Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν υποχρεωτικά βιβλίο υπερωριών και αλλαγών ωραρίου εργασίας

Σύμφωνα με τροπολογία που εισήγαγε ο υπουργός Εργασίας στο νομοσχέδιο για την εισφοροδιαφυγή προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης που έδινε προθεσμία 48 ωρών στους εργοδότες να δηλώσουν στο ΣΕΠΕ τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων αφού με την διάταξη αυτή ουσιαστικά αναιρούσε την δυνατότητα ελέγχου και δεν επέτρεπε την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των Επιθεωρητών Εργασίας, με συνέπεια να ευνοείται η εξάπλωση φαινομένων αδήλωτης εργασίας.

Με την τροπολογία αυτή ,εισάγεται η τήρηση Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, στο οποίο θα καταχωρείται από τον εργοδότη κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των απασχολουμένων, καθώς και η πραγματοποίηση υπερωριακής εργασίας τους.


Με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, κάθε αλλαγή στο ωράριο ή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας συνεπαγόταν υποχρέωση του εργοδότη να καταθέτει συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού μόνον ως προς τις μεταβολές που γίνονταν.

Οι μεταβολές αυτές μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά, έκτακτη αλλαγή της μέρας χορήγησης της αναπληρωματικής ανάπαυσης του εργαζομένου, μέσα στην εβδομάδα, ή τροποποίηση του ημερήσιου ωραρίου του εργαζομένου λόγω ασθενείας συναδέλφου του στην επιχείρηση.

Με την ρύθμιση επιτυγχάνεται αφενός, η μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων, αλλά και απλοποιείται ο τρόπος γνωστοποίησης των αλλαγών του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, αφετέρου δε, αποκτά νόημα ο έλεγχος του ΣΕΠΕ σε εργοδότες για την υπερωριακή εργασία και την αλλαγή του ωραρίου των εργαζομένων. σύμφωνα με την εργασιακή νομοθεσία και όχι αυθαίρετα.

Επιπλέον στο εν λόγω βιβλίο ενσωματώνεται η ήδη ισχύουσα υποχρέωση που έχει ο εργοδότης για την καταχώρηση των νομίμων υπερωριών στο ειδικό βιβλίο υπερωριών.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει ότι κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Το Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Το Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, όταν ζητείται.

Στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες:
α) το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού
β) η ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου εργασίας
γ) η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας
δ) η ημερομηνία πραγματοποίησης της τροποποίησης ή της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου
ε) η ώρα έναρξης και λήξης της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου
στ) η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση
ζ) η ημερομηνία χορήγησης αναπληρωματικής ανάπαυσης (ΡΕΠΟ), όπου απαιτείται
η) η υπογραφή του εργαζόμενου.

Αν διαπιστωθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ότι έχει επέλθει τροποποίηση ωραρίου εργασίας εργαζομένου ή ότι εργαζόμενος απασχολείται υπερωριακώς χωρίς η τροποποίηση αυτή ή η υπερωριακή απασχόληση να έχουν καταχωρηθεί κατά τα ανωτέρω στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών επιβάλλονται σε βάρος του εργοδότη, τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζομένου είναι νόμιμες μόνον εφόσον καταγραφούν στο εν λόγω Ειδικό Βιβλίο.

Τέλος ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στο ΣΕΠΕ ηλεκτρονικά, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσα στό πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, το σύνολο των νόμιμων υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα,

http://www.forologikanea.gr/