα του συμπίπτει με εκείνη των ανωτέρω προσώπων, από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που ορίζεται από αυτό και

• τον υπεύθυνο για τη διεύθυνση του λογιστηρίου.

Γ. Πρόσκληση για σύγκληση γενικής συνέλευσης

Πρόσκληση για σύγκληση Γ.Σ. δεν απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία στη συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται μέτοχοι που εκπροσωπούν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και κανείς από αυτούς δεν αντιλέγει στην πραγματοποίησή της και στη λήψη αποφάσεων. Επίσης μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο Ν 3604/2007 : εξαιρουμένων των εταιρειών με μετοχές εισηγμένες σε χρηματιστήριο, το καταστατικό μπορεί να προβλέπει ότι η δημοσίευση της πρόσκλησης μπορεί να αντικατασταθεί με σχετική κοινοποίηση με δικαστικό επιμελητή ή με συστημένη επιστολή ή με παράδοση της πρόσκλησης, εφόσον οι μετοχές είναι ονομαστικές, στο σύνολό τους, και οι μέτοχοι έχουν γνωστοποιήσει εγκαίρως στην εταιρεία τη διεύθυνσή τους.

 Σε περίπτωση που η πρόσκληση επιδίδεται με συστημένη επιστολή, η αποστολή αυτής θα πρέπει, αποδεδειγμένα, να προηγείται πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες της προβλεπόμενης από το νόμο ελάχιστης προθεσμίας δημοσίευσης της πρόσκλησης.
 Το καταστατικό των ιδίων εταιρειών μπορεί ακόμη να προβλέπει ότι, για την πρόσκληση αρκεί ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail) προς εκείνους τους μετόχους που έχουν γνωστοποιήσει εγκαίρως στην εταιρεία τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτουν. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προβλέπεται στο καταστατικό και ο τρόπος επιβεβαίωσης της αποστολής ή και της λήψης της πρόσκλησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Δ. Οι καταστάσεις που η εταιρεία υποχρεούται να δημοσιεύσει στο Φ.Ε.Κ. και στον τύπο είναι:

• Ο ισολογισμός.

• Ο λογαριασμός «αποτελέσματα χρήσεως».

• Ο «πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων».

• Το πιστοποιητικό ελέγχου, όταν προβλέπεται ο έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές.

• Η κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων και η κατάσταση ταμειακών ροών, όταν συντάσσονται.

Εταιρείες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να δημοσιεύουν συνοπτικό ισολογισμό ο οποίος μπορεί να εμφανίζει μόνο τους λογαριασμούς οι οποίοι, στο υπόδειγμα της παρ. 4.1.103 του άρθρου 1 του ΠΔ 1123/1980 «περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της προαιρετικής εφαρμογής του γενικού λογιστικού σχεδίου» (Ε.Γ.Λ.Σ.), χαρακτηρίζονται με γράμματα και λατινικούς αριθμούς, με τον όρο ότι οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις θα διαχωρίζονται σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες. 
Στην περίπτωση αυτή, κατά τη δημοσίευση, πρέπει να γίνεται μνεία ότι ο δημοσιευόμενος ισολογισμός είναι συνοπτικός και να αναφέρεται το Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών, στο οποίο έχουν ή πρόκειται να καταχωρισθούν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Προϋπόθεση για την δημοσίευση συνοπτικού ισολογισμού είναι η εταιρεία, κατά την ημερομηνία κλεισίματος του ισολογισμού της, να μην υπερβαίνει τα αριθμητικά όρια των δύο από τα παρακάτω τρία κριτήρια:
1. Σύνολο ισολογισμού δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.500.000) €, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των στοιχείων Α μέχρι Ε του ενεργητικού στο υπόδειγμα ισολογισμού της παρ. 4.1.103 του άρθρου 1 του ΠΔ 1123/1980 (Ε.Γ.Λ.Σ.).

2. Καθαρός κύκλος εργασιών πέντε εκατομμύρια (5.000.000) €.

