Φοροέσοδα 2 δισ. «χάθηκαν» στην γραφειοκρατία

Τα 2 δισ. ευρώ προσεγγίζουν βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα από περίπου 800 μεγάλες φορολογικές υποθέσεις οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν βρει «ασφαλές καταφύγιο» στην Επιτροπή του άρθρου 70 του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορώνάνω των 300.000 ευρώ.

Η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στο τέλος Ιουλίου, καθώς όπως όριζε νόμος του υπουργείου Οικονομικών από τον περασμένο Απρίλιο, από 1η Αυγούστου θα έπρεπε να πιάσει δουλειά η «Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης».

Η «Επιτροπή» και η «Υπηρεσία» έχουν επί της ουσίας το ίδιο αντικείμενο: την εξέταση φορολογικών διαφορών πάνω από 300.000 ευρώ προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι δικαστικές αίθουσες και να εισπράξει κανένα φράγκο το Δημόσιο όσο το δυνατό ταχύτερα.

Η βασική τους διαφορά είναι μία: στην Επιτροπή όσοι προσέφευγαν δεν πλήρωναν δεκάρα τσακιστή για την εξωδικαστική επίλυση της διαφορά στους, στην Υπηρεσία πρέπει να πληρώσουν το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Το ίδιο ποσοστό πρέπει να καταβληθεί πλέον και για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή συνεδρίαζε από το Μάιο του 2012, όταν έπιασε δουλειά, στη χάση και στη φέξη. Μια έλειπε ο εκπρόσωπος του φοροπαραβάτη, μία ο εκπρόσωπος του «χ» φορέα που μετείχε στην επιτροπή, μία έλειπε ένα χαρτί, μια διακοπές, μία αργίες εν τέλει ποτέ δεν συνεδρίαζε μια φορά την εβδομάδα όπως προέβλεπε ο νόμος.

Οι υποθέσεις συσσωρεύονταν, έφτασαν οι βεβαιωμένες οφειλές κοντά στα 3 δισ. ευρώ, το πήρε χαμπάρι η τρόικα, απαίτησε την κατάργηση της Επιτροπής και ήταν πράγματι από τις πρώτες εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα Χάρη Θεοχάρη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο νόμος ψηφίστηκε, η Επιτροπή όμως παραμένει. Έχει τεράστιο στοκ υποθέσεων τις οποίες πρέπει να διευθετήσει.

Τώρα πλέον συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και βάζει οριστικό λουκέτο μετά από τη σχετική παράταση ζωής, λεφτά το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει εισπράξει.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασής της, την περασμένη εβδομάδα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθησαν για εξέταση 22 υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές ύψους 94 εκατ. ευρώ. Από αυτές, μόνο σε 2 υποθέσεις προέκυψε συμβιβασμός (από τα 3 εκατ. ευρώ υπήρξε συμβιβασμός στο 1 εκατ. ευρώ), τέσσερις υποθέσεις πάνε στα δικαστήρια –με άγνωστο ορίζοντα εκδίκασης- και για τις 16 προέκυψε αναβολή (με τις γνωστές αιτιολογίες του τύπου έλειπε ο δικηγόρος...).

«Οι αναβολές είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα της Επιτροπής» λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που έδωσε ο Θεοχάρης είναι ρητές: «αναβολές τέλος, όποιες παίρνουν αναβολή κατευθείαν στα δικαστήρια».

Ασχέτως αν η «αμαρτωλή» Επιτροπή μετρά ελάχιστους μήνες ζωής, γεγονός παραμένει ότι το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να έχει εισπράξει ένα ποσό της τάξης των δισ. ευρώ, ψάχνει μέτρα για να βουλώσει τις τρύπες του δημοσιονομικού κενού. Με μέτρα ...κάθετα, διαγώνια, αλλά όχι οριζόντια, όπως διατείνονται σε όλους τους τόνους οι κυβερνώντες και μένει να φανεί αν στο τέλος – όταν ...ξυρίσει το γαμπρό η τρόικα- θα κρατήσουν το λόγο τους.

http://www.euro2day.gr/