Τι περιλαμβάνει το «μίνι» φορολογικό

Αλλαγές σε φορολογία δωρεών, τεκμήρια διαβίωσης και στην έκπτωση φόρου σε περίπτωσης εφάπαξ εξόφλησης του, προωθεί με «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και αδικίες που υπάρχουν σήμερα στη φορολογική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία δωρεών, την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, καθώς και την αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος όταν καταβάλλεται εφάπαξ. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

- Αλλαγές στο σημερινό καθεστώς φορολογίας δωρεών με το οποίο επιβάλεται φόρος 10% από το πρώτο ευρώ για δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους. Το νομοσχέδιο θα θεσπίζει αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για πολύ μικρά ποσά ενώ ενδεχομένως να προβλέπει και μείωση συντελεστών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με:
• Συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α' κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού).
• Συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β' κατηγορία.
• Συντελεστή 40%, προκειμέ­νου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ' κατηγορία.
Όπως ανάφερε χθες στη Βουλή η κ. Βαλαβάνη «το θέμα των δωρεών είμαι αποφασισμένη να το αλλάξω, γιατί θεωρώ ότι όχι μόνο το 40% για όσους δεν έχουν στενή συγγενική σχέση είναι εντελώς ανάλγητο, αλλά και τα άλλα που είναι χαμηλότερα. Δηλαδή, γιατί ένας πατέρας που δίνει στα ενήλικα παιδιά του -τα οποία μπορεί να είναι άνεργα- χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, να πρέπει να πληρώσει 10%, από τη στιγμή που είναι ήδη φορολογημένος γι' αυτά τα χρήματα και γίνεται διπλή φορολόγηση;».

- Μη ενεργοποίηση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα όταν ο φορολογούμενος έχει μόνο μικρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ένα αυτοκίνητο ή ακίνητο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το «Έθνος», δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο εκτινάσσει στα ύψη το τεκμαρτό εισόδημα και «φουσκώνει» το φόρο που καλείται να πληρώσει.

- Αύξηση του συντελεστή 2% που ισχύει σήμερα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος εφάπαξ. Το ποσοστό αυτό που ξαναπροσαρμόστηκε πρόσφατα κρίνεται ιδιαιτέρα μικρό για να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους για την άμεση εξόφληση του φόρου και για αυτό εξετάζεται η αύξησή του.

-Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ. Η επικείμενη αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

-Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρει μέχρι το τέλος του έτους ηρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 650.000 οφειλέτες

http://www.protothema.gr/