3. Μέσος όρος προσωπικού που απασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της χρήσης, 50 άτομα.
Η δημοσίευση στο ΦΕΚ των παραπάνω καταστάσεων πραγματοποιείται με επιμέλεια της αρμόδιας υπηρεσίας και με δαπάνες της ενδιαφερόμενης εταιρείας σύμφωνα με το εδάφιο β, του άρθρου 7β του ΚΝ 2190/1920 . Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να φροντίσει πριν την υποβολή των καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. να καταβάλλει σε Δημόσιο Ταμείο το σχετικό παράβολο πλέον εισφοράς ΤΑ.Π.Ε.Τ., και να υποβάλλει το σχετικό Διπλότυπο Είσπραξης στην αρμόδια υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. προκειμένου να προχωρήσει η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Ε. Το προσάρτημα

Το προσάρτημα πρέπει να υπογράφεται από τα πρόσωπα που υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις τα οποία αναφέραμε παραπάνω, ενώ πρέπει να συνοδεύεται και από υπογεγραμμένη από τους ελεγκτές βεβαίωση, ότι είναι το ίδιο με το προσάρτημα επί του οποίου εκφέρουν γνώμη στην έκθεση ελέγχου.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις δημοσίευσης συνοπτικού ισολογισμού, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορούν να καταρτίσουν και συνοπτικό προσάρτημα.

Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η πρόσκληση προς αυτούς και η έκθεση της διαχείρισης μπορούν και συνήθως περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο πρακτικό.

ΣΤ. Δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων

Σχετικά με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στον τύπο έχουν πλέον ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 232 του Ν 4072/2012 . Σύμφωνα με αυτό:

«1. Όπου στον ΚΝ 2190/1920 και στο Ν 3190/1955 προβλέπεται δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με ανάρτηση των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην Μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται αμελλητί το οικείο Μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ. λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.

2. Αν η εταιρεία δε διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει καταχωρίσει αυτήν στην Μερίδα της, οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ., και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.»

Έτσι η εταιρεία έχει τις εξής επιλογές:

1. Να δημοσιεύσει τις οικονομικές της καταστάσεις σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

2. Να αναρτήσει τις καταστάσεις αυτές σε ιστοσελίδα της εταιρείας. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση θα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλει στο Γ.Ε.ΜΗ. «ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ», εκτός εάν έχει ήδη καταχωρίσει την ιστοσελίδα αυτή κατά την διαδικασία της αυτοαπογραφής (βλ. υπόδειγμα 1 στο τέλος). Πέραν τούτου θα πρέπει μετά την ανάρτηση (και σε κάθε μελλοντική ανάρτηση) να υποβάλλει στο Γ.Ε.ΜΗ. μαζί με τις υπόλοιπες καταστάσεις και «γνωστοποίηση ανάρτησης στην ιστοσελίδα» (βλ. υπόδειγμα 2 στο τέλος). Σημειώνεται ότι οι σχετικές γνωστοποιήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβαρύνονται με τέλος καταχώρισης 10 € έκαστη!

ΙΙ. Υποβαλλόμενα στοιχεία μετά την Γενική Συνέλευση

Μετά την Γενική Συνέλευση και εντός είκοσι το αργότερο ημερών (δηλαδή έως την 20η Ιουλίου, για τις εταιρείες που πραγματοποιούν την Γενική τους συνέλευση την 30η Ιουνίου) η εταιρεία πρέπει σύμφωνα με την παρ. 6, του άρθρου 43β και τα άρθρα 7α και 7β του ΚΝ 2190/1920 , να υποβάλλει στην ίδια υπηρεσία:
1. Επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

2. Αντίτυπο των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων.

3. Διπλότυπο είσπραξης Δημόσιου Ταμείου και ΤΑΠΕΤ για δημοσίευση της εκλογής ελεγκτών στο ΦΕΚ(Αξία με ΤΑΠΕΤ: 289,72 Ευρώ).

4. Ανακοίνωση για δημοσίευση στο ΦΕΚ της εκλογής ελεγκτών.
Σχετικά με τα παραπάνω υποβαλλόμενα στοιχεία παρατηρούμε τα εξής:

Α. Η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων εκτός από την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων αποφασίζει και επί της έκθεσης διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, της έκθεσης των ελεγκτών, της απαλλαγής των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη ή αποζημίωση επί του ισολογισμού και της διαχείρισης για τη κλειόμενη χρήση και για την διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης (διανομή μερίσματος κ.λπ.). Επίσης εκλέγει και τους ελεγκτές για την τρέχουσα χρήση.

Β. Όσον αφορά το θέμα της εκλογής ελεγκτών, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν με το Ν 3604/2007 ισχύουν πλέον τα εξής:

1. Οι εταιρείες που υπερβαίνουν δύο από τα παρακάτω κριτήρια υποχρεούνται να εκλέγουν έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή:

i. Σύνολο ισολογισμού δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.500.000) €, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των στοιχείων Α μέχρι Ε του ενεργητικού στο υπόδειγμα ισολογισμού της παρ. 4.1.103 του άρθρου 1 του ΠΔ 1123/1980 (Ε.Γ.Λ.Σ.).

ii. Καθαρός κύκλος εργασιών πέντε εκατομμύρια (5.000.000) €.

iii. Μέσος όρος προσωπικού που απασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της χρήσης, 50 άτομα.

2. Οι εταιρείες που δεν υπερβαίνουν δύο από τα παραπάνω κριτήρια, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει το 1.000.000 € υποχρεούνται να εκλέγουν είτε έναν ορκωτό ελεγκτή είτε δύο λογιστές - ελεγκτές πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, που είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και κάτοχοι άδειας επαγγέλματος Λογιστή - Φοροτεχνικού Α΄ τάξης Οι ελεγκτές της παρούσας παραγράφου μπορούν να επαναδιορίζονται, όχι όμως για περισσότερες από πέντε (5) συνεχόμενες εταιρικές χρήσεις. Μεταγενέστερος επαναδιορισμός δεν επιτρέπεται να λάβει χώρα, αν δεν έχουν παρέλθει δύο (2) πλήρεις χρήσεις.

Γ. Η ανακοίνωση για το ΦΕΚ της εκλογής ελεγκτών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής τουλάχιστον στοιχεία τους: ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα, πτυχίο και σχολή, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου, τόπο κατοικίας, τόπο γέννησης και αριθμό αδείας οικονομολογικού επαγγέλματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και αριθμό αδείας λογιστή - φοροτεχνικού.

ΙΙΙ. Παράδειγμα - Χρονοδιάγραμμα

Ανώνυμη εταιρεία έκλεισε τη χρήση της την 31.12.2012. Ζητείται χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του ΚΝ 2190/1920 για το κλείσιμο της χρήσης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Εκτύπωση των οικονομικών καταστάσεων στο θεωρημένο βιβλίο απογραφών - ισολογισμών. Υπογραφή τους από τον Πρόεδρο του ΔΣ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον προϊστάμενο του λογιστηρίου
Έως 10.6.2013
Συνεδρίαση του ΔΣ για έγκριση έκθεσης διαχείρισης προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, απόφαση για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης την 30.6.2013 και πρόσκληση προς τους μετόχους.
Έως 10.6.2013
Δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και της πρόσκλησης των μετόχων σε Τακτική Γενική Συνέλευση, σε οικονομική εφημερίδα ή ανάρτηση στην ιστοσελίδα. Έκδοση διπλότυπου είσπραξης και ΤΑΠΕΤ για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο ΦΕΚ. Έκδοση διπλοτύπου είσπραξης και ΤΑΠΕΤ για τη δημοσίευση της πρόσκλησης στο ΦΕΚ.
Έως 10.6.2013
Υποβολή των στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Την 30.6.2013
Γενική Συνέλευση των μετόχων
Έως 19.7.2013 (καθώς η 20/7 συμπίπτει με ημέρα αργίας)
Έκδοση διπλότυπου είσπραξης και ΤΑΠΕΤ για τη δημοσίευση της εκλογής ελεγκτών στο ΦΕΚ. Υποβολή στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ.
Μετά τις 19.7.2013
Παρακολούθηση της πορείας των δημοσιεύσεων στο ΦΕΚ, ώστε να ληφθούν τα σχετικά φύλλα, μόλις γίνουν οι δημοσιεύσεις (η παρακολούθηση και η εκτύπωση των ΦΕΚ μπορεί να γίνει μέσα από το site του Εθνικού Τυπογραφείου http://www.et.gr).
Παρατηρήσεις επί του χρονοδιαγράμματος

1. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του ΔΣ και ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ίδιο πρόσωπο, οι καταστάσεις υπογράφονται και από εντεταλμένο για το σκοπό αυτό άλλο σύμβουλο.

2. Το αργότερο έως την ημερομηνία υποβολής από την εταιρεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει εγκρίνει τα αποτελέσματα και τη διανομή των κερδών της χρήσης, γιατί αντίγραφο της απόφασης αυτής συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Έτσι, θα πρέπει ή να πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις του ΔΣ ή να πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας.

3. Εννοείται ότι η 10.6 είναι οριακή ημερομηνία προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες που αναφέρονται. Σκόπιμο λοιπόν είναι να έχουν συγκεντρωθεί νωρίτερα τα στοιχεία που πρέπει να υποβληθούν έως την ημέρα αυτή.

IV. Υποδείγματα εντύπων ΓΕΜΗ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Νο 1

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1.jpg
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Νο 2
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2.jpg
1. Μόνο οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων μετοχές ή άλλες κινητές αξίες είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και οι ενοποιούμενες σε αυτές επιχειρήσεις.

http://epixeirisi.gr/