Πολλές αντιδράσεις για τις αλλαγές στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Φ.Π.Α. την 20η του επόμενου μήνα (αντί της 26ης) από την φορολογική περίοδο που αφορά (τρίμηνο ή μήνα).Όπως είναι ήδη γνωστό, με τον νόμο 4152/2013 τροποποιήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του νόμου 2859/2000 ΦΠΑ) και η περιοδική δήλωση είναι αποδεκτή, εφόσον με την υποβολή της καταβάλλεται ποσό τουλάχιστον δέκα (10) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλόμενος φόρος βεβαιώνεται με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε δύο δόσεις όπως ορίζει η περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2859/2000

Η δημοσιοποίηση της ΠΟΛ.1129/3.6.2013 όμως έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Ο Υπ.Οικονομικών τροποποίησε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την 26η στην 20η μέρα από την λήξη της περιόδου υποβολής της.

Η αλλαγή αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα φοροτεχνικά γραφεία, καθώς μειώνει σημαντικά –κατά μία εβδομάδα– το χρόνο υπολογισμού του φόρου και υποβολής της σχετικής δήλωσης. Οι αντιδράσεις από όλους τους λογιστές-φοροτεχνικούς είναι πολλές. Καθημερινά η Γ.Γ.Π.Σ. αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Φ.Π.Α., δέχονται χιλιάδες παράπονα ενώ ταυτόχρονα σύλλογοι λογιστών στέλνουν επιστολές στον Υπ.Οικονομικών αιτούμενοι να επανέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στο προηγούμενο καθεστώς.
Ενδεικτικά 2 από τις επιστολές μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Δεν είναι μόνο όμως η μόνη αλλαγή που έγινε και δημιουργεί αντιδράσεις. Με τον νόμο 4152/2013τροποποιήθηκαν 4 ακόμα άρθρα του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ). Τα άρθρα 49, 50, 53 και 54 έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις ανωτέρω αλλαγές μπορείτε να τα δείτε παρακάτω (άρθρα 49,50,53,54).
Συμπερασματικά μετά τις τροποποιήσεις αυτές προβλέπεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, δεν θα μειώνεται ο πρόσθετος φόρος κατά το συμβιβασμό, (η προϊσχύουσα διάταξη προέβλεπε μείωση των προσαυξήσεων στα 3/5).
Επίσης, καταργείται η δυνατότητα καταβολής του φόρου με δόσεις, στην περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ή δικαστικού συμβιβασμού ή λόγω μη εμπρόθεσμης άσκησης προσφυγής που αφορούν πράξεις προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος στην περίπτωση αυτή θα καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του. (άρθρο 54 παρ 2)

Τέλος, προβλέπεται ότι ο φόρος που βεβαιώνεται με βάση έλεγχο δεν είναι δυνατόν να υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το ν. 2648/1998 περί διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών αλλά και κάθε άλλης σχετικής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η φορολογική διοίκηση λοιπόν έχει ένα επιπλέον όπλο στα χέρια της έτσι ώστε να γνωρίζει με περισσότερη ακρίβεια το Φ.Π.Α. που θα χρωστά η κάθε επιχείρηση και έτσι θα είναι σε θέση να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών με όλους τους γνωστούς τρόπους (κατασχέσεις κ.λπ.).
http://www.taxheaven.gr/