Μοναδικός Συντελεστής Καθαρού Κέρδους για Φωτοβολταϊκά

Ποιος είναι ο ΜΣΚΚ για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να συμπληρωθεί το έντυπο Ε3; (απλογραφικά βιβλία). Η δραστηριότητα θεωρείται παροχής υπηρεσιών, ή μεταποιητική, αφού υποχρεώνεται σε έκδοση ΤΠ-ΔΑ προς το ΛΑΓΗΕΕ;
Σύμφωνα με τον Εμπορικό Νόμο, το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί αγαθό. Εξάλλου, τόσο στον καταργηθέντα ΚΒΣ (ΠΔ 186/92, άρθρο 12, παρ. 16, περ. β), όσο και στον νέο ΚΦΑΣ (Ν. 4093/2012, άρθρο 6, παρ. 15, περ. β), η αναφορά γίνεται σε «πώληση ηλεκτρικού ρεύματος» και όχι σε παροχή υπηρεσίας.

 Περαιτέρω, στην περίπτωση στ, της παραγράφου 3, του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), ομοίως η αναφορά γίνεται σε «παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας», οπότε και εδώ ο χαρακτηρισμός παραπέμπει σε πώληση αγαθού. Πέραν αυτών, τα φωτοβολταϊκά συστήματα παράγουν ενέργεια (ηλεκτρική) που εγχέεται στο Δίκτυο και ακολουθεί η διανομή του στους καταναλωτές. 
Τέλος, όσον αφορά τον ΜΣΚΚ που θα εφαρμοστεί για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής εγκύκλιος που τον καθορίζει. Μέχρι να συμβεί αυτό και για τις ανάγκες του αυτοελέγχου του Ν 3296/2004, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Μ.Ο. της κατηγορίας 9 που σήμερα είναι 22%.

ΚΑΔ, ηλεκτρικού ρεύματος διανομής 35.13.1

http://epixeirisi.gr/