Ζώντας μέσα σε ένα απέραντο φορολογικό φρενοκομείο

Βαδίζοντας μέσα στα στενά και δύσβατα σοκάκια του φορολογικού τοπίου που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά τη θέσπιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, αίφνης συνειδητοποιείς ότι τελικά βρίσκεσαι χαμένος σε έναν φορολογικό λαβύρινθο που θα ήταν ζηλευτός ακόμη και από τον ίδιο τον Δαίδαλο.

Έχοντας στη φαρέτρα σου ελάχιστα όπλα, δίχως όλο το απαιτούμενο υλικό –φρόντισε γι΄αυτό η χαρακτηριστική καθυστέρηση κοινοποίησης των εγκυκλίων–, προχωράς φοβισμένος και γεμάτος αβεβαιότητα προκειμένου να παλέψεις για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Καθημερινά όμως αλλάζουν κάποια δεδομένα. Κοινοποιούνται αποφάσεις την τελευταία στιγμή που ανατρέπουν τα πάντα, κονιορτοποιώντας έτσι τις αποφάσεις επιχειρηματιών και επαγγελματιών που βασίστηκαν σε δημοσιευθείσες γραπτές διευκρινίσεις του ίδιου Υπουργείου.

Νομοθετικές ρυθμίσεις και τροπολογίες κατατίθενται ακόμη και κατά τη διάρκεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δημιουργώντας ένα αλαλούμ άνευ προηγουμένου. Ταυτόχρονα, ένα συνονθύλευμα αποφάσεων και εγκυκλίων -συχνά αλληλοαναιρούμενων-, έρχεται να προστεθεί στον ήδη πλούσιο φορολογικό αχταρμά της φετινής χρονιάς.

Φορολογούμενοι υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις τους και γεύτηκαν την ψυχρολουσία του «φουσκωμένου» εκκαθαριστικού, απότοκο της λανθασμένης εκκαθάρισης της Γ.Γ.Π.Σ. ή του παράλογου και εξωφρενικού τρόπου φορολόγησης. Τώρα, θα βρεθεί λένε λύση και γι΄αυτούς.

Για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις, αφενός μεν, επειδή δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τα πράγματα σε πολλές περιπτώσεις, αφετέρου δε, διότι το υπ. Οικ. ακόμη νομοθετεί.

Οι εφαρμογές του taxis έχουν ήδη προβλήματα και ουσιαστικά υπολειτουργούν τα πάντα, ενισχύοντας έτσι το κλίμα αβεβαιότητας, προβληματισμού και εκνευρισμού στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, διαλύοντας συνάμα κάθε προσπάθεια προγραμματισμού των εργασιών τους.

Οι επιπτώσεις των μεγάλων καθυστερήσεων από πλευράς υπ. Οικ. έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά άλλων υποχρεώσεων –βλ. δημοσιεύσεις οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. –, με αποτέλεσμα να είμαστε μετέωροι αναμένοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις και γι΄ αυτό το θέμα.

Μέσα σε ένα εξ αρχής συρρικνωμένο χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων –λόγω της καθυστέρησης στο άνοιγμα της εφαρμογής των δηλώσεων, κ.λπ.– διαπιστώνουμε καθημερινά πως ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Τα ώτα όμως των υπευθύνων δεν ιδρώνουν και σφυρίζουν αδιάφορα επικαλούμενοι εξωτερικές πιέσεις.

Βιώνοντας όλα αυτά, ηχεί έντονα στα αυτιά σου μία φράση που άκουγες συχνά από τους εκάστοτε πολιτικούς της χώρας «Κύριο μέλημά μας θα είναι η δημιουργία ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος». Βέβαια, τόσο αυτή η φράση όσο και όλα αυτά που ζούμε προκαλούν έντονη θυμηδία, αφού είναι πλέον δεδομένο ότι ζούμε και δρούμε ανυπεράσπιστοι σε ένα απέραντο φορολογικό φρενοκομείο.

http://www.taxheaven.gr/