Hλεκτρονικές κατασχέσεις μέσα σε 18 μέρες από την εφορία

Άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογουμένων, καταργώντας το τραπεζικό απόρρητο, αποκτά η εφορία από τις 12 Δεκεμβρίου. Πριν την Πρωτοχρονιά θα πρέπει έχουν γίνει έτσι οι πρώτες κατασχέσεις-εξπρές σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, καθώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.
Με τα νέα δεδομένα καταργείται η χρονοβόρος αλληλογραφία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, που οδηγούσαν σε πολύμηνες καθυστερήσεις. Εντός 24ωρών από τη στιγμή που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτούν τα πλήρη τραπεζικά στοιχεία ενώ θα βλέπουν «live» στις οθόνες των υπολογιστών τους τις κινήσεις και το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει «κατά λάθος» κατασχέσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας, αφού θα ταυτοποιηθούν όλοι οι λογαριασμοί με το ΑΦΜ κάθε φορολογουμένου και δεν θα γίνονται πλέον «στα τυφλά», αλλά κυρίως να διπλασιάσει τους ρυθμούς είσπραξης χρημάτων από κατασχέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων, μέχρι τον Οκτώβριο οι εφορίες προχώρησαν σε 74.540 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», κυρίως από τράπεζες. Οι ρυθμοί αυξάνονται μήνα με τον μήνα και θα πάρουν "φωτιά" από το 2014, αφού μόνο τον Οκτώβριο διατάχθηκαν 11.883 κατασχέσεις, ενώ ζητήθηκαν 4.778 παραγγελίες κατάσχεσης και ανοίχτηκαν άλλοι 313 φάκελοι κατάσχεσης.

Κατασχέσεις και ταλαιπωρία

Όπως ορίζεται σε δύο εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο ηλεκτρονικό Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα έχουν πρόσβαση οι εφορίες, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς και η Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, με διαδικασίες εξπρές θα γίνονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Οι τράπεζες πλέον είναι υποχρεωμένες εντός το πολύ 18 ημερών, να καταθέσουν το ποσό της κατασχέσεως από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, στον ειδικό λογαριασμό που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο από τα νέα μέτρα δεν θα λείψει η ταλαιπωρία των πολιτών. Αυτό θα συμβεί με δύο τρόπους:

- σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερβαίνουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση που το χρέος έχει ήδη εξοφληθεί στο μεσοδιάστημα, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στους φορολογούμενους μέσω της ΔΟΥ. Δηλαδή θα πρέπει πάλι να στηθούν σε ουρές για να αποδείξουν πως αδίκως τους έγινε κατάσχεση και πρέπει να τους επιστρέψει τα ποσά το Δημόσιο.
- εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου οι τράπεζες θα ζητήσουν από τους πελάτες τους, αν δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ., να τους τα γνωστοποιήσουν.

http://www.newmoney.gr/