Προσωρινή λύση με τεκμαρτές τιμές για την ιδιοχρήση ανά στρέμμα γης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου με την οποία θα επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, δεδομένου ότι ήδη βρισκόμαστε στο μέσο της υποβολής των φετινών δηλώσεων και τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη σφικτά. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υιοθετηθεί μια προσωρινή λύση τεκμαρτού προσδιορισμού, πιθανότατα με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 χωρίς να αποκλείεται και ο υπολογισμός με βάση τη δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης και της στρεμματικής έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε υπόχρεο αγρότη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση κατάργησης της πρόβλεψης για δήλωση τεκμαρτών εισοδημάτων από ιδιοχρησιμοποίηση γης, ωστόσο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι αγρότες υποχρεούνται να δηλώσουν τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση γεωργικής γης για τα οποία φορολογούνται με συντελεστές 11% (εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ) ή με 33% (αν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, να συμπληρώσουν τα αρκετά πολύπλοκα έντυπα «ΑΑ-ΓΗΣ» προκειμένου να προσδιορισθεί η αντικειμενική αξία των εκτάσεών τους και, στη συνέχεια, να υπολογίσουν το εισόδημα αυτό σε ποσοστό 3% επί των αντικειμενικών.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ποσό αυτό ο παραγωγός μπορεί να το «περάσει» ως εκπιπτόμενη δαπάνη στα ακαθάριστα έσοδα της περυσινής χρονιάς, μειώνοντας σε ένα βαθμό τη φορολογική επιβάρυνση.

http://www.forologikanea.gr/