Φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια ζητά η εφορία

Διακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από άλλους παλιούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και γλίτωσαν το «χαράτσι» του 2011, «ευθύνονται» για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει όλους τους φορολογούμενους να αναγράψουν στα έντυπα των φετινών δηλώσεων τούς αριθμούς παροχής ρεύματος των κατοικιών τους (αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή στους μετρητές κατανάλωσης της ΔΕΗ).

Η Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, θέλει να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες αυτούς, διασταυρώνοντας τους αριθμούς παροχής που έχουν περιληφθεί στον καταρτισθέντα από τη ΔΕΗ κατάλογο περιπτώσεων απλήρωτου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών έτους 2011, με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις.

Τα στοιχεία που είχε λάβει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το «χαράτσι» του 2011, σε ποσοστό 40% δεν αφορούσαν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του Τέλους.

Αυτό συνέβη επειδή πάρα πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδονται στα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών ή στα ονόματα παλαιών ή τωρινών ενοικιαστών ή σε ονόματα προσώπων που είναι συγγενείς με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να βεβαιωθούν οφειλές από Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του έτους 2011 σε φορολογούμενους που δεν ήταν οι πραγματικοί υπόχρεοι, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν στη συνέχεια να τρέχουν και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα στις εφορίες για να αποδείξουν ότι δεν τους ανήκει το ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και ότι δεν χρωστάνε κανένα Τέλος.

Συνολικά το 2011 δεν πλήρωσαν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, εκ των οποίων το 40% αφορούσε λανθασμένα στοιχεία τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χρεωθεί σε λάθος ανθρώπους το ειδικό Τέλος.

Έτσι φέτος, η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος κάθε κατοικίας ή κτίσματος που δηλώνεται, είναι υποχρεωτική. Αν δεν αναγραφεί ο αριθμός αυτός δεν είναι δυνατό να υποβληθεί ηλεκτρονικά η φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση κατοικίας η οποία εκμισθώνεται, ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη στο έντυπο Ε2, στην «αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων».

Εξάλλου, ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο στον πίνακα 5.1 της τρίτης σελίδας του εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία των κατοικιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012. Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει τον αριθμό παροχής ρεύματος κάθε κατοικίας στην οποία διέμεινε το 2012, είτε αυτή ήταν ιδιόκτητη, είτε εκμισθωμένη, είτε δωρεάν παραχωρηθείσα.

Σε κάθε περίπτωση, από τον αριθμό παροχής ρεύματος πρέπει να αναγραφούν τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός 999999999.

Περιπέτειες με τα ενοίκια....

Ταλαιπωρία όμως υφίστανται στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών χώρων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρους εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που χιλιάδες ενοικιαστές ακινήτων, κυρίως καταστημάτων και γραφείων, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας τη μείωση του μηνιαίου μισθώματος που καταβάλλουν, αφού δεν κατέστη δυνατόν να τα βρουν στην τιμή με τους ιδιοκτήτες, εξωδικαστικά.

Μετά την κατάθεση της σχετικής αγωγής μείωσης του μηνιαίου μισθώματος οι ενοικιαστές προχώρησαν μονομερώς στη μείωση του καταβαλλόμενου μισθώματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι σταμάτησαν εντελώς να πληρώνουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες απάντησαν με αγωγές στις αγωγές ζητώντας την απόδοση του ακινήτου τους λόγω της μη καταβολής των ενοικίων. Ωστόσο, εκδόθηκαν αποφάσεις που απαγορεύουν την έξωση του ενοικιαστή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το ύψος της μείωσης του ενοικίου.

Η εφορία όμως δεν ...ξέρει από τέτοια. Βαδίζει με βάση τα ενοικιαστήρια και ζητάει από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το εισόδημα από το επίδικο μίσθωμα του ακινήτου τους, και όταν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους θα τους επιστραφεί ο φόρος που αναλογεί στο ποσό που δεν έχουν εισπράξει.

Αυτό προϋποθέτει, όμως, την υποβολή χειρόγραφης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας το νέο μειωμένο μίσθωμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για να επιστραφεί ο φόρος που αναλογεί στο τμήμα του μισθώματος που διεγράφη από το δικαστήριο.

Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια θα μπορούσε να διευθετηθεί όπως στις περιπτώσεις των μισθωτών οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην εφορία τα χρήματα που τους χρωστούν οι εργοδότες από δεδουλευμένες αποδοχές. Θα τα δηλώσουν όταν και όποτε τα εισπράξουν με τροποποιητικές δηλώσεις ή με την επόμενη φορολογική δήλωση εφόσον ενσωματωθούν στη σχετική βεβαίωση αποδοχών.

(Πηγή: euro2day.gr